Tuesday, January 31, 2017

BARAH OTAK

Kanser otak adalah tumor otak malignan yang boleh merebak dengan cepat ke bahagian lain otak dan tulang belakang. Sila ambil perhatian, tidak semua tumor otak malignan dan boleh dikategorikan sebagai kanser. Terdapat juga tumor otak tidak berbahaya. Benign tumor otak adalah sekumpulan sel-sel otak yang tumbuh perlahan-lahan dan tidak merebak ke bahagian lain.

tumor otak sendiri adalah pertumbuhan sel-sel otak yang luar biasa dan tidak terkawal. Dalam otak, tumor boleh membangunkan dari sel-sel yang membentuk tisu otak, saraf yang keluar-masuk ke dalam otak, dan membran yang meliputi otak dan saraf tunjang (meninges).


punca barah otak kena minum vivix shaklee

Monday, January 30, 2017

Menurut kajian, 2% pesakit adalah di kalangan rakyat Malaysia. kebanyakannya orang dewasa walaupun terdapat juga pesakit kanak-kanak. Psoriasis berbeza dengan kurap, sebab ia tidak berjangkit. Pesakit biasanya mengalami tompok-tompok di bahagian badan mereka dan bersisik. la boleh berlaku di siku, belakang badan kulit kepala atau tempat-tempat lain badan mereka. Pesakit turut boleh mengalami masalah kuku rapuh, tanda-tanda sakit arthritis (sakit sendi dll). 


psoriasis kering setelah ambil vivix

Sunday, January 29, 2017

Apabila Osteoartritis berlaku, cecair dalam sendi kurang kelikatan dan kandungan asid hialuronik rendah, daya serapan dan penyerap hentakan akan hilang.



Ruang sendi secara tidak langsung menjadi kecil di samping terdapat tulang baru yang tumbuh di kelilingnya. Akibat semua perubahan ini pergerakan pada sendi akan menyebabkan geseran kasar dan menyakitkan.

Tambah Cecair Lutut Tanpa Suntikan .. Hanya dengan Collagen Dan Resveratrol?


sebut collagen & resveratrol mesti ingat untuk cantik je.

collagen pun bagus untuk cecair lutut tau.. cecair tu berfungsi sebagai pelinciran dan kusyen yang mengurangkan geseran pada sendi lutut ketika kita berjalan atau membongkok.

cuba bayangkan cecair tu makin haus.. bayangkan geseran sendi lutut berlalu setiap kali kita bergerak..

dalam satu jurnal kajian saintifik bertajuk Scientific Evidence and Rationale for the Development of Curcumin and Resveratrol as Neutraceutricals for Joint Health (Int J Mol Sci. 2012; 13(4): 4202-4232.), dapat disimpulkan bahawa telah terbukti resveratrol boleh membantu:

- Mengekalkan dan memperbaiki fungsi dan struktur sendi.
- Mengurangkan faktor yang menjadi punca kepada penyakit berkaitan sendi.

50% dari tulang rawan memang terdiri dari Collagen. Collagen inilah yang membantu mengekalkan kepadatan dan kekuatan tulang. Tapi lepas umur 20-an, Collagen ni akan sedikit demi sedikit terhakis dalam tulang rawan (cartilage).

Badan kita memang boleh menghasilkan Collagen ni dengan sendiri. Tapi masalahnya bilangan Collagen yang dihasilkan oleh badan tak dapat menampung bilangan Collagen yang rosak kat lutut tadi. Lagi-lagi kalau kita dah berusia, lagi kurang Collagen dihasilkan.

Sebab itulah kita perlu topup Collagen dalam badan kita dengan Shaklee Collagen Powder supaya bila sendi menyerap Collagen, secara perlahan Collagen akan memperbaiki bahagian-bahagian yang rosak dan menggantikan Collagen yang rosak.

Shaklee Collagen Powder bersifat elastik dan sangat kuat. Menurut kajian, seawal penggunaan 8 minggu, anda dah boleh nampak kesan daripada penggunaan Shaklee Collagen Powder ini. Best kan?

Kos Vivix dan kos rawatan MonoVisc (cucuk cecair lutut bahasa mudahnya)



VIVIX & Collagen Shaklee harga tak sampai RM1k pun...

AinulMustafa
0133612717
http://dietdietsihat.blogspot.my/

Friday, January 27, 2017

Badan kita memerlukan keseimbangan yang bulat vitamin dan mineral setiap hari untuk mengekalkan kesihatan dalam keadaan baik dan menyediakan badan kita dengan tenaga yang mencukupi. Penyelidik perubatan telah mendapati bahawa terdapat kekurangan nutrien tertentu yang boleh menemani pengurangan dalam tahap tenaga yang boleh membawa kepada keletihan kronik. Antara vitamin yang terbaik untuk tenaga yang memberi sokongan kepada badan kita adalah Vitamin B, Vitamin C, resveratrol dan besi.


lembik kerja kena makan vivix  shaklee

Epidural (wanita yang mengalami lumpuh selepas bersalin. Ambil iktibar)


Saya akan terangkan bagaimana simtom-simtom nak lumpuh sebelum saya lumpuh sepenuhnya.




Selepas saya bersalin, saya start tak boleh angkat kaki, saya mandi wiladah, husband saya yang mandikan. Saya tanya husbnd, kenapa pinggang and kaki sangat sakit mcm urat tegang, husband kata, itu sebab epidural tadi agaknya. Saya pon diam. Lepas tu saya tanya husband, nurse tadi induce saya guna dripkan ? husband kata ya. Abes yang cucuk ubat kat punggung tu ape ? Husband cakap ubat tahan sakit. Then tulang belakang lak? Itu epidural. Ok saya diam sebab masa sakit bersalin saya mengantuk dan memang tak ingat apa-apa cuma sakit je saya tau. Dalam hati saya cakap, Epidural cucuk sakit ke ? sebab saya sedar masa cucuk Epidural, memang sakitttt. Tapi doc semua peluk saya suruh tahan kejap. doc perempuan siap cium dahi saya supaya sabar. Allah...masa tu rasa macam bertuahnya saya. layanan mereka semua baik-baik sangat dan tiada seorang lelaki pun yang sentuh or tengok saya di dalam labour room kecuali husband saya and doc bius Epidural.


Esok dan sehingga pantang hari ke 3, saya terasa belakang saya sakit sangat-sangat dan tempat cucuk tu bengkak, menjadi warna biru. Selama pantang saya tuam ngan ais supaya tak sakit. Pantang hari 40, saya dah tak boleh jalan. Kaki saya tak rasa, saya menangis-nangis kat bahu husband, saya buang air besar buang air kecil pun tak rasa. Terpaksa pakai pampers. Esoknya saya pergi Hospital Columbia Nusajaya, saya jumpa pakar, terus buat MRI dan hasil result tu memang menakutkan. Saraf tunjang saya 80% rosak. Kaki saya lumpuh sepenuhnya. Doc pakar call hospital yang saya bersalin, dan dari situ barulah saya tahu saya dicucuk Epidural oleh doc pelatih. Husband saya pula bagtau, doc tersebut hanya explain, TIADA KESAN SAMPINGAN, kecuali sakit kepala. ITU SAHAJA.

Memandangkan waktu tu saya dah sakit, saya cuma istighfar agar semua selamat. Belum sejam guna Epidural saya dah rasa nak meneran. Bayangkan, nak bersalin, baby nak keluar saya rasa semua tu. masa nak jahit saya sampai gigit baju, sakit! walhal setiap 10 minit saya tekan button Epidural untuk hilang rasa kene jahit hidup-hidup.

Kemudian, Doc pakar Columbia sedia membantu saya untuk urusan saman hospital terbabit. Walaupun saya dah sign surat untuk Epidural, saya tetap boleh saman kerana tanggungjawab cucuk Epidural adalah doctor bukan saya cucuk sendiri.

Sekarang saya dah 2 bulan lebih, dah sebulan jugak duduk atas kosi roda. Alhamdulillah anak saya tidak kuat meragam. Suami pun sentiasa support dan menyayangi saya. Semua orang jumpa saya peluk dan mintak saya kuat.

Saya sekarang jalani fisioterapi di Hospital Columbia. Alhamdulillah jari kaki saya boleh dah angkat sikit-sikit. Doa kan saya cepat sembuh. Saya terharu ramaiii yang komen and Like status saya. Terima kasih semuaaa... Moga Allah bantu balas jasa anda. Ameen

Ditulis Oleh Ieza Izah via Facebook


Betul ke Suntikan Epidural Boleh Melumpuhkan? 


Dari sudut perubatan, epidural tidak melumpuhkan. Kesan yang wujud berbeza mengikut individu tetapi bukanlah menyebabkan mudharat melampau (walau ada kes terpencil). Janganlah cerita rekaan 'cerpen' di sensasikan begitu rupa hingga memalit aib di banyak muka. Epidural diambil atas berbagai sebab dan fungsi. Rujuklah pada pakar anda sebelum anda bersetuju atau rasa perlu mengambil.


Kelebihan epidural


Epidural memberi ibu pengalaman bersalin yang lebih baik dan tidak menakutkan ibu untuk hamil semula pada masa akan datang.

“Ibu lebih tenang semasa proses melahirkan dan semasa meneran bayi. Oleh kerana ibu tidak stres dan panik, ibu boleh mendengar segala arahan dan galakkan yang diberikan. Otot rahim akan mengecut dengan lebih baik lagi dan kurang risiko pintu rahim tidak membuka dengan baik seperti yang dijangkakan,” 

Keburukan epidural


Epidural ialah satu prosedur yang selamat tetapi kadang-kadang boleh memberi kesan sampingan antaranya:

i) Epidural boleh menyebabkan tekanan darah ibu menjadi terlalu rendah dan jika tidak dikesan ia akan mengakibatkan bayi lemas dan ibu harus dibedah segera.

ii) Ibu yang mengambil epidural, tidak dapat bergerak bebas dan terikat di katil sepanjang proses bersalin dan memerlukan jagaan rapi untuk memastikan tekanan darah ibu tidak turun mendadak dan memerlukan pantauan bayi yang berterusan.

iii) Hilang kawalan pundi kencing dan ibu tidak berasa hendak kencing. Kemudian, meraka dibantu dengan tiub catheter untuk mengeluarkan air kencing. Pundi kencing yang terlalu penuh akan menganggu proses bersalin dan boleh tercedera semasa melahirkan bayi.

iv) Jika pintu rahim telah terbuka sepenuhnya, akibat kebas di bahagian pinggul dan ke bawah, ibu jarang dapat meneran keluar bayi secara efisien. Ini meningkatkan risiko panjang jangka masa bersalin peringkat akhir dan memerlukan penggunaan forcep atau vakum untuk membantu menarik keluar bayi.

v) Risiko lain yang jarang berlaku ialah kekoyakan lapisan dura (dura tear) akibat tusukan jarum epidural dan mengakibatkan cecair spinal keluar dari ruang epidural dan menyebabkan jangkitan kuman yang boleh membahayakan otak dan urat saraf. Bocor lapisan dura boleh mengakibatkan ibu mengalami sakit kepala yang teruk selepas bersalin. Mengikut kajian, anggaran risiko bocor lapisan dura berlaku lebih kurang satu dalam 100 kes. Biasanya lapisan dura yang bocor boleh sembuh secara semula jadi dan jarang memerlukan intervensi yang serius.

vi) Epidural haematoma – Ini ialah satu keadaan yang berlaku akibat tusukkan jarum epidural pada salur darah secara tidak segaja. Pengumpulan darah di titik tusukan jarum epidural yang serius boleh menekan urat saraf dan ia boleh mengakibatkan lumpuh jika tidak dirawat. Ia sangat jarang berlaku.

vii) Amat jarang berlaku ialah rosak saraf akibat tusukan jarum secara tak segaja semasa prosedur dijalankan sehingga menyebabkan lumpuh.


Komplikasi Pengambilan Epidural


Walaupun ada segelintir pesakit yang mengadu sakit pinggang selepas mengambil epidural, kajian menunjukkan prosedur epidural tidak meningkatkan risiko sakit pinggang yang kronik dan sakit belakang tidak berkait secara langsung dengan epidural. 

Namun begitu, akibat baring terlalu lama dalam posisi semasa menggunakan ubat epidural, boleh menyebabkan sakit pinggang yang sedia ada menjadi lebih serius. 

Kesan tusukan jarum epidural yang menyebabkan rasa sakit belakang selepas prosedur epidural hanyalah kesan sementara untuk beberapa hari dan boleh pulih balik seperti biasa. 



Sakit pinggang akibat epidural? Kenapa mesti menanggung kesakitan bertahun tahun.. 


Sakit akibat suntikan epidural sudah 6 tahun hilang!
.
Perkongsian pelanggan:
.
Hari pertama berpantang dengan vivix. Masuk minggu ketiga saya dah tak rasa sakitbelakang akibat kesan epidural.
.
Tambahan pulak saya berpantangsendiri. Vivix bagitenaga luar biasa pada saya.








Pengalaman saya sendiri yang ambil epidural ketika bersalin anak kedua dan dalam pantang makan vivix. Alhamdulillah anak sudah 3 tahun tiada sakit belakang , sakit kepala. 

                                                                          
                                                    ikuti kisah berpantang saya di   www.ainulmustafa.com 


Mahu penjimatan lebih ?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Wednesday, January 25, 2017

Bersalin czer Jahitan terbuka, luka bernanah
===================================

Teringat adik cite kawan dia bersalin czer jahitan czer tu terbuka. Besar tau. bayangkan la.. lepas tu kena tutup dengan plastik je. Setiap hari kat hospital kena cuci. sakitnya !!!!




Siapa cakap bersalin czer ni senang je.. mudah je.

Ainul sendiri pernah bersalin czer & normal. Terus terang cakap bersalin czer paling berisiko, paling leceh nak jaga dan bertahun tahun kalau tak jaga elok elok still terasa sakit.

Masa bersalinkan Arreessa belum kenal Shaklee. Seminggu selepas czer nak bangun duduk pun menderita. bersin batuk lagi la.

ini baru aak 1st tau. perut tu kira fresh lagi kena potong.. Jadi bayangkan kalau orang yang 3-4kali kena czer.. atau bersalin anak yang ke 5-6 walaupun sebelum itu normal.

Usia kita makin meningkat, rahim pun makin tua.. asyik bekerja je non stop. kita tak bantu pun rahim aset utama wanita ni kembali hot, sihat, vogue.

Luaran je ke nak makan colagen, tepek makeup 10 inci.. rahim yang ada 1 ni je pun nak jugak tau.

Tapi bukan la suruh telan make up mac pulak..huhuhu

cara mudah... masa dalam pantang sila makan vitamin yang 1st class berkualiti tinggi, ada klinikal test, ada landmark study.

tengok akak ni bersalin czer anak no 6 .. hari ke 2 boleh bangun sendiri.. luka cepat sembuh. jangan tak tahu ada orang czer 40hari berpantang pun luka masih tak ok..

sebab itu pemakanan yang terbaik , lengkap dengan nutrisi penting ketika berpantang. Takde la berpantang muka sembab, pucat macam hantu kak limah. penat tau berpantang ni.. baby selalu akan bangun 2jam sekali untuk menyusu. sebab itu mak mak dalam pantang banyak yang meroyan. sebab stress, zat nutrisi tak cukup. paksa badan bekerja...

takde budget budget dalam set berpantang. kalau kita boleh kumpul duit nak bersalin dekat private yang berpuluh ribu maka kita pun boleh kumpul duit untuk full set berpantang ni. Harga tak sampai RM1k pun sebab kalau beli full set ni terus layak jadi ahli. dapat free membership

Dalam set berpantang WAJIB ada vivix kalau nak cepat luka sembuh, badan cergas, mantop, sexy semula..

kalau konsistent makan set ni seminggu berpantang pun dah boleh dapat berat sebelum bersalin.. kalau tak caya kena la try dulu

Sementara promosi vivix ni, cepat lerr beli set ni. dapat harga superrr murah uolss.

Pelaburan bukan sekadar nak cepat kaya tapi paling penting melaburlah pada kesihatan.. duit berkepuk kepuk tapi tak sihat alangkah ruginya..



Dapat full Set Berpantang dan dengan setiap pembelian full set ini anda akan layak mendapat FREE MEMBERSHIP ( RM69), FREE POSTAGE ( RM10) dan dapat cash back RM30++



  1. Vita-Lea Iron Formula – multivitamin dan multimineral lengkap dengan zat besi. Penting buat ibu-ibu yang banyak kehilangan darah ketika proses melahirkan bayi!
  2. Sustained Release Vita-C Plus (500mg) – sumber vitamin C untuk bantu penyerapan optimum zat besi, sumber kolagen dan antibodi bagi ibu. Bantu ibu berpantang bermaya, kulit cantik
  3. B-Complex – 8 kumpulan B yang lengkap dengan Asid Folik, beri tenaga dan penenang saraf. ianya juga bagus untuk elak meroyan
  4. OsteMatrix – sumber kalsium-magnesium dan vitamin D yang lengkap buat ibu menyusu, mengurangkan rasa sakit badan, sakit pinggang, serta melawaskan penghadaman. Terbaik untuk elak sembelit ketika berpantang
  5. Energizing Soy Protein – sumber protein yang penting untuk baik pulih sel yang rosak ketika proses melahirkan, memberi tenaga berpanjangan, serta menggalakkan penghasilan susu (milk booster).
  6. Alfalfa : membantu merapatkan kembali miss V , kembalikan kehangatan hubungan suami isteri selepas bersalin, elak keputihan, milk booster 
  7. VIVIX : membantu mempercepatkan luka czer atau luka bersalin normal cepat sembuh. vivix membantu baiki terus dari sel. sel sel yang rosak akibat proses kelahiran akan diantu dipulihkan segera

Bagaimana mahu membeli vitamin SET BERPANTANG BERSALIN SHAKLEE ini?


CARA 1 : 
Anda boleh terus membeli sendiri di SINI > SET BERPANTANG BERSALIN SHAKLEE dan Shaklee akan pos terus ke rumah anda 



Cara 2: 

Mahu penjimatan lebih ?

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Tuesday, January 24, 2017

Monday, January 23, 2017

[POWER RABUN SAYA MENURUN HANYA DALAM MASA 5 MINGGU]

.
Assalamualaikum.

Nama saya Siti Mashidayu. Saya ingin berkongsi dengan anda kisah mengenai mata saya.
.
.
Saya mengalami masalah mata iaitu rabun jauh sejak dari tngkatan 3. Kerana saya amat gemar membaca buku dan menonton televisyen. Rabun saya bermula dengan power 100 dan sekarang bertambah hingga menjadi 375.




Dalam 6 bulan yang lepas, saya baru sahaja menukar cermin mata saya dari power 300 hingga menjadi 375. Kenaikan sebanyak 75 power mata saya itu menyebabkan saya mengalami sakit kepala dibahagian depan kepala, dan diatas kening. Saya sangkakan saya mengalami migraine. Tapi bila cek dengan optometris, power saya dah bertambah.
.
.
Saya pun terus memilih untuk membuat cermin mata baru dengan power 375. Saya amat takut waktu tu kerana saya tak gemar memakai cermin mata. Kerana saya telah sedaya upaya mencuba menurunkan power rabun dengan makan lobak yang banyak. Tapi masih tiada hasil penurunan power rabun saya.
.
.
Usia perkahwinan saya hampir 11 bulan. Tetapi belum ada rezeki untuk menimang cahaya mata. Jadi saya ambil initiative untuk mencuba mengamalkan Vivix Shaklee dimana dari pembacaan saya, ia boleh membantu untuk hamil.
.
.
Setelah 5 minggu saya amalkan Vivix sebanyak 2 hari sekali, setengah sudu. Saya merasakan perubahan yang amat ketara pada mata saya. Setiap hari saya sakit kepala. Saya dah tak boleh pakai cermin mata saya lebih dari 2 jam. Kalau tidak, saya akan sakit kepala, mata saya berat dan pening-pening.
.
.
Kerana tak tahan sangat, saya pergi lagi berjumpa optometris. Doktor disitu membuat ujian test mata pada saya sebanyak 2 kali, kerana menyedari ada sesuatu yang terjadi pada mata saya. Setelah dikaji, rupanya masalah pening saya berkaitan dengan power mata yang tidak serasi.
.
.
Rupa-rupanya power saya sudah menurun sebanyak 50 belah kiri, dan 50 juga belah kanan. Alhamdulillah saya terkejut sangat kerana amat tidak menyangka, selama ni saya beranggapan, bila dah rabun susah nak turun. Makin menaik ada lah. Rupa-rupanya tidak sama sekali.
.
.
Saya amat bersyukur dan sekarang saya dah tukar cermin mata baru dan masih mengamalkan pengambilan vivix untuk bebas dari cermin mata dan untuk kesihatan dalaman saya.
.
.
Doakan saya dapat rezeki menimang baby pulak. Terima kasih Allah, Terima kasih Vivix.



Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?


Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2

Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, SubangJaya, Bangsar


Nak DISCOUNT 15% - 20% ? Jom daftar sebagai ahli dengan pendaftaran keahlian hanya RM69 sahaja dan anda terus layak untuk mendapat keistimewaan ahli

Hubungi

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, SubangJaya, Bangsar

Friday, January 20, 2017

TANDA-TANDA AWAL MASALAH JANTUNG


Penyakit JANTUNG merupakan PEMBUNUH nombor 1 negara. Ertinya risiko penyakit jantung adalah sangat tinggi. Jom kita KENAL beberapa tanda-tanda yang mungkin memberikan indikasi bahawa kita ada masalah JANTUNG.



1. LIDAH atau GUSI menjadi bengkak atau sakit - berkemungkinan JANTUNG kita ada masalah seperti LEMAK berlebihan, Injap JANTUNG lemah atau saluran koronari TERSUMBAT.


2. Terasa KEBAS tangan kiri dan juga lengan - Jika sakitnya berpanjangan pada lengan tangan kiri ada kemungkinan anda akan diserang sakit JANTUNG dalam masa terdekat. (Bagi PEREMPUAN sakit terasa pada kedua-dua belah tangan)

3. LIDAH terasa TEGANG dan PENDEK.

4. Rasa SERONOK teruja atau rasa BIMBANG tiba-tiba tanpa sebab.

5. Rasa sakit pada DADA (Ulu hati sedikit ke sebelah kiri) - biasanya terasa seperti DADA sedang dihempap oleh benda berat.

6. Daripada sakit DADA rasa sakit mula merebak pada TANGAN, LENGAN, TENGKOK, BELAKANG, ABDOMEN dan RAHANG.

7. Rasa tidak SELESA pada DADA seperti dipam ANGIN penuh, atau rasa PEDIH.

8. BATUK tiba-tiba dan berpanjangan atau terasa ada KAHAK dan sentiasa mahu BERDEHEM.

9. Rasa kepala BERPUSING tidak seimbang.

10. Rasa KELETIHAN sepanjang masa.

11. Rasa MELOYA dan tidak ada SELERA makan.

12. Degupan JANTUNG tidak menentu.

13. Nafas terasa PENDEK.

14. BERPELUH dengan tiba-tiba walaupun sedang DUDUK rehat atas kerusi.

15. MEMBENGKAK pada bahagian seperti sendi-sendi di kaki atau ABDOMEN.

16. Saat-saat paling hampir pada serangan JANTUNG biasanya membawa kepada KELETIHAN atau tidak maya yang teruk.

Mencegah lebih baik dari merawat!




Vivix memang sangat elok untuk pesakt jantung

Macam mana VIVIX membantu?


Ia bantu untuk lancarkan pengaliran darah ke jantung dan pada masa yang sama ia juga bantu membaiki sel-sel yang rosak di jantung



Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.


Certified Product Trainer
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717


BAGAIMANA SENGGUGUT BERLAKU


Tahukah anda, kesakitan yang dirasai ketika datangnya haid adalah disebabkan oleh penguncupan dinding rahim yang amat kuat. Proses ini bertujuan bagi mengeluarkan ketulan darah haid yang bercampur dengan sedikit tisu daripada selaput endometrium. Darah ini perlu dikeluarkan melalui saluran pangkal rahim. Kebiasaannya, dinding rahim yang dimiliki oleh seorang gadis remaja masih sempit.




Penguncupan dinding rahim yang begitu kuat disebabkan oleh sejenis hormon yang dikenali sebagai 'prostaglandin'.

'Prostaglandin' adalah daripada sejenis kumpulan molekul lipid yang berasal daripada asid lemak dan peranannya sangat penting di dalam tubuh.

Setiap 'prostaglandin' ini mengandungi 20 atom karbon. Ia menjadi pengantara serta memberi banyak kesan terhadap psikologi. Disebabkan itulah kesakitan terasa dan jika ia dihasilkan secara berlebihan maka terjadilah senggugut.

'Prostaglandin' yang berlebihan akan mengakibatkan rasa mual, cirit-birit, muntah serta sakit kepala. Oleh yang demikian, kehamilan dan kelahiran dapat membantu mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yang menjadi pun ca kepada senggugut.



Namun begitu, terdapat sebilangan kecil daripada mereka yang akan menghadapi masalah ketidaksuburan dan mudah gugur kandungan sekiranya senggugut berlaku secara berterusan.

 Mereka ini kemungkinan besar menghidapi penyakit 'endometriosis' iaitu sejenis penyakit yang sering dikaitkan dengan masalah kesuburan.

Namun pun begitu, kaitan ini hanya jika penyakit 'endometriosis' ini berada pada tahap serius. Tahap kesakitan senggugut tidak berkaitan dengan tahap keseriusan 'endometriosis'. Seseorang itu boleh mengalami senggugut yang teruk tetapi tahap 'endometriosis' hanya pada peringkat awal sahaja.



Lazimnya, kesakitan akan reda sebaik sahaja dua atau tiga hari kemudiaannya. Akan tetapi, jika 'endometriosis' ini telah merebak kemungkinan besar kesakitan tidak akan reda walaupun haid telah berhenti. Kesakitan juga mungkin akan terasa sewaktu melakukan persetubuhan atau membuang air besar.

Ini disebabkan oleh pendarahan yang berlaku di belakang rahim yang mungkin melibatkan usus besar. Senggugut mempunyai cara kesakitan yang berbeza di mana sakit akan datang sebelum pendarahan bermula dan tertumpu di ari-ari atau pinggang belakang.


Sakit ini akan berterusan walaupun haid sudah berhenti. kadangkala, terdapat juga gejala lain seperti kesukaran untuk membuang air besar atau sakit semasa berhubungan kelamin.



Kisah Benar : Senggugut Teruk Sangat Berbahaya !

SENGGUGUT ,JANGAN PANDANG RINGAN !


Pesakit ini telah lebih 3 tahun kahwin tapi tidak pernah hamil. Setiap bulan akan mengalami senggugut teruk. Gambar dari teropong laparoscopy, rahim di depan,usus di belakang dan kelihatan ovari berwarna putih dan di dalamnya ada endometriotic cyst. Pada dinding rahim pula ada tumbuhan fibroid. Warna coklat kehitaman itu adalah darah kotor yang terkandung dalam endometriotic cyst dalam ovari (warna putih).


Penyakit endometriosis merosakkan organ-organ peranakan. Dalam gambar sebelumnya, pesakit mengalami ovari rosak yang menyebabkan kadangkala saluran benih/fallopian menjadi tersumbat atau sempit dan ini menyukarkan proses pencantuman benih lelaki &telur perempuan




Jom ikuti kisah Penghidap Endometriosis & Adenomyosis sejak 2005.

Suplemen wajib ada utk endofighter & adenomyosisfighter mcm saya – 9 botol semuanya.Suplemen ye,bukan ubat.

Mungkin tak ramai tahu yg Endometriosis & adenomyosis adalah satu penyakit yg bukan mudah utk diubati seperti penyakit2 lain sbb punca penyakit ni sendiri pun doktor/pengamal perubatan tidak mampu nak sah kan kenapa.Memang sangat la misterinya,huhu.Doktor hanya mampu mengandaikan sebab tidak ada kajiselidik mahupun kajian spesifik yg dilakukan setakat ni…sad but true.


Sebelum bertemu dgn suplemen shaklee,saya sgt weak,selalu je dlm keadaan kesakitan especially time period.Rasa sakit pinggang mcm nak patah,sebijik mcm nak bersalin tu.korang bayangkan la kalau every month perlu lalui kesakitan cmtu…sakit sgt2.Saya lalui semua ni sejak tahun 2005.


Alhamdulillah dipertemukan dgn suplemen semulajadi yg bukan dihasilkan drpd bahan2 kimia,Bukan sintetik dan tidak ada kesan sampingan jangka masa panjang.

Kini…sy bukan lagi yg dulu…

Walaupun masih dlm perjalanan melawan penyakit ni dan doktor sendiri pernah cakap yg sy mmg sukar utk sembuh tapi keadaan mmg sangat berbeza.No more sakit pinggang tak sudah2,no more letih-letih,no more sakit kepala,sy rasa lebih baik dgn izin Allah swt.Alhamdulillah.

Saya yakin dgn Allah yang Dialah yg Maha menyembuhkan.So,kita hanya perlu teruskan berusaha dan berdoa.



Ini rutin sy setiap hari :

Pagi saya akan ambik 1 capsule Gla complex + 1 tablet zinc sblm breakfast.

After breakfast : 2 tab vitalea + 1 tab B complex + 1 tab Vit C

 After lunch : 3 capsule Omegaguard shaklee

 2 hours before sleep : 4 tablets Ostematrix & 1 tbs Vivix

 Before Sleep : 1 tablet Visanne ( ubat khas utk pesakit endometriosis)

# 2 kali seminggu saya akan amalkan Herblax utk bantu bdn saya flush away segala Toksin2 dari badan.Sy tak perlu telan setiap hari pun.

Semoga perjalanan saya melawan penyakit ni sentiasa dipermudahkan oleh Allah dan disembuhkan dgn keizinan-Nya.

Ini juga merupakan antara sebab utama saya sign up jadi dealer shaklee sebab sy dh rasa kesannya sendiri dan shaklee jadi sgt dekat dgn hati sy.Saya sedikit pun tidak ragu2 utk kongsikan kebaikan ini dengan semua orang.inshaallah.

Catatan dr hati,
Ayu Jafri
Penghidap Endometriosis & Adenomyosis sejak 2005.


Endometriosis tiada ubatnya. Jadi peranan supplemen ialah untuk meredakan kesakitan dan mengawal penghasilan tisu yg tidak normal daripada terus menular. Set Shaklee untuk Endometriosis terdiri daripada:


1. Shaklee Vitamin E

- Dapat membantu mengurangkan rasa sakit akibat senggugut. Vitamin E juga sejenis antioksidan yg dapat membantu menghalang pertumbuhan tisu yg abnormal dalam badan seperti endometriosis.


2. Shaklee BComplex

- Diperlukan oleh penghidap endometriosis untuk hati menukarkan estrogen berlebihan kepada estrogen yg lemah dan kurang merbahaya.

Bcomplex juga membantu menghasilkan ”prostaglandin baik” yg dapat merehatkan dan melebarkan salur darah. Manakala “prostaglandin jahat” menyebabkan kontraksi dan menambahkan kesakitan. Terdapat kajian menunjukkan kesakitan dan jangka masa senggugut ketara berkurangan dengan pengambilan vitamin B-complex.


4. Shaklee Omega Guard

- Asid lemak Omega-3 dapat membantu mengurangkan inflamasi/radang. Kajian ke atas dua kumpulan wanita – satu kumpulan diberi supplemen Omega-3 dan satu kumpulan diberi placebo. Kumpulan yg mengambil Omega-3, rasa sakit sakit senggugut mereka berkurangan dengan banyak sekali.


5. Shaklee Vita C Sustain Release

- Vitamin C memastikan immune sistem anda berfungsi pada tahap optimum supaya tubuh boleh mengesan dan memusnahkan tisu endometrium yg tidak normal.


6. Shaklee Ostematrix

- Ostematrix mengandungi magnesium yang dapat merehatkan otot serta mengurangkan rasa sakit ketika haid/senggugut yang teruk.


Boleh ke pesakit Endometriosis hamil? 


Jom baca kisah Farhana yang juga bekas pesakit Endometriosis yang berjaya HAMIL akhirnya


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.


Certified Product Trainer
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717


Thursday, January 19, 2017

Betul Ke Pesakit Kencing Manis Tak Boleh Makan Suplemen?


Saya arif benar pesakit2 kencing manis takut untuk ambil apa2 suplemen atas nasihat doktor. Sebab saya sendiri pun, bila pesakit tanya pasal apa2 suplemen, saya tak tau nak respond cemana. Biasanya play safe la, "Boleh kalau nak cuba, kalau rasa makin bagus tu ok. Tapi kami akan pantau, kalau gula masih tak terkawal, mungkin tak sesuaila.."




Tapi ada 1 produk yang saya yakin pula, bukan produk saya sendiri tapi produk yang saya sendiri amalkan, iaitu produk Shaklee. Sebabnya produk Shaklee disokong oleh kajian klinikal & bukan testimoni semata2.

Ada banyak research artikel berkaitan bahan2 aktif dalam produk Shaklee. Malah, Shaklee turut bekerjasama dengan profersor Universiti ternama untuk buat kajian produknya sendiri yang dinamakan Landmark Study.

Landmark Study I mengkaji produk multivitamin Shaklee, VitaLea yang boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit kronik & selamat digunakan dalam jangkamasa yang panjang.

Landmark Study II pula mengkaji produk paling hangat di pasaran iaitu Vivix yang dibuktikan boleh memanjang jangka hayat sel manusia, sekaligus mengurangkan risiko penyakit kronik,

Salah satu artikel berkaitan kajian yang menyokong keberkesanan Resveratrol (active ingredient VIVIX) dalam membantu pesakit kencing manis mengawal gula & melambatkan komplikasi, saya akan kongsikan dengan anda.

Tapi untuk kesekian kalinya saya ingatkan supplemen dan ubat fungsinya berbeza. Supplements seperti VIVIX, walaupun banyak kajian membuktikan bahan aktif dalam
Vivix, iaitu resveratrol boleh mengawal penyakit kronik, tapi Vivix bukan bertujuan untuk merawat atau menyembuhkan penyakit.

Tetapi lebih kepada menyokong rawatan & pencegahan penyakit. Kalau mencegah tu, Vivix sangat sesuai diambil oleh orang yang sihat la. Tapi tak boleh nafikan juga sel-sel orang sakit juga perlukan nutrisi yang secukupnya, sama seperti yang diperlukan oleh orang yang tiada penyakit.

Satu kajian ramdomized, double blind, placebo-controlled study yang dijalankan kepada 70 orang penghidap kencing manis, membuktikan bahawa pengambilan RESVERATROL 1g setiap hari selama 45 hari boleh:

1. Menurunkan paras gula semasa puasa (fasting glucose)


Bacaan gula semasa berpuasa yang normal menunjukkan badan berupaya memproses gula dengan baik.

2. Menurunkan kepekatan insulin.


Kepekatan insulin menurun pula maksudnya, insulin yang sebelum tu mengalami kerintangan dah boleh digunakan. Dalam ertikata lain, resveratrol mengurangkan kerintangan insulin atau meningkatkan tahap sensitiviti insulin dalam mengurangkan paras gula.

3. Menurunkan HbA1C - yang merupakan parameter untuk menentukan tahap pengawalan gula seseorang.


HbA1c ialah satu bentuk hemoglobin yang bergabung dengan gula. Ya, hemoglobin yang bawa oksigen ke tisu tu. Hemoglobin yang sama lah.

Hemoglobin ni memang akan bergabung dengan gula, dalam orang normal pun. Tapi untuk orang normal, nilainya dibawah 6.5%.

Kalau dah lebih tu, maksudnya pengawalan gula tak berapa bagus, walaupun orang tu mesti bebas daripada anemia sebab kekurangan zat besi. Sebab kita tahu hemoglobin kurang bila zat besi kurang.

HbA1c ialah parameter untuk tengok pengawalan darah 3 bulan sebelum tu. Maksudnya kalau HbA1 tinggi, paras gula biasanya tak terkawal walaupun bacaan gula pada hari tersebut rendah atau bagus.

Sebab ramai mengelat, sebelum jumpa doktor bukan main dia puasa, pantang semua makanan. Sebenarnya hari2 biasa makan dia mengalahkan orang takde penyakit pula.

Jadi, bacaan gula & HbA1c adalah dua parameter penting untuk menentukan pengawalan gula seseorang.

4. Menurunkan tekanan darah sistolik


Sistolik ialah bacaan tekanan darah bahagian atas yang bermaksud tekanan yang dihasilkan oleh jantung untuk pam darah ke seluruh badan.

Tekanan darah yang tinggi maksudnya ada masalah pada jantung sendiri yang memaksa jantung bekerja dengan lebih kuat.

 5. Menaikkan bacaan kolesterol HDL


HDL dikenali sebagai kolesterol yang baik kerana fungsinya untuk mengangkut kolesterol dari sel ke hati &mengurangkan kolesterol dalam sel.

RESVERATROL ialah salah 1 bahan aktif yang terdapat dalam VIVIX. Secara tak langsung Vivix juga salah 1 suplemen yang bagus sangat untuk membantu mengawal penyakit kencing manis & melambatkan komplikasi.

Saya sangat sarankan setiap orang dewasa cubalah amalkan Vivix & bantu ibu bapa juga untuk jaga kesihatan.


Sumber Dr Fyda







Mari bantu keluarga kita kembali sihat, cergas dan kuat melawan kencing manis. InsyaALLAH vivix antara makanan tambahan terbaik yang ada klinikal test, research dari saintis . 


Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?


Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, SubangJaya, Bangsar

Wednesday, January 18, 2017


kemoterapi direka untuk membunuh sel-sel yang mempunyai pertumbuhan yang pesat dengan menyerang DNA atau enzim yang menggalakkan pertumbuhan mereka. Harus diingat kemoterapi bukanlah rawatan yang seragam.



Pesakit Kanser Makin Sihat Cergas Selepas Minum Air Anggur ini Walaupun Buat Rawatan kemoterapi ?


Apabila rawatan kimo dilakukan, sel sel kanser akan mati begitu juga sel sel sihat. Jadi bagaimana mahu cepat sihat ? Sebab itu selepas rawatan kimo pesakit perlu makanan makanan yang berkhasiat bagi membantu sel sel sihat kembali aktif dan antibodi badan makin kuat. 

Inilah fungsi vitamin terbaik iaitu VIVIX. VIVIX adalah minuman botanikal dari tumbuhan terpilih yang membantu sel sel sihat membahagi, bergerak aktif dan memnguatkan sistem antibodi badan pesakit. 




Baru faham kenapa customer sakit tak berkira beli Vivix sebab apalah sangat harga Vivix berbanding kos rawatan.

Bayangkan kos sekali kimo pd tahun 2011 RM5800, buat 10x rm58000. Agak2 kalau 2017 berapa la tu kan?





Salah satu daripada kandungan utama dalam Vivix adalah resveratrol yang telah terbukti dalam banyak kajian saintifik boleh membantu mencegah dan merawat kanser.

Antara kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan resveratrol melawan kanser:







Mari bantu keluarga kita kembali sihat, cergas dan kuat melawan kanser. InsyaALLAH vivix antara makanan tambahan terbaik yang ada klinikal test, research dari saintis . 


Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?


Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, SubangJaya, Bangsar

Monday, January 16, 2017

Kalau nak jerawat hilang dengan cepat wajib ambil vivix. kenapa?



vivix berfungsi untuk baiki terul ke sel kita. jerawat di sebabkan oksin, pencemaran. benda ini akan merosakka sel. bila sel rosak, tak sihat maka lapisa dalam kulit kita pun rosak. Jadi vivix akan bantu rawat masalah utama dulu.

Kajian ada menunjukan bahawa, pengambilan resveratrol dapat mencegah jerawat dari tumbuh kembali.


sumber: http://bit.ly/2iY6yNM

Menurut Dr. Bowe, seorang pakar kulit dari New York, tahap antioksidan yang rendah selalu ditemui pada wanita yang menghadapi masalah jerawat

Jadi Vivix yang mempunyai tahap antioksidan tinggi dan berkualiti , akan menghalang punca jerawat.

Satu kajian klinikal sudah dibuat untuk membandingkan tahap perlindungan sel diantara Resveratrol ( ramuan dalam Vivix), vitamin E dan vitamin C.

Keputusannya, Resveratrol mampu melindungi kerosakan sel setinggi 95%. Diikuti dengan vitamin E 65% dan vitamin C 37%.

Takkan nak biarkan jerawat yang teruk menghilangkan keyakinan diri korang kot.

Pastikan product yang tiada bahan kimia seperti merkuri yang bukan jerawat hilang, muka pun boleh hilang tau. makin teruk, sel kulit menipis. Takut nanti dapat kanser kulit pulak.

Biar mahal, berkualiti tinggi dan berkesan tiada bahan bahaya

Pastinya VIVIX






Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?


Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, SubangJaya, Bangsar