Sunday, January 31, 2016

Kementerian Kesihatan memandang serius kenyataan Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr. Margaret Chan, seperti yang dilaporkan oleh media antarabangsa, bahawa jangkitan virus Zika telah merebak dengan begitu pantas sekali di benua Amerika. Ini adalah kerana Kementerian berpandangan risiko bagi penularan jangkitan ini ke Malaysia adalah tinggi di atas sebab-sebab berikut:-


virus nyamuk

Saturday, January 30, 2016

Alhamdulillah, hari ini admin, nak sikit, memang best kalau dapat berhenti merokok. Tapi macam-macam cara dah guna, oklah takpa, kali ini mudah je, apa kata kita baca kisah orang masjid tanah melaka berhenti merokok, insyaallah lepas amalkan, sesuai untuk orang sekitar melaka, dan seluruh rakyat malaysia.


masjid tanah melaka
Salam sejahtera, selamat petang. hari ini nak share sikit, tentang minuman perisa Anggur, hoo, apa tuh, oh ini semuanya minuman terbaik dari shaklee, Vivix. Hoo, powernya resveratol ini sebagai minuman diet ? boleh kurus ke ? Nak tahu lebih lagi ? jom baca lagi.


minum jus anggur

Friday, January 29, 2016

Alternatif kepada Joint Health (AJHT)...Assalamualaikum semua. Sekarang ni semua orang pun tercari2 solusi utk masalah sendi memandangkan AJHT tiada dalam pasaran buat sementara.... Pasti ada alternatifnya kan? Kalau AJHT takde, utk masalah sendi.... nak makan ape?


ubat sakit sendi

Thursday, January 28, 2016

Betul ke ini, hahaha, ini adalah satu petikan yang sangat dasyat, bahaya sebenarnya gout, sampai dalam filem rock oo pun, menekankan isu gout, pemain gitar tak boleh kena gout, hooo, memang sampai begitu sekali cerita gout , tapi takpa, kita nak cerita pasal gout, dan macam mana nak elak dari pada gout. Paling best last sekali cerita ayah blogger terkenal Zarith Sofia yang makin sihat dari penyakit gout


sakit gout

Wednesday, January 27, 2016

Rokok adalah silinder dari kertas berukuran panjang antara 70 hingga 120 mm (bervariasi tergantung negara) dengan diameter sekitar 10 mm yang berisi daun-daun tembakau yang telah dicacah. Rokok dibakar pada salah satu ujungnya dan dibiarkan membara agar asapnya dapat dihirup lewat mulut pada ujung lainnya.

Rokok biasanya dijual dalam bungkusan berbentuk kotak atau kemasan kertas yang dapat dimasukkan dengan mudah ke dalam kantong. Sejak beberapa tahun terakhir, bungkusan-bungkusan tersebut juga umumnya disertai pesan kesehatan yang memperingatkan perokok akan bahaya kesehatan yang dapat ditimbulkan dari merokok, misalnya kanker paru-paru atau serangan jantung (walaupun pada kenyataannya itu hanya tinggal hiasan, jarang sekali dipatuhi).


bahaya rokok

Tuesday, January 26, 2016

Batuk yang mengandungi darah ini terjadi samada dalam keadaan kahak yang bercampur darah atau batuk darah hidup (fresh blood) yang dikenali sebagai ‘haemoptysis’. Batuk yang terlalu kuat dan berulang-ulang boleh menyebabkan salur darah yang kecil pecah.


batuk berdarah
Pening biasanya disebabkan oleh penyakit yang memberi kesan kepada telinga dalam, termasuk benign vertigo datang tiba-tiba positional (parosimal), migrain dan radang alat keseimbangan telinga dalam (dipanggil radang urat saraf vestibular). Pening juga boleh disebabkan oleh tekanan darah rendah, sesetengah masalah jantung (seperti aritmia jantung), gangguan keresahan seperti serangan panik atau (luar biasa) dengan hipoglisemia (gula darah rendah).


vertigo

Sunday, January 24, 2016

Sesi muzakarah, meeting bersama leader hebat ireach, di ibu pejabat Shaklee Malaysia. Banyak benda yang dibincangkan, dan akan memantapkan lagi prestasi kami di masa akan datang, dan masa depan bersama Shaklee terus cemerlang gemilang. Jom saksikan beberapa gambar yang menarik sepanjang program berlangsung


Tuesday, January 19, 2016

Warfarin ialah sejenis ubat yang digunakan bagi menghalang pembekuan darah yang pekat. Ianya lebih popular dengan panggilan ‘ubat cair darah’ dalam kalangan pesakit. Walaupun begitu, sebenarnya warfarin tidak mencairkan darah tetapi menghalang darah daripada mudah membeku dan membentuk gumpalan yang mampu menyekat perjalanan darah yang seterusnya menyebabkan komplikasi penyakit seperti serangan jantung, strok ataupun pulmonari embolisma.


ubat darah beku


Warfarin digunakan bagi merawat penyakit yang dipanggil venous thrombosis (pembekuan darah pada salur darah vena) dan cabangnya iaitu pulmonari embolisma (pembekuan darah pada paru-paru). Ia juga digunakan pada pesakit yang mempunyai degupan jantung yang tidak sekata (atrial fibrillation) ataupun pesakit yang telah menjalani penukaran injap pada jantung. Selain daripada itu, warfarin juga digunakan bagi mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung kali kedua dan strok.

Bagi pesakit yang mengambil warfarin, lazimnya kepekatan darah akan sentiasa dipantau bagi mencapai keberkesanan yang disasarkan selain mengelakkan risiko pendarahan. Bagi tujuan permonitoran darah, International Normalised Ratio (INR) digunakan sebagai kayu pengukur kepada kepekatan darah. Biasanya sasaran kepekatan darah adalah antara INR 2.0 – 3.0 dan kepekatan darah yang melepasi 4.0 dikatakan tidak mempunyai kelebihan dari segi keberkesanan dan boleh mendedahkan pesakit kepada risiko pendarahan. Oleh itu, sasaran kepekatan darah yang digunakan adalah spesifik bagi setiap individu pesakit mengikut kepada indikasi warfarin tersebut.

Warfarin berfungsi dengan cara menghalang pembentukan semula vitamin K di dalam badan manusia. Oleh sebab itu, warfarin juga dikenali sebagai antagonis kepada vitamin K (vitamin K antagonists). Maka, sebarang makanan yang mempunyai banyak vitamin K mampu mengurangkan keberkesanan warfarin dalam menghalang pembekuan darah.

Antara sumber makanan yang mempunyai kandungan vitamin K yang tingggi adalah seperti hati, sayur brokoli, tauge dan sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, ketumbar dan kubis. Selain daripada itu, warfarin juga bertindakbalas dengan buah kranberi dan anggur.

Justeru, pesakit yang mengambil ubat warfarin ini haruslah menjaga pemakanan mereka agar keberkesanan rawatan warfarin dapat dicapai dan diteruskan selain mengelakkan pendarahan daripada berlaku. Sebarang perubahan ketara kepada diet harian mahupun pengambilan ubat-ubatan lain hendaklah dilakukan selepas berbincang dengan pakar perubatan yang merawat dan ahli farmasi.

Isu yang sering dibangkitkan berkaitan dengan penggunaan warfarin ini adalah risiko pendarahan. Oleh itu, pesakit yang mengambil ubat warfarin kerap dinasihatkan agar sentiasa memerhatikan sebarang tanda-tanda pendarahan yang mungkin berlaku seperti kencing atau najis berdarah, kewujudan tanda-tanda lebam pada anggota badan, pendarahan pada gusi atau anggota lain yang tidak berhenti dan najis yang bertukar warna kepada warna hitam pekat. Selain daripada itu, risiko pendarahan juga boleh berlaku melalui pendarahan semasa haid yang melampau dan juga pendarahan hidung yang tidak berhenti.

Pesakit yang mempunyai sebarang tanda-tanda pendarahan adalah dinasihatkan agar terus berjumpa dengan doktor dan membawa bersama semua ubat yang diambil termasuklah warfarin bagi mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai punca pendarahan tersebut.

Pesakit-pesakit yang menerima rawatan warfarin juga hendaklah sentiasa berwaspada apabila hendak melakukan sebarang prosedur kesihatan seperti rawatan pergigian. Menjadi tanggungjawab pesakit untuk memberitahu doktor berkaitan ubat warfarin yang diambil bagi mengelakkan risiko pendarahan yang mungkin berlaku.

Bagi memastikan pesakit yang mengambil warfarin dapat mencapai keberkesanan yang diingini dan mengelakkan sebarang risiko pendarahan, Kementerian Kesihatan melalui Bahagian Perkhidmatan Farmasi telah mewujudkan perkhidmatan Medication Therapy Adherence Clinic (MTAC) warfarin. Perkhidmatan MTAC Warfarin ini dikendalikan sepenuhnya oleh pegawai farmasi di hospital.

Melalui program MTAC Warfarin ini, pesakit boleh mendapat lebih banyak maklumat mengenai warfarin, diet dan pemakanan, interaksi warfarin dengan ubat-ubatan lain serta tahap kepekatan darah (INR) mereka. Setiap pesakit diberikan buku rekod warfarin agar pesakit boleh merekodkan bacaan INR dan seterusnya memantau perkembangan kepekatan darah mereka.

Pesakit disarankan untuk mengambil warfarin sebelum makan malam bagi memastikan ianya mencapai keberkesanan yang optima. Sekiranya pesakit terlupa untuk mengambil warfarin sebelum makan, ia boleh diambil dua jam selepas makan. Walau bagaimanapun, jika pesakit terlupa untuk mengambil warfarin pada hari yang sama, pesakit boleh mengambil dos warfarin yang seterusnya pada waktu dan dos yang sama pada hari esok. Pesakit tidak boleh sama sekali menggandakan dos warfarin pada hari itu bagi menampung kekurangan dos yang terlupa diambil semalam harinya.

Dengan kerjasama erat dalam kalangan profesional kesihatan dan pesakit, adalah diharapkan keberkesanan rawatan warfarin yang optima dapat dicapai dan dalam masa yang sama, risiko pendarahan dapat dielakkan.

kredit: fb kkm



VIVIX : 13 KALI LEBIH HEBAT

Vivix ialah sejenis minuman campuran botani, merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Vivix mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. 4 fakta di bawah terbukti vivix memang hebat. 

  1. Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 13 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!
  2. Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.
  3. Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.
  4. Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )



TESTIMONI VIVIX DARAH BEKU

Sejarah sakit abah 2012 tidak boleh dikenang. tiba2 je abah jatuh sakit. sakit yg boleh membawa maut. Darah tinggi yg melampau membawa ke serangan Jantung dan pendarahan dalam kepala. berkampung di hospital Klang hampir sebulan. di PPUM 2 minggu. darah beku merebak ke sebelah kanan kepala hingga abah strok sebelah kiri badan dan yang pling kami tak mahu ingat abah lupa siapa yg ada disekelilingnya. sebak pulak. Kalau nak cerita mmg panjang tapi kini dah 3 botol Vivix abah consume.kesihatan abah makin pulih.Alhamdulillah. dulu siapa jangka abah boleh berjalan kembali, bawa motor keliling kampung, pergi masjid. pergi ke pasar. kini semua tu abah boleh buat.

BAGAIMANA MAHU MEMBELI VIVIX SHAKLEE

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan.

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar


Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

Sunday, January 17, 2016

Dalam salur darah kita, selain kolesterol, yg boleh melekat di dinding salur darah ni ada byk lg benda termasuk kalsium.

Bila kalsium termendap, ia dinamakan calcification. Kesan calcification ni, ia mengeraskan bahagian yg dia termendap tu. Banyak tempat ia boleh termendap selain salur darah sepeerti otak, breast, sendi & buah pinggang. Itu yg jadi batu karang.


kalsium mendap dalam salur darah

Saturday, January 16, 2016

Selamat datang diucapkan kepada presiden shaklee Malaysia yang baru, Puan Helen Lam. Semoga shaklee bertambah sukses di Malaysia. Malam tadi ada meeting dengan master dan juga business leader yang lain. Enjoy tengok gambar jelah ye, selamat tahun baru semua !!!



Friday, January 15, 2016

Salam Jumaat..Ada orang tanya...Kenapa kita perlu makan supplement? Zaman dulu-dulu tu... orang tak perlu makan supplement pun...sihat walafiat je...?Tak kurang juga ada peniaga lain yg cakap...Kan ke elok makan makanan sunnah je?? Tapi bila ditanya kembali kenapa zaman sekarang wujud banyak penyakit-penyakit baru yang zaman dahulu tak ada?? macam aids...H1N1 dan sebagainya.... mereka diam...Zaman sekarang berbeza dengan zaman dahulu...Berikut adalah sebahagian dari penerangan kami di SupermomShakleeStory.


makan shaklee

Wednesday, January 13, 2016

Assalammualaikum

Kisah MY CINTA HATI a.k.a ENERGY BOOSTER

Hai...nama saya ASMIDA, lebih mesra kalau pangil AS je..As anak jati JOHOR, kini telah berkahwin dan menetap di ALOR SETAR KEDAH, sekarang As bekerja di sebuah RESTORAN PIZZA yang terkenal di ALOR SETAR juga terkenal dengan roti pizzanya yang lembut. Jawatan As sebagai PELATIH PENGURUS.

Haa di pendekkan cerita, As bekerja 10 jam setiap hari. Selalunya As memang keletihan ,badan lesu keesokkan harinya dan kaki selalu sangat kejang dan sampai sakit tak hingat...


badan kuat sihat
BILA SEBELAH MUKA KU KAKU @ BELLPALSY

Alhamdullilah .2 oct 2015 Saya bangun sebelah muka da jatuh

Xbole senyum
Mata x bole tutup
Air mata mengalir macam menangis
Sakit 
Rasa tegang je


Tuesday, January 12, 2016

Ada beberapa sebab mengapa wanita selepas melahirkan anak menjadi gemuk. Wanita semasa hamil akan meningkat berat badan secara semula jadi. Ini adalah kerana semasa hamil terjadinya perubahan hormon yang menyebabkan badan mengumpul lemak dan air. Lemak yang dikumpulkan ini akan digunakan untuk membuat susu ibu selepas melahirkan anak. 

Salah satu sebab mengapa wanita menjadi gemuk selepas melahirkan anak ialah kerana tidak menyusukan anak dengan susu ibu. Jika wanita tidak menyusu, lemak yang disimpan semasa hamil tidak akan digunakan untuk membuat susu dan akan terus terkumpul di dalam badan. 

Sebab kedua ialah mungkin wanita selepas melahirkan anak tidak mengamalkan pemakanan yang seimbang dan tidak meningkatkan aktiviti fizikalnya


kurus cantik
Assalamualaikum…Semangat Pagi semua ☺

Nama saya Nasiruddin Sulong (51th), seorang suami dan bapak 6 org anak.

Disini saya ingin kongsikan pengalaman saya mengamalkan produk Shaklee yaitu VIVIX.


Monday, January 11, 2016

MAKAN ulam baik untuk kesihatan ? Ayat itu sudah biasa didengar, tetapi tidak semua mengetahui akan khasiat sebenar yang terselindung di sebalik ulam-ulaman yang banyak dijual di Pasar Malam Sayur Kampung, Chow Kit, Kuala Lumpur ini.


ulam sihat
Biasa guna produk-produk kecantikan ? Tepek-tepek, sapu-sapu, tampal-tampal ? Apa kata sekarang kita cuba pula produk kecantikan yang mencantikkan wajah kita dari dalam. Mesti lah lagi best kan? Bila kita dah mula menjaga dari dalam, kesannya bukan saja dalaman malah luaran. Bila di dalam dah cantik, di luar akan juga cantik secara semulajadi.


cantik macam artis
SERANGAN PARASIT pada tubuh manusia adalah sejenis penyakit yg tersembunyi. Simptom2 yg diberi oleh jangkitan parasit ni menyamai simptom penyakit lain, jadi tak ramai orang sedar sebenarnya mereka mengalami masalah parasit.


parasit bahaya

Sunday, January 10, 2016

Saturday, January 9, 2016

OSTEMATRIX ni bestfriend untuk wanita especially yang mengandung, menyusu, yang dah menjejak usia senior...


kalsium
DR. NAJIHAH ABDUL MUTALIB

Assalamulaikum. Saya nak kongsikan kisah benar saya menggunakan Set Kehamilan dan Set Berpantang Shaklee. 

Saya sekarang adalah ibu kepada 6 orang anak berusia antara 5 bulan hingga 11 tahun termasuk sepasang kembar yang berusia 9 tahun. Saya mula kenal Shaklee pada penghujung tahun 2011 sebelum hamil anak ke-5. Saya mengambil keputusan untuk mencuba Set Kehamilan Shaklee apabila saya disahkan hamil anak ke-5 dan lepas bersalin saya teruskan dengan Set Berpantang Shaklee.


menangis dalam tandas

Friday, January 8, 2016

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua... smile emoticon

Saya Nurliyana binti Uzir. Berumur 31 tahun. Saya dah tau pasal Shaklee ni lama dah.. Lama tak lama la. Since saya menyusukan anak pertama lagi kira2 5 tahun dahulu. Tapi masa tu saya tak ambil peduli pun. saya buat tak tau je. Yang saya tau masa tu, Shaklee ni untuk ibu-ibu yang menyusukan. Suplemen untuk tambah susu. 


tips susu banyak

Wednesday, January 6, 2016

Fungsi utama buah pinggang adalah menapis darah bagi membuang air berlebihan, garam berlebihan dan bahan kumuh/bertoksin dari tubuh. Fungsi utama lain, membina beberapa jenis hormon yang mengawal beberapa fungsi tubuh seperti pengawalan tekanan darah dan pembinaan sel darah merah.


rawat buah pinggang

Tuesday, January 5, 2016

BINTANG Bollywood, Kajol, nyata memiliki aura dan pesonanya sendiri sehingga mampu mencuri perhatian ramai dengan penampilannya yang semakin menawan. Kemunculan Kajol menerusi filem Diwale bersama gandingan serasinya sejak dua dekad lalu, Shah Rukh Khan, pula berjaya mencetuskan fenomena apabila judul arahan Rohit Shetty terbabit meledak di pawagam. 


Alhamdulillah, masuk tahun baru ini, ramai je nak kurus, nak sihat, bertenaga, jadi mesti korang dah capai matlamat nak kurus. So kali ini, saya nak share sikit beberapa tips best nak kurus tahun 2016. Harap-harap membantu korang semua, memang best cerita pasal produk shaklee ini.


cara kurus terbaik

Alhamdulillah, hari ni kita tengok cerita shaklee yang dikopi dari supermom shaklee story, memang testimonial kali ini memang best, ingatkan anak dara, rupanya mak orang, ok itu tajuk je. Cerita dia start belum kahwin lagi, jom baca, beserta dengan video sekali, memang best 


awet muda

Sunday, January 3, 2016

Kesihatan adalah tenaga, kecergasan dan kesejahteraan. Anda akan ketahuinya apabila anda merasainya, apabila anda melihatnya; kehidupan yang sihat adalah sesuatu yang menarik. Orang yang sihat sentiasa bertenaga dan kelihatan hebat. Nutirisi Shaklee telah membantu mewujudkan kehidupan yang lebih sihat kepada berjuta-juta orang selama lebih 50 tahun. Alamilah kehebatan kesihatan dengan Nutrisi Shaklee.




Semakin hari semakin kehidupan menghimpit kita. Dengan kenaikan harga barang, GST , tol naik, minyak naik. Cuba kira berapa banyak harga barang yang turun? Bukan sahaja harga barang keperluan malah harga rumah di Malaysia semakin hari semakin tak masuk akal harganya. Nak tak nak ikut adalah hakikat yang kita kena terima dan tempuh untuk masa masa akan datang.


buat duit extra

Saturday, January 2, 2016

Alhamdulillah, sudah masuk 2 Januari 2016, tahun baru, lebih baru dan lebih cabaran, ekonomi semakin menekan, dan macam-macam lagi. Tapi itu bukannya penghalang, pasang surut dalam business, kami tetapi komited untuk meneruskan usaha murni, memberikan yang terbaik, dan sebarkan benda benda baik, sebagai satu bekalan kami, berterusan di dunia dan berkekalan di akhirat.


tolong orang