Thursday, December 29, 2016

Masalah jerawat kadangkala disebabkan perubahan hormon, permakanan, pengeluaran sebum berlebihan, persekitaran dan sensitif pada perubahan cuaca.



Walau dah beribu duit habis pada produk penjagaan wajah mengapa kulit masih berjerawat. Kalau jerawat tak dikawal pasti akan jadi lebih teruk lagi. Ia berlaku apabila terdapat sekatan pada liang roma kulit.Ia boleh meliputi bahagian muka, leher dada dan belakang badan. 

Pada sesetengah orang jerawat mungkin terjadi sehingga ke peringkat bernanah.Ada sesetengah orang cakap jerawat ini menyusahkan dan memalukan bila sudah merebak ke serata muka. Ada yang sanggup tidak mahu keluar rumah bila muka berjerawat. Betul tak? 

Tapi jerawat ini tak boleh dibiarkan sebabkan kesannya sangat teruk.Tapi tahukah anda posisi jerawat boleh memberi petunjuk ataupun isyarat tentang kesihatan kita walaupun bukanlah secara menyeluruh?



1. ALAHAN KEPADA MAKANAN


Terlalu banyak makan makanan yang bergoreng,pedas,kopi,coklat dan makanan laut yang boleh memburukkan keadaan kulit yang berjerawat.
Kuantiti air yang tidak mencukupi tidak dapat membuatkan badan untuk mengalirkan toxin. Oleh yang demikian,toksin dalam badan akan kekal lama dan menyebabkan jerawat bertambah teruk.
Dinasihati supaya makan lebih banyak buah-buahan segar,sayuran dan minum air yang mencukupi supaya mempercepatkan aliran toxin dari badan.2.TIDUR

Pembaikan sel-sel sistem badan tidak berfungsi dengan baik jika kurangnya tidur. Harus tidur sekurang-kurangnya 8jam sehari. Jam 12mlm-3pagi merupakan masa sistem badan tengah menjalankan tugas.

3. SEMBELIT


Sembelit membuatkan toxin kekal lebih lama di dalam badan menyebabkan peredaran darah tidak lancar. Toxin yang berlebihan akan tersekat dan akan dikeluarkan naik pergi melalui kulit wajah. Timbulnya jerawat dan lambat untuk sembuh selagi masalah sembelit ini tidak diselesaikan.


4. PEMILIHAN PRODUK YANG SALAH.


Pemilihan produk yang kuat bahan didalamnya membuatkan masalah jerawat akan jadi lebih teruk. Selain itu sering bertukar memakai produk juga menjadi punca jerawat tidak dapat dirawat dengan baik.


5. BAKTERIA.


Menyentuh dan memicit jerawat mengundang masalah lebih besar. Jerawat akan bertambah lebih banyak seperti berjangkit. Ini kerana kemasukan bakteria telah berlaku. Dan parut hitam juga akan terjadi jika sering menyentuh jerawat dengan jari.


6. HORMON TIDAK SEIMBANG.


Masalah hormon yang tidak seimbang menyebabkan punca jerawat tumbuh dengan lebih banyak dan lambat untuk sembuh. Ini kerana Kelenjar sebaceous mengeluarkan banyak sebum sehingga liang roma tersumbat . Dan terus dikeluarkan sehingga jerawat bertambah banyak dan menjadi bengkak dan merebak.


7.PENJAGAAN MUKA YANG TIDAK BERTERUSAN.


Tidak berdisplin untuk megikuti basic jagaan muka iaitu memakai cleanser,toner,moisturiser,anti-blemish dan sunblock.


8.TERDEDAH DENGAN PERSEKITARAN


Terdedah dengan udara yang kotor dan cahaya matahari tanpa perlindungan seperti asap kereta


9.HATI TOKSIN


Hati yang bertoksin penyebab jerawat tidak pernah sembuh. Perlu ambil ubat daaman untuk membersihkan hati. Jerawat berpunca juga dari dalam badan kita.
Darah yang kotor adalah salah satu puncanya. Sebab itulah ramai yang kini sedar betapa pentingnya mendermakan darah dan berbekam.


Dulu muka penuh jerawat kini jerawat hilang, makin berseri seri muka.. Apa yang dia lakukan?








Perbezaan dulu dan sekarang

Mula guna Shaklee April 2015. Dah 1thn 8bln akak guna Shaklee ni.

Sebelum guna Shaklee pucat je muka lesu, muka pn penuh jerawat, dgn muka berminyak, badan kurus ya amat.

Apa yg akak makan utk dapatkan kulit sihat. Mehh akk nk share set kulit akak

ESP - membekalkan protein dan tenaga. Bila ada tenaga nak buat kerja pn semangat. No malas2 no muka pucat.

Vita C - merangsang pembentukan kolagen. Akak makan vita C sbb makin kite tua makin kurang kolagen dlm badan.

Vita E - memperbaiki peredaran darah, memperbaiki tisu dan rawatan PMS.

B Complex
- Jerawat naik sbb kite stress. Jadi akk makan B complex utk bantu kurangkn stress, migrain dan sakit kepala.

Ni laa hasil akak selepas konsisten dgn baik. Sayang Shaklee



Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. 

saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Bandar Enstek, Nilai, Seremban

Siti Fairuz Ashri
https://sitifairuzashri.blogspot.my/
Call/SMS/WhatsApp: 0183152647
COD Area: Bandar Enstek, Nilai, Seremban

Wednesday, December 28, 2016

Resepi Jus Peria Katak Untuk Pesakit Kencing Manis.




"Pahit sangat la mak, tak nak minum!"
.
Mak selalu paksa saya minum sebab kami sekeluarga ada kencing manis. Mak selalu cakap Peria Katak ni bagus untuk orang kencing manis. Nak tak nak terpaksa redha je telan jus ni setiap minggu.
.
Saya nak kongsikan resepi jus Peria Katak mak saya:

Bahan-bahan:
1/2 biji peria - bersihkan dan buang biji - potong kecil-kecil
2 biji epal hijau - buang biji dan potong kecil-kecil
300ml air masak

Cara:
1. Campurkan peria, epal hijau dan air masak ke dalam pengisar.
2. Kisar hingga halus.
3. Tapis bahan kisar.
4. Tuangkan jus ke dalam gelas.
5. Sedia untuk dihidangkan.
.
AMARAN:
Tarik nafas dalam-dalam sebelum minum, pahitnya boleh rasa sampai kat otak. hehe.
.
Tapi, kata orang tua, pahit itu elok, pahit itu ubat.

Benarkah ianya berkesan? Belum cuba belum tahu. Nak tahu resepi dari sumber tumbuhan, buahan yang DIYAKINI terbukti dapat membantu menurunkan bacaan kencing manis agar kaki tidak sampai berlubang .



 Rasanya yang sedap, masam manis dan tidak pahit. 


Benarkah ianya berkesan?






Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?


Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2 Jika Mahu Harga Lebih Penjimatan & Dapat Cash Back


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

ADAKAH anda mengalami demam, hilang selera makan, batuk berpanjangan dari dua hingga tiga minggu? Jika jawapannya ia, awas kerana kemungkinan telah dijangkiti kuman tibi.





Adalah sukar untuk menentukan bilakah penyakit batuk kering dapat dihapuskan di Malaysia ini memandangkan banyak faktor yang menyumbang kepada kemunculan semula penyakit ini, antaranya termasuk :-

  1. Pendatang asing secara haram tidak disaring daripada penyakit ini.
  2. Pesakit lambat atau tidak mendapatkan rawatan kerana jahil tentang penyakit ini.

Kementerian Kesihatan khususnya bahagian kawalan penyakit berjangkit sentiasa berusaha secara intensif untuk membasmikan semua penyakit berjangkit daripada terus menular di Malaysia.

Mengikut turutan penyakit berjangkit dunia, penyakit tibi berada di tangga ketujuh dan ia tidak pernah berubah sejak tahun 1990.

APAKAH PENYAKIT TIBI?


Tibi adalah sejenis penyakit berbahaya yang boleh membawa maut jika tidak dirawat
• Ianya disebabkan oleh kuman Tibi Mycobacterium Tiberculosis
• Kuman Tibi biasanya menjangkiti paru-paru tetapi ia juga boleh menyerang organ-organ penting lain seperti tulang, otak, kelenjar, kulit, buah pinggang dan sebagainya.
• Kebanyakan orang yang dijangkiti, tidak akan mendapat penyakit Tibi kerana sistem pertahanan badan yang kuat menghalang jangkitan. Akan tetapi kuman Tibi ini akan berada di dalam badan dalam keadaan tidak aktif
• Jika sistem pertahanan badan terjejas atau menjadi lemah. Kuman Tibi yang ada dalam badan akan menjadi aktif dan membiak, ia menyebabkan jangkitan Tibi yang aktif.


Faktor yang menyumbang kepada kemunculan penyakit ini antaranya adalah ;


• Pendatang asing yang masuk secara haram tidak disaring daripada penyakit ini.
• Pesakit lambat atau tidak mendapatkan rawatan kerana tidak terdedah tentang penyakit Tibi ini.


CARA PENYAKIT TIBI MEREBAK



• Penyakit Tibi boleh berjangkit melalui titisan cecair mulut dan hidung yang mengandungi kuman Tibi apabila pesakit Tibi paru-paru batuk, bercakap atau bersin.


• Sesiapa yang menyedut udara yang mengandungi cecair ini akan menghadapi risiko dijangkiti kuman Tibi


• Penyakit Tibi diluar paru-paru (EPTB) tidak akan menjangkiti orang-orang disekelilingnya.


TANDA-TANDA ANDA MENGHIDAPI PENYAKIT TIBI



• Batuk berpanjangan melebihi dua minggu
• Batuk berdarah atau berkahak
• Sakit dibahagian dada
• Lemah dan keletihan
• Susut berat badan
• Hilang selera makan
• Menggigil
• Demam
• Berpeluh waktu malam


GOLONGAN YANG MUNGKIN DISERANG PENYAKIT TIBI



Menyerang tidak kira kaum, bangsa atau umur, tetapi kumpulan berisiko tinggi adalah ;


• Mereka yang dijangkiti AIDS (Virus HIV)
• Rakyat asing daripada negara yang mempunyai kadar jangkitan penyakit Tibi yang tinggi
• Mereka yang kekurangan zat dan vitamin
• Pemabuk dan penagih dadah yang dijangkiti HIV


LANGKAH PENCEGAHAN PENYAKIT TIBI


• Bayi-bayi yang baru lahir mestilah diberi suntikan imunisasi BCG
• Dapatkan suntikan dos kedua sekiranya tiada kesan parut dan pada umur 12 tahun
• BCG diberikan secara percuma di semua Hospital serta Klinik Kesihatan Kerajaan untuk mereka yang berumur 20 tahun ke bawah
• Sekiranya batuk berterusan lebih daripada dua minggu, segeralah berjumpa doktor untuk menguji kahak anda
• Ahli keluarga atau sesiapa sahaja yang tinggal sebumbung dengan pesakit Tibi dalam tempoh yang lama hendaklah tampil menjalani pemeriksaan


GOLONGAN YANG BERISIKO TINGGI MENDAPAT JANGKITAN TIBI



• Pembawa HIV
• Mereka yang menghidap penyakit kronik seperti diabetes, tekanan darah tinggi, buah pinggang
• Pesakit yang mengambil ubat steroid dalam jangka waktu yang lama
• Warga tua
• Perokok tegar

Bolehkah pesakit tibi sembuh?


Rawatan Tibi DOTS


DOTS (Directly Observed Treatment-Shortcourse) atau Pengawasan Rawatan Jangka Pendek Secara Terus merupakan strategi yang disarankan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) untuk merawat penyakit TB.


Prinsip-prinsip DOTS adalah:
  1. Pesakit perlu mengambil ubat selama 6 bulan - supaya semua kuman tibi di dalam dan di luar sel badan dapat dibunuh sepenuhnya. 
  2. 2 bulan pertama pesakit diminta menelan setiap dos ubat setiap hari dengan disaksikan oleh anggota kesihatan yang terlatih.
  3. Pada peringkat sambungan selama 4 bulan pesakit perlu mengambil ubat 2 kali seminggu di bawah penyeliaan seseorang yang dilantik.

Ubat yang biasa diberi untuk rawatan tibi adalah isoniazid, rifampicin, pyrazinamide, streptomycin dan ethambutol. Sama seperti antibiotik lain, ubat-ubat untuk tibi juga memberi kesan sampingan termasuk loya, muntah, rasa gatal badan dan keletihan.

Dengan rawatan yang sempurna pesakit boleh sembuh sepenuhnya.


Selain rawatan di hospital, pesakit tibi juga perlu memastikan mereka makan makanan yang terbaik untuk mempercepatkan proses penyembuhan.

Makanan terbaik adalah makanan yang seimbang, cukup zat nutrisi. Akan tetapi dengan kesakitan yang ditanggung, pemakanan yang semakin kurang nutrisi, pesakit boleh mencuba vitamin untuk membantu melengkapkan nutrisi yang badan sangat perlukan untuk melawan virus tibi



Ada beberapa vitamin yang boleh di syorkan kepada pesakit Tibi antaranya ;


1. VIVIX



  1.  Resveratrol yang terkandung di dalam vivix mampu mengurangkan inflamasi atau keradangan dan membersihkan saluran pernafasan.
  2. Resveratrol telah terbukti mampu mengurangkan pertumbuhan sel tumor paru-paru.
  3. Ia juga membantu meningkatkan imunisasi tubuh.

2. Nutriferon





  1. Membantu meningkatkan imuniti tubuh dengan mendorong penghasilan interferon semulajadi di dalam tubuh.
  2. Ia mampu mengurangkan / mengelakkan simptom alergi.





3. Vitamin C





  1. Ia membantu untuk meningkatkan sistem imunisasi tubuh dan melawan infeksi bakteria.


Benarkah vitamin ini dapat membantu dan berkesan?





















Jika anda mempunyai tanda tanda ini, sila berjumpa doktor untuk diagnosis dan rawatan lanjut. Sila hubungi saya jika anda mahukan vitamin untuk membantu mempercepatkan proses penyembuhan.


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .

Duit memang besar nilainya apabila kita sihat, tetapi tidak bernilai bila kita sakit!!


Saya memilih PRODUK SHAKLEE sebagai sumber makanan tambahan untuk melengkapkan pengambilan nutrisi seharian saya. Anda boleh mengambil suplemen asas untuk seisi keluarga anda. Jom hidup lebih sihat, kerana kesihatan adalah kekayaan sebenar.



*********************************************************************************

Dengan setiap pembelian vitamin Shaklee dari saya, anda layak mendapat ;


❀ Jadual Pengambilan Vitamin


❀ Konsultasi percuma berterusan


Peluang menjana income dengan Shaklee 



AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Tidur cukup tetapi masih terasa mengantuk dan keletihan? Sebelum anda cuba menyalahkan cara hidup anda yang sibuk cuba fahami antara punca-punca yang mungkin penyumbang terbesar terhadap masalah keletihan anda itu.


punca badan lembik tak bermaya mengantuk
Bila ramai dok tanya, lagi lagi budak SPM, macam mana depa dapat income ? wow macam macam cara ada. Dulu ada satu zaman saya spm dululah, budak budak kerja mcdonald, memang kayalah, ada yang jadi pekerja terbaik, dan macam macam lagi. Ada yang masuk MLM pun ada, tapi haram jadah, dan ada yang buat bodoh je, ada yang buka garage kereta, dan macam-macam cara. Lepastuh bila dapat offer, terus stop kerja, sambung belajar, tak dapat income, tapi habiskan income mak bapak, hancur, duit buat enjoy main snooker.

budak lepasan spm dapat income


KENAPA NAK DAPAT INCOME ?

Kalau tanya adik adik SPM, kenapa nak dapat duit banyak banyak nih ? tak salah pun, tapi cuba tanya balik, Tapi sedihlah pulak terkenang yang memang mereka nih, sejak kecil berdikara, mak ayah takda. Ada yang kakak sulong dah kena jadi mak ayah. Kena berdikari. Tu memang sangat kesian, sampai lepas SPM, terus minta kerja, dan sara adik beradik. Jadi income tu  tengok niat, kalau niat nak enjoy, memang tak tahan lama, tapi niat baik, ada faedahnya kepada bangsa dan agama.


MACAM MANA NAK BUAT DUIT ?

Macam saya cakap tadilah, banyak cara, tapi nak cara best, jom join team blogging Diet Diet Sihat. hahaha, memang sangat best, kalau nak rasa paduan buat Shaklee, online. Nak merasa buat blog nih, eh kenapa bukan facebook ? Hahhaa, semua sekali guna, kalau rajin online, ada smartphone, sudah bagus. Tapi lagi penting, ada KESEDARAN !!! Kalau rasa hidup dah selesa sangat, toksah buat income, habiskan je duit loan scholarship kerajaan malaysia bagi tuh. So nak rasa buat duit tak ? Kena contact kitoranglah jawabnya. Nombor ada kat bawah nih. 


BEST KE BUAT SHAKLEE ?

Cakap terus terang, kalau ada kesedaran dan niat yang betul betul murni, dipersilakan join SHAKLEE. Kalau rasa diri tuh buat duit lebih dari segalanya, takyah buat shaklee, boleh join team lain buat business lompat lompat. Shaklee ni memang susah, tapi bila dah buat, ada prinsip, memang sangat seronok.
Rakyat malaysia sememangnya suka sangat teh tarik, wow, ye ni dah jadi satu minuman rasmi rakyat malaysia, minum teh  tarik, tak kisahlah dari pagi petang malam, tengah malam, sahur, masa tak puasa, semua minum teh tarik. Tapi apa kaitan nya dengan perut buncit ? Ye rata-rata, setuju sebab gula yang ada dalam teh tarik. Tambah lagi dengan gaya hidup tak sihat, air tak cukup, memang GULA ni memang pembunuh senyap.


penyebab perut buncit

Tuesday, December 27, 2016


Ramai yang anggap bersalin czer ini lebih mudah dari bersalin biasa. Ye mungkin proses melahirkan agak singkat berbanding normal akan tetapi tahukah anda bersalin czer memerlukan penjagaan yang sangat teliti dan makna bertahun ianya perlu dijaga. 

Ramai yang selalu pandang enteng akan hal ini dan akibatnya ada jahitan czer terbuka, bernanah dan paling teruk di jangkiti kuman





3 Hari Sakit Luka Bersalin Czer Hilang. Apa Caranya?









Bagaimana luka ceasar ibu pantang ni kering dalam masa seminggu je? Apa yg dia dah buat? Makan petola ke?






Bagaimana mahu membeli vitamin VIVIX ini?


Cara 1

Anda boleh terus klik ke VIVIX ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan


Cara 2 Jika Mahu Harga Lebih Penjimatan & Dapat Cash Back


Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Saturday, December 24, 2016

Hari ini terbaca pasal penyakit kusta, hari ni admin nak cerita sikit beberapa fakta tentang penyakit KUSTA nih. Beberapa fakta menarik membantu jika anda berjumpa dengan beberapa insan yang mungkin dah terkena penyakit kusta.


10 fakta tentang kusta

Friday, December 23, 2016

Barah pangkal rahim atau juga dikenali sebagai kanser serviks merupakan barah yang kedua paling tinggi kejadiannya di kalangan wanita di MALAYSIA. Barah pangkal rahim juga merupakan BARAH paling biasa dikalangan wanita usia biak ( reproductive age ).


bahaya kanser serviks

Thursday, December 22, 2016

Lazimnya keluar darah ketika haid yang normal adalah sekitar 7 hari namun tetapi berwaspadalah jika berlaku pendarahan yang melebihi tempoh 7-15 hari atau sering juga dikatakan sebagai haid berpanjangan. Agak sukar untuk menentukan pendarahan berlebihan secara objektif, akan tetapi jika pendarahan haid itu menyebabkan kualiti hidup seseorang wanita itu terjejas, wajah pucat dan lesu, lebih memburukkan lagi keadaan apabila rutin hidup baik di rumah mahu pun di pejabat juga terjejas apabila terpaksa kerap ke bilik air untuk menukar tuala wanita yang basah dengan darah haid.


darah period tak berhenti boleh sebabkan masalah teruk

Wednesday, December 21, 2016

ASYIK KEGUGURAN SEBAB SUAMI MEROKOK


"Doktor, kenapa isteri saya selalu keguguran? Ini dah kali ketiga dia gugur. Dia tak subur ke?"





TAKKAN NAK MINUM WINE HARI HARI ?

Bertuah kau nak minum red wine hari hari, adui kenapa ye ? Sebab adanya RESVERATROL. Apa kebenda tuh resveratrol ? Hooo, ni semua hasil penemuan saintis zaman sekarang, sebab nak anti aging. TApi bila dikaji nih bukan sekadar anti aging. Tapi lebih dari itu. Sejarah dulu dulu ada ke resveratrol nih ? Ye memang ada.


ubat lawan sakit kronik

Monday, December 19, 2016



Sebulan lepas scan fibroid 13.3cm...tak terkata betapa gelapnya dunia...sakit macam contraction nak bsalin...

G klinik dapat pain killer...saya tanya doktor "ada ubat tak?" Doktor jawab x de, selain pain killer...tp fibroid awak tak ganggu...tp kalau sakit mmg biasanya kena operate...tp risk operate 1- bleeding awak kena buang rahim sbb fibroid ni tlampau besar 2- ada balik macam Norazzean Azizan


Sy jawab "tak pe supplement ada kan doktor!" Doktor gelak sakan...

Ok doktor...bg sy masa sebulan sy sndiri dtg scan...

2minggu lpas tu..kebetulan suami sejuk² ni lengan dia sakit sokmo... Doktor cakap makan kalsium..sy kata ok ostematrix jangan miss...

Pastu sesambil sy kata nak scan...doktor scan..dan dah amazing turun ke 5.9cm

Dan smalam upline sy tanya bila follow up..sy jawab spttnya da follow up..tp sbb ujan sy x pergi..so, pg td g follow up hospital...scan...

Doktor pertama, godek² tak nampak...dalam hati waaaa..
Pastu doktor cakap jap sy panggil pakar O&G...

Pakar scan...suh ukur..2.3cm

Ok x yah refer O&G cuma blh follow up tgk makin mengecil tak lepas ni...

Ya allah nak menjerit tuhan je yang tau.. awak perasan tak camne b senyum Doc Khalida Nazihah? Siap Doc Nadia tanya wiii ko amik apa..bla bla bla

Sy keluar pintu bilik doktor dengan senyuman..dan cari kelibat suami...

Makcik sebelah tanya...mengandung ke dik...

Kikiki..

Bahagia...seharian sy tersenyum..smpai krem mulut...

Alhamdulillah...mujur ada shaklee!!! Dan semua ni dengan izinNya

Saya ambil beberapa jenis shaklee secara konsisten..dengan kuantiti tertentu...

Psst : ramai doktor gelakkan bila sebut supplement..sbb supplement bukan ubat...tp, sy share sbb ini terjadi pada sy...

perkongsian dari Puan Ebby

Kenapa Fibroid terjadi?


Fibroid ni ialah ianya adalah salah satu ketumbuhan abnormal sel dalam badan yang disebabkan oleh faktor radikal bebas. Ia boleh tumbuh semula jika radikal bebas tidak dikawal baik oleh antioksidan. Masih ingat lagi dengan seorang kawan yang melalui 3 kali operation membuang cyst. Ianya boleh recurrent jika antioksidan dalam badan kita tidak mencukupi.

Apa dia radikal bebas?



Radikal bebas adalah molekul yang kekurangan satu elektron, dan membuat molekul tersebut menjadi tidak stabil dan selalu berusaha mengambil elektron dari molekul atau sel lain. Radikal bebas dapat dihasilkan dari hasil metabolisme tubuh dan faktor luaran seperti asap rokok, hasil penyinaran ultra ungu, zat kimia dalam makanan dan bahan pencemar lain. Penyakit yang disebabkan oleh radikal bebas bersifat kronis, iaitu diperlukan masa waktu bertahun-tahun untuk penyakit tersebut menjadi nyata. Contoh penyakit yang sering dihubungkan dengan radikal bebas adalah serangan jantung dan barah. Untuk mencegah atau mengurangi penyakit kronik karena radikal bebas diperlukan antioksidan.

Untuk bahasa mudah yang saya fahami, pertumbuhan sel yang tidak normal boleh mengakibatkan ketumbuhan atau lebih teruk dikenali sebaga kanser kerana ianya merebak dengan sangat cepat.

Bagaimana nak kawal radikal bebas ini? Ianya boleh dikawal melalui pengambilan antioksidan yang boleh didapati dalam makanan harian kita. Antara makanan yang kaya dengan antioksidan ialah anggur hitam, vitamin C, buah beri, strawberi dan banyak lagi. Namun kandungan antioksidan dalam setiap buah adalah berbeza antara setiap satunya.


Vitamin AntiOksidan Shaklee




Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar



AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

Sunday, December 18, 2016

VIVIX ELAK DIABETES

Ramuan VIVIX yang terdiri daripada campuran botani yang kaya dengan resveratrol dan polifenol dapat memberi manfaat kepada pesakit diabetes dengan:

  1. Memperlahankan atau mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin (“metabolic syndrome”) - Vivix adalah antioksidan yang berkuasa untuk membantu melindungi dan membaiki sel yang rosak. Jadi, pengambilannya secara berterusan dapat memberi manfaat dalam mengurangkan Metabolic Syndrome yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.
  2. Mengawal kepekatan gula dalam darah - Karbohidrat yang dicerna akan menghasilkan gula yang memberikan kita tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan karbohidrat yang tinggi seperti nasi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah kita meningkat. Dengan Vivix, polifenol yang terkandung dalam anggur muscadine akan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.
  3. Mengelakkan kerosakan mata, menggalakkan penyembuhan luka dengan segera - Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam membaiki penglihatan dan menyembuhkan luka dengan segera.
  4. Mencegah pembentukan protein AGE - Protein AGE (advanced glycation end products) terhasil daripada protein dan gula berlebihan dalam badan. Ia boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu dari mekanisma anti-penuaan Vivix adalah dengan memperlahankan penbentukan protein AGE ini.

TESTIMONIAL VIVIX  DIABETES


tak jadi buta

Saturday, December 17, 2016

CARA MUDAH MENGHILANGKAN KETAGIHAN ROKOK SUAMI

Vivix mendetoxkan nikotin dari dalam darah, organ, otak, dan tempat lain. Bila nikotin berkurangan, rasa ketagih pada nikotin pun hilang.

Orang merokok merasakan satu perasaan bila dia menghisap rokok. Sebab itu bila dia berhenti merokok, otak dia rasa lain macam dan memanggil-manggil untuk dia merokok balik bagi mendapatkan semula perasaan itu. Vivix boleh memberikan perasaan tu, jadi bila dia minum Vivix, dia tak rasa terpanggil nak merokok.




Vivix mengurangkan simptom withdrawal bila berhenti merokok. Simptom withdarawal sememangnya teruk, sebab itu orang yang berhenti merokok secara tiba-tiba, dia kena macam-macam penyakit. Senang cakap, badan 'terkejut' dengan keadaan yang dia tidak biasa (tiada sumber nikotin dalam badan). Insya-Allah dgn Vivix boleh redakan kejutan tu.


berhenti merokok dengan vivix shaklee

Bahagian tubuh sebelah mana yang tidak bakal terkena kesan buruk dari aksi merokok ? Rasanya tidak ada. Bahagian otak juga boleh terkena kesan negatif dari kebiasaan suka merokok. Menurut peneliti bidang psikologi di Northumbria University, Tom Heffernan dan Anna-Marie Marshall, merokok sangat boleh merosakkan otak. Mereka mengatakan, rokok yang mengandungi 4000 bahan kimia itu boleh mendatangkan sebuah malapetaka pada otak.


rokok jejas otak

Thursday, December 15, 2016

APA ITU KEMURUNGAN ?

Kemurungan adalah penyakit sebenar yang mempengaruhi otak. Sesiapa sahaja yang mengalami kemurungan akan memberitahu anda, ia bukan khayalan atau “semua dalam kepala anda.” Kemurungan adalah lebih daripada sekadar tekanan perasaan. Ia adalah satu penyakit yang serius yang disebabkan oleh perubahan dalam kimia otak.

Penyelidikan memberitahu kita bahawa faktor-faktor lain menyumbang kepada tercetusnya kemurungan, termasuk genetik, perubahan paras hormon, keadaan perubatan tertentu, tekanan, kesedihan atau keadaan hidup yang sukar. Mana-mana faktor-faktor ini tersendiri atau dalam gabungan boleh mengakibatkan perubahan dalam kimia otak yang membawa kepada banyak gejala kemurungan.


kemurungan boleh membunuh diri sendiri rakan dan keluarga

Wednesday, December 14, 2016

Alhamdulillah, hari ini, entry santai, nak tahu dan nak kenal tak blogger makanan sihat ? Alhamdulillah, kita berkenalan sikit dengan puan Ainul Mustafa. Pengedar shaklee dah buat shaklee hampir 5 tahun, banyak betul tips permakanan sihat yang dikongsi beliau, saya tukang tulis tambahan. Kalau rasa nak tips yang terbaik,  boleh klik link dibawah mengenai permakanan sihat yang dikongsi beliau dalam blog ini dan blog peribadi beliau.


blogger borak pasal kesihatan dan permakanan


KISAH PUAN AINUL MUSTAFA

Jika anda semua berminat nak membaca kisah puan Ainul, bolehlah klik link dibawah untuk melawati website tersebut. 




GLA MAMPU RAWAT MASALAH JERAWAT

Bagi anda yang mempunyai masalah jerawat kronik, kunci sebenarnya adalah jadikan sel badan anda sihat. Bila sel badan sihat, secara tidak langsung kulit akan jadi sihat. Jari pun kecewa tiada jerawat lagi hendak dipicit

Jerawat adalah disebabkan hormon tidak seimbang. Jika anda mempunyai kulit berminyak walaupun kitar haid anda normal, berkemungkinan juga anda mempunyai hormon yang tidak stabil. Kulit berminyak adalah simptom bahawa dalaman anda terganggu.


cara makan gla shaklee untuk rawat jerawat kronik

Monday, December 12, 2016

LONDON 1 Ogos - Saintis biologi, Doktor Hans-Peter Kubis yang membuat kajian mengenai kesan minuman ringan kepada manusia mendapati, minuman berkarbonat boleh menghasilkan keputusan yang sangat mengejutkan.

Malah beliau percaya keputusan yang diperolehnya itu akan menyebabkan mereka yang gemar minuman berkarbonat tidak akan menyentuhnya lagi.


minum banyak air gas berat badan naik mendadak gemuk

Sunday, December 11, 2016

Minyak ikan mengandungi dua jenis lemak asid poli tak tepu: asid dokosaheksanoik (docosahexanoic acid, DHA) dan asid ekosapentanoik (eicosapentanoic acid, EPA) – kedua-duanya ialah lemak asid omega-3. Ia juga mengandungi paras omega-3 yang tinggi tetapi vitamin A dan D yang rendah berbanding minyak hati ikan kod.

Ikan berminyak diuar-uarkan menawarkan manfaat kesihatan yang lebih baik berbanding ikan isi putih dengan andaian ia mengandungi paras EPA dan DHA yang tinggi. Namun, pandangan tersebut masih belum dibuktikan secara saintifik melalui kajian melibatkan saiz penduduk besar.


diet minyak ikan shaklee omega guard malaysia

CARA MUDA NAK TURUNKAN DARAH TINGGI DENGAN VIVIX SHAKLEE

Resveratrol dalam vivix membantu menyelesaikan tekanan darah tinggi (hypertension) melalui beberapa mekanisme. 

Ia menurunkan keradangan sel ke dalam dinding pembuluh darah dan menaikkan kemampuan pembuluh darah tersebut untuk bertindakbalas dengan perubahan dalam tekanan darah. 

Tambahan lagi, resveratrol sudah dikenalpasti baru-baru ini untuk menurunkan ketegangan pembuluh darah dan otot jantung yang menyebabkan hypertension berlaku. 

Resveratrol juga bertindak didalam sel otak untuk menaikkan tekanan darah yang disebabkan oleh faktor pemakanan atau hormon.

rawat darah tinggi

BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU PESAKIT TIBI KEMBALI SIHAT ?

Resveratrol yang terkandung di dalam vivix mampu mengurangkan inflamasi atau keradangan dan membersihkan saluran pernafasan. Resveratrol telah terbukti mampu mengurangkan pertumbuhan sel tumor paru-paru. Ia juga membantu meningkatkan imunisasi tubuh.


rawat tibi dengan minuman sihat vivix shaklee

VIVIX : 13 KALI LEBIH HEBAT

Vivix ialah sejenis minuman campuran botani, merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Vivix mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. 4 fakta di bawah terbukti vivix memang hebat. 

  1. Vivix mengandungi resveratrol. Malah Vivix terbukti 13 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, disamping tidak mengandungi alkohol, sebaliknya hanya menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan dan HALAL!
  2. Saintis telah menjalankan kajian dan hasil kajian mendapati orang-orang Perancis gemar memakan daging yang berlemak tinggi dan minum wain dengan banyak, tetapi kadar penyakit jantung tetap rendah di Perancis. Selepas bertahun-tahun membuat kajian, saintis menemui rahsia di sebalik Paradoks Perancis terdapat pada Resveratrol yang terkandung dalam wain merah.
  3. Satu hidangan Vivix mengandungi jumlah resveratrol yang sama banyak seperti yang terdapat dalam 100 gelas wain merah.
  4. Sekiranya hendak dibandingkan dengan minuman jus lain, Vivix ternyata mendahului dengan hanya 1 sudu teh sehari mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh iaitu 3000-5000 ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) is a method of measuring antioxidant capacities of different foods )

vivix cairkan darah

Saturday, December 10, 2016

Resveratrol Mampu Menghalang Sel Kanser Dari Merebak ? Kajian saintifik yang membuktikan keberkesanan resveratrol melawan kanser:


sel kanser barah otak
Kanser atau Barah otak adalah berkenaan dimana wujudnya tumor/ tumbuhan pada bahagian tertentu otak. Ia boleh menyerang sesiapa tanpa mengira umur dan jantina sama ada kanak-kanak mahupun orang dewasa.


sakit barah otak dan rawatan

1. BUAH ALPUKAT

Buah alpukat memiliki banyak gizi dan baik bagi kesihatan, buah alpukat juga mengandung jumlah kalori yang tinggi. Satu cangkir jus alpukat yang diblender dengan sedikit air dan ditambah beberapa sendok makan gula/susu kental mampu memberikan asupan kalori yang tinggi bagi tubuh. Jadi buah ini sangat baik untuk dikonsumsi oleh Anda yang sedang dalam program menggemukkan badan.


buah kalori tinggi tambah berat badan
20 TANDA AWAL KANSER
---------------------------
Satu ketika dulu, jarang mendengar orang sekeliling menghidap penyakit kanser. namun hari ini, penyakit yang digeruni ini semakin dekat dengan diri kita. Rakan-rakan di sekeliling dan juga ahli keluarga sudah ada yang disahkan menghidap kanser.    Kerap juga kita mendengar penyakit kanser payudara, kanser rahim, paru-paru dan sebagainya yang baru disedari oleh mereka rupa-rupanya sudah berada di tahap kritikal dan tidak boleh dirawat lagi. Menakutkan tapi inilah yang banyak berlaku.    Memang selalu berlaku penghidap kanser hanya menyedari diri menghidap kanser apabila penyakitnya sudah berada pada tahap akhir. Pengesanan pada tahap kritikal ini amatlah lewat.   


 
Sakit Biasa Mungkin Kanser    Sebenarnya pada peringkat awal kanser menyerang tubuh, tanda-tanda penyakit ini sudah ada tetapi kita sering memgendahkannya. Kita mengandaikan tanda-tanda itu suma sakit biasa sahaja. Berikut adalah tanda-tanda amaran kanser yang perlu diambil perhatian.
 
 
1. Sakit perut atau senak perut. Salah satu tanda-tanda awal penyakit kanser kolon ialah berulang kali mendapat atau mengalami sakit perut tanpa sebab.  
 
2. Sakit seperti sesuatu menusuk masuk ke pankreas mungkin tanda kanser pankreas    
 
3. Perut kejang dan sakit perut berterusan. Petanda kepada kanser hati, mungkin juga leukemia kerana pada ketika ini, limpa sedang dibesarkan, menekan sebelah kiri perut yang sedikit rendah.  
 
4. "Asid Perut" kronik atau rasa perut penuh selepas makan yang sedikit. Tanda awal yang paling lazim untuk kanser perut adalah kesakitan di bahagian abdomen atas atau pertengahan perut. Anda merasa bagaikan perut anda dipenuhi gas dan selalu rasa pedih hulu hati. Ia mungkin terjadi selepas anda makan dan rasa kenyang biarpun anda baru makan sedikit sahaja. Oleh kerana rasa sakit ini boleh dihilangkan jika anda makan ubat mengandungi antasid, anda mungkin mengabaikan sahaja kesakitan itu.  
 
5. Kehilangan berat badan. Anda seorang yang tidak aktif tetapi jika berat badan anda turun tanpa dapat dijelaskan. Ketahuilah bahawa ini adalah petanda awal kanser kolon.        
 
6. Jaundis atau demam kuning. Barah pankreas, satu lagi salah satu 'pembunuh senyap' sering ditemui apabila seseorang menghidap jaundis. Jaundis adalah kuning kulit atau kuning kornea mata tetapi air kencing menjadi lebih gelap daripada biasa yang bukan disebabkan dehidrasi, najis berwarna merah tanah liat malah penyakit kuning juga boleh menyebabkan kegatalan akibat garam hempedu yang terlepas memasuki aliran darah.        
 
7. Berdehit atau sesak nafas. Sesak nafas, sakit dada atau darah keluar bersama air ludah adalah tanda-tanda kanser testis yang sudah merebak ke paru-paru.     
 
8. Batuk yang kronik atau sakit dada. Beberapa jenis kanser, termasuk tumor, leukemia dan kanser paru-paru boleh menyebabkan gejala yang meniru batuk atau bronkitis yang teruk.     
 
9. Kerap demam atau terkena jangkitan. Ini boleh menjadi tanda-tanda leukemia, kanser sel darah yang bermula dalam sum-sum tulang. Leukemia menyebabkan sum-sum tulang menghasilkan sel darah putih yang tidak normal yang mengerumuni sel darah putih yang sihat, mengurangkan daya tahan atau keupayaan melawan jangkitan kuman.   
 
10. Kesukaran menelan. Ia sering dikaitkan dengan kanser esophageal atau tekak. Kesukaran menelan kadang-kadang salah satu daripada tanda-tanda awal kanser paru-paru juga.   
 
11. Bengkak muka. Sesetengah pesakit kanser paru-paru mengalami keadaan bengkak atau kemerahan di muka. Ini terjadi kerana sel tumor  kecil menghalang saluran darah di dada, mencegah darah daripada mengalir dengan bebas daripada kepala dan muka.  
 
12. Nodus limfa yang bengkak di kawasan-kawasan lehar, ketiak atau pangkal paha (ketulan). Pembesaran limfa di leher atau ketiak kadang-kadang ialah tanda tiroid, kanser otak atau kanser tekak. Bengkak yang tidak menyakitkan pada peher, ketiak atau pangkal paha ialah juga tanda awal leukemia.   
 
13. Lebam teruk atau pendarahan yang tidak berhenti. Gejala tidak normal pada platelet dan sel darah merah boleh menjadi tanda-tanda leukemia. Tanda-tandanya ialah gusi berdarah semasa menggosok gigi dan lebam di tempat-tempat seperti jari dan tangan.   
 
14. Sembelit, cirit-birit dan perubahan dalam najis boleh menjadi tanda-tanda kanser. Seperti dengan banyak gejala lain, cara untuk memberitahu jika ini adalah perkara yang membimbangkan ialah jika ia berlaku pada lebih daripada beberapa hari tanpa sebab yang jelas seperti flu atau keracunan makanan.    Mereka yang didiagnosis menghidap kanser kolon sering memberitahu bahawa mereka lebih kerap membuang air besar dan masih tidak merasa lawas. Salah satu tanda-tanda awal kanser pankreas adalah najis berminyak, besar tetapi lebih pucat daripada biasa dan berbau sangat busuk kerana badan tidak menyerap makanan seperti sepatutnya.     
 
15. Sukar membuang air kecil. Tanda-tanda awak kanser prostat ialah anda tidak boleh kencing walaupun anda berasa hendak kencing. Bila sudah kencing pula anda susah hendak berhenti.   
 
16. Masalah ereksi. Sukar mendapat atau mengekalkan  ereksi adalah juga tanda anda mnghidap kanser prostat.   
 
17. Sakit pada pangkal paha, pinggul atau abdomen.  Satu tanda lain kanser prostat ialah lelaki kerap sakit di bahagian pinggang, paha atau bahagian paling rendah di belakang. Kanser prostat yang telah merebak ke nodus limfa merupakan ketidakselesaan dalam pelvis atau bengkak di kaki.     
 
18. Sakit belakang yang tidak diketahui puncanya. Sakit belakang boleh bermakna segala macam perkara. Sakit belakang pinggang dan lebih rendah boleh menjadi tanda kanser prostat, manakala kesakitan di bahagian belakang atas tanda kanser paru-paru. Sakit di bahagian abdomen atas dan belakang dalah salah satu daripada beberapa tanda-tanda awal kanser pankreas.  
 
19. Kanser kulit merujuk kepada kesakitan kulit atau kulit yang tidak sembuh, menjadi berkerak atau berdarah dengan mudah. Kebanyakan kita tahu bahawa tahi lalat mungkin menunjukkan anda ada kanser kulit tapi cari juga tanda-tanda lain seperti ketulan kecil yang berlilin atau sisik kering.   Biasakan diri anda dengan pelbagai jenis kanser kulit - melanoma, sel basal karsinoma dan karsinoma sel skuamus dan periksa kulit dengan teliti di seluruh tubuh untuk mengesan pertumbuhan yang kelihatan ganjil atau bintik.  
 
20. Perubahan pada kuku. Perubahan yang tidak dapat dijelaskan pada kuku boleh manjadi tanda beberapa jenis kanser. Coretan coklat atau hitam atau titik di bawah kuku boleh menunjukkan kanser kulit. Jika ada pembesaran hujung jari, dengan bahagian hujung kuku melengkung ke bawah boleh menjadi tanda kanser paru-paru.

Wednesday, December 7, 2016

Walaupun anda dah pakai serum wajah atau pelembab untuk muka,jangan abaikan bahagian mata.
Kerana kulit di sekitar mata anda adalah lebih nipis, dan kerana semua otot kecil di kawasan itu, ia
lebih sensitif dan terdedah kepada pelbagai masalah, seperti bengkak, perubahan warna, dan garis-garis halus dan kedutan.




Selain itu, terdapat kelenjar minyak yang minimum di sekitar mata anda untuk membantu menjaga kulit yg kering secara semulajadi ,jadi penting mempunyai serum mata yang betul supaya membantu menangkis pelbagai masalah kulit.

Untuk keadaan bengkak:
keadaan bengkak di bawah mata datang dari cairan yang dihasilkan yang menyebabkan bengkak di tisu-tisu di sekitar mata anda.
Ini disebabkan alahan dan sinus,boleh jadi juga akibat kurang tidur, diet,dan faktor penuaan.

Untuk lingkaran hitam: perubahan warna di sekeliling mata terjadi akibat byk faktor termasuk keturunan, tekanan, merokok, pendedahan kepada matahari dan pigmentasi.

Untuk garis-garis halus: kulit nipis ditambah pula dengan tindakan otot yang berterusan (mengenyit, berkelip, walaupun tersenyum) boleh menyebabkan mata anda menunjukkan tanda-tanda penuaan dengan lebih cepat daripada bahagian yg lain.


5 Punca Utama Eye Bag, Lingkaran Hitam Bawah mata


Keturunan

Cuba lihat bawah mata ibu atau ayah anda, kalau memang ada lingkaran hitam bawah mata ni, itu adalah keturunan yang diwarisi dari ibu/ayah.


Alergi

Eye bag ini juga disebabkan tabiat menggosok kulit di sekitar mata yang gatal akibat mengambil makanan yang tidak sesuai dengan tubuh badan yang menyebabkan darah memenuhi pembuluh di bawah mata dan menjadikan bawah mata kelihatan agak gelap.


Terlalu banyak terdedah kepada cahaya skrin pc/laptop

Sesiapa yang suka online memanjang tu jangan hairan ye kalau ada eye bag bawah mata, ini adalah disebabkan mata letih dan kurang tidur/kurang rehat.


Anemia

Anemia bermaksud kekurangan darah/zat besi. Pada masa kehamilan atau menstruasi kulit menjadi lebih pucat kerana kurang zat besi, untuk mengatasi masalah ini anda perlulah mengambil supplemen tertentu.


Toksin berlebihan

Ini adalah salah satu puncanya ,tabiat yang tidak mengambil pemakanan seimbang menyebabkan racun terkumpul dalam tubuh badan dan tidak dapat dicernakan dengan baik menyebabkan kulit di sekitar hitam serta nampak lebam. (sangat mencacatkan penampilan kita huwaaaa)


Krim Hilangkan eye bag, hitam bawah mata dengan Cepat dan Selamat






Ia amat berkesan dalam tempoh yg tidak terlalu lama. Mengamalkannya secara konsisten setiap hari boleh memberikan kesan positif seperti berikut:

  1. Terbukti berkesan secara klinikal
  2. 233% pengurangan kedutan dalam tempoh dua minggu
  3. 120% peningkatan keanjalan dan ketegangan kulit dalam tempoh dua minggu
  4. 209% pengurangan garis-garis halus yang ketara dalam tempoh lapan minggu
  5. 32% peningkatan lembapan kulit yang berpanjangan dalam tempoh lapan minggu
  6. Tona kulit yang nyata lebih sekata dalam tempoh 12 minggu
  7. Botani anti penuaan dan vitamin C membekalkan manfaat yang ketara untuk kulit
  8. lembut di sekitar mata
  9. Sempurna untuk bahagian leher dan bibir
Jika garis halus di sekitar mata serta lingkaran gelap di bawah mata amat mengganggu keselesaan anda terhadap kecantikan wajah anda, Krim Eye Treatment Enfuselle ini adalah apa yg anda AMAT PERLUKAN. 

Ia diperbuat daripada bahan semulajadi, serta tidak mengandungi bahan kimia yg boleh mendatangkan kesan sampingan buruk ke atas kulit anda.




Harga 1 tiub Eye Treatment ini hanya RM55 sahaja. 







Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar



AinulMustafa
Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar