Posts

Showing posts from May, 2015

Kulit Bayi Merah Bernanah Hilang ? Macam Mana Tuh ?

Image
Salam ahad semua. Apa khabar ? Hari ni Dila nak cerita sikit pasal masalah kulit bayi. Memang ada yang kata kulit bayi ni susah nak jaga. Dah pergi doktor pun tak jalan, ada yang kata eczema kecil. Hmmm, macam mana nak setel nih. Apa kata korang baca kisah bos Dila, kak Ainul kat bawah, memang best.


9 Makanan Elak Sembelit

Image
Pernah mengalami masalah sembelit? Sembelit ialah pergerakan usus yang tidak kerap atau yang tidak selesa. Pergerakan usus mungkin kecil, keras atau kering. Individu yang mengalami sembelit akan menghadapi kesukaran untuk membuang air besar. Masalah ini timbul berpunca daripada pelbagai faktor. Antaranya, makanan yang dimakan tidak di hadam dengan baik, kurang makan buah, sayur dan kurang minum air.




Sekiranya masalah ini dibiarkan, kesan yang lebih buruk mungkin akan dihadapi oleh individu tersebut seperti buang air berdarah atau lebih sinonim dipanggil buasir. Berikut disenaraikan 9 jenis makanan yang boleh atasi masalah ini.
1. Betik Buah betik yang ranum kaya dengan vitamin C dan mempunyai kandungan serat yang tinggi. Ia sesuai dimakan untuk melawaskan perut bagi sesiapa yang mempunyai masalah sembelit. Elok lebihkan serat dalam pemakanan harian bagi individu yang mengalami sembelit. Cuba ini: Punch buah-buahan perdana
2. Strawberi  Buah berwarna merah yang berasal dari negara ber…

Berkesan Ke Omega Guard Untuk Kurus ?

Image
Salam sejahtera dan salam jumaat semua. Semua orang tahu, banyak produk shaklee yang bagus untuk kurus, termasuk lecithin,cinch, esp, dan macam macam lagi. Oklah, hari ni ada kawan saya dari google tanya, berkesan ke Omega Guard ? hahaha, oklah, jom kita tengok sikit review yang saya akan buat hari ini.

5 Petua Rawat Kurap

Image
Salam sejahtera semua. jom kita cuba beberapa tips terbaik dari petuaorangkampung. Memang kurap ni memang power lah, tapi jangan risau, ada cara tradisional nak atasi masalah kurap nih. Boleh cuba mana-mana petua di bawah ini.


1. Kunyit hidup  Ambil seketul kunyit hidup dan ketuk dengan pisau. Sapukan bahagian kuning kunyit pada kulit yang berkurap sebelum tidur. Amalkan setiap malam.
2. Daun jambu Dapatkan 10 cawan daun jambu yang telah dicincang. Masukkan ke dalam periuk bersama 2 liter air. Rebus selama 15 minit. Tapis air rebusan dan tambahkan dengan air biasa secukupnya untuk dibuat mandi. Amalkan setiap hari.
3. Sayur bayam Tumbuk sayur bayam hingga lumat dan campurkan dengan sedikit kapur sirih. Sapukan pada bahagian kulit yang berkurap. Biarkan sehingga kering. Amalkan setiap hari.
4. Santan kelapa dan kangkung Dapatkan santan pekat dari sebiji kelapa tua. Ambil beberapa helai daun kangkung dan tumbuk hingga lumat. Gaul santan bersama kangkung dan sapukan pada bahagian kulit …

7 Punca Banyak Kolesterol Dalam Badan

Image
Adakah paras kolesterol anda tinggi ? Anda bukan keseorangan. Anda bersama ramai lagi orang. Dianggarkan lebih dari 6 juta rakyat Malaysia yang mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Sungguh besar angka tersebut. 




1 daripada 3 orang dewasa di Malaysia mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Paras kolesterol darah yang tinggi boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia. Ia adalah masalah serius yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung iaitu pembunuh nombor satu di Malaysia. Hakikatnya, semakin tinggi paras kolesterol anda, semakin tinggilah risiko yang anda hadapi. Berikut adalah beberapa punca kolesterol tinggi.
1) DIET ANDA Makan lemak tepu yang terlalu banyak boleh menyebabkan kolesterol tinggi. Anda akan perolehi lemak ini dalam makanan yang datang dari haiwan. Seperti daging lembu, telur, mentega, dan keju. Makanan dibungkus yang mengandungi minyak kelapa, minyak sawit, atau mentega koko mungkin mempunyai banyak lemak tepu. Anda juga akan mendapati lemak tepu dal…

Adakah Normal Ibu Hamil Ada Darah Tinggi ?

Image
Selamat pagi semua ? Hari ini jom kita berdiskusi sikit tentang tekanan darah tinggi dikalangan ibu yang mengandungkan anak kesayangan anda semua. Memang sengsara sikit, siapa yang dah rasa tahulahkan ? Oklah jom baca sikit info menarik dari blog minah saleh yang cun ini. 

Apa itu Tekanan Darah Tinggi ? Tekanan darah adalah daya darah yang menolak terhadap dinding arteri anda. Arteri adalah salur darah yang membawa darah dari jantung ke bahagian-bahagian badan yang lain. Jika tekanan dalam arteri anda menjadi terlalu tinggi, anda mempunyai tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi juga dikenali sebagai tekanan darah tinggi.
Bacaan tekanan darah anda adalah seperti nombor dua: bahagian atas (pertama) bilangan adalah tekanan apabila kontrak hati dan bahagian bawah (dua) jumlah adalah tekanan apabila jantung anda melegakan. Tekanan darah yang sihat adalah 110/80. Tekanan darah tinggi berlaku apabila nombor atas ialah 140 atau lebih, atau apabila nombor bawah adalah 90 atau lebih.
Tekana…

Kenapa DIET kita GAGAL ?

Image
Diet sering gagal kerana anda tidak mengamalkan strategi diet yang betul. Bagaimana ini berlaku? Normalnya individu yang obses dengan istilah "diet" ini akan mengambil keputusan untuk tidak makan itu dan ini, yang kononya makanan itu membawa kepada kegemukan. Dalam waktu yang sama mereka lebih gemar makan junk food di mana ia adalah makanan ringan tetapi kalori tersembunyi adalah tinggi. Anda perlu tahu, diet tidak seimbang, boleh menyumbang kepada 2 masalah:
♥ nutrisi tidak seimbang - boleh memudaratkan tubuh dan dihinggapi pelbagai penyakit ♥ kalori tidak seimbang - boleh menyebabkan masalah kegemukan

STRATEGI DIET YANG BETUL Anda perlu amalkan waktu makan yang tetap pada setiap hari, iaitu tidak terlalu awal atau tidak terlalu lewat bagi setiap sesi makan. Cadangan masa makan dan contoh makanan adalah seperti di bawah:

1) Sarapan pagi (6 - 8 pagi)
60% karbohidrat ~ contoh buahan, kurma, kismis atau makanan manis
25% protein ~ susu rendah lemak

2) Minum pagi atau alas pe…

3 Keburukan Gula Untuk Kulit

Image
Gula ni memang best, kalau tak makan gula memang tak seronok hidup. Makan goreng pisang pun nak cicah gula, teh tarik kena ada gula dan macam-macam lagi, termasuk pemimpin yang suka menggula-gulakan rakyat pun dikira gula juga. Tapi yang nak kena tahu, masalah gula tinggi ini, huhuhu, jom baca sikit kat bawah ini.


Cara Kurus Mengikut Jenis Bentuk Badan

Image
Memiliki tubuh yang langsing dan ideal merupakan dambaan bagi setiap wanita modern saat ini. Seringkali mereka merisaukan berat badannya yang kian hari semakin lama semakin mengembang. Selain kerana pola makan yang tidak teratur dan gaya hidup kurang sihat, masalah berat badan ternyata juga dipengaruhi oleh tingkat stress yang dialami seseorang.

6 Jenis Masalah Kulit

Image
Pernah tak dihantui masalah kulit yg memalukan? Diejek kengkawan gara-gara tompok panau di lengan dan dibelakang leher? Ada yg malu nak bercampur masyarakat gara-gara berkudis dan bernanah di kaki? Dengarje dh menggelikan.. takda siapa nak benda mcm ni jadi, tapi jangan bimbang.tiap-tiap penyakit InsyaAllah ada ubatnya.



Penyakit kulit ni ada mcm2 jenis.. ada disebabkan jangkitan kuman seperti bakteria , virus dan kulat seperti kudis buta, kudis api, kurap, panau dan campak. Ada disebabkan oleh pengubahsuaian sistem imun badan kita seperti alahan, reaksi hipersensitif, resdung. Ada juga disebabkan masalah dlm darah (ekzema, psoriasis) dan sebagainya. Nak kenal lebih lanjut apa masalah kulit , boleh tengok info kt bawah ni:
1. Kudis Penyakit kulit gatal yang menular and scabies, biasanya lebih ketara dirasai pada waktu malam. Sering muncul di tempat-tempat lembab pada badan seperti tangan, ketiak, kunci paha dan pada tangan dan kaki.
2. Kurap Penyakit kulit menular yg disebabkan jangkita…

5 Langkah Atasi Perut Buncit

Image
Apakah anda mempunyai perut buncit dan ingin memliki perut rata? Perut buncit adalah masalah utama bagi sesetengah wanita. Bahkan, ada wanita yang tidak berani untuk tampil dengan pakaian yang menampakkan bentuk badannya kerana perutnya tidak sesuai dengan ukuran.



Perut buncit boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik kaum wanita mahupun lelaki. Selain itu, ia ia juga boleh terjadi pada orang dewasa dan kanank-kanak. Kebanyakan orang cuba mengecilkan atau meratakan perut dengan cara yang instan untuk mendapatkan hasil yang lebih pantas. Namun, cara tersebut hanya akan membuatkan badan menjadi tidak sihat kerana menggunakan bahan-bahan kimia berbahaya dan banyak mengandungi zat pengawet.
Untuk menghindari efek buruk tersebut, anda boleh mencuba cara mengecilkan perut dengan cara semulajadi yang tentunya tidak akan membahayakan kesihatan anda. Bahkan, anda juga boleh memiliki perut rata dalam waktu yang singkat. Berikut beberapa tips yang diperoleh daripada sumber Indiatimes.com dan cara…

29 Tips Mudah Nak Cantik

Image
Dah lama tak jalan-jalan tengok blog team Diet Diet Sihat, di bawah ialah satu entry blog dari Mama Elly, memang sangat simple artikel ini, dan saya republish balik, untuk anda baca dan amalkan, memang sangat bagus, mudah, selain dari makan supplemen terbaik.



Timun sejuk untuk segarkan mata Minum 2 liter air setiap hari Uncang teh untuk mata letih Taburkan bedak talkum di rambut dan sikat untuk menyegarkannya Pakai Losyen dan stokin untuk kaki lembut Cukur bulu kaki menggunakan perapi rambut Gunakan jus lemon untuk rambut berkilau Minumlah sedikit susu Gosok buah strawberi pada wajah Sapukan ubat gigi pada kawasan gigitan serangga Simpan pengilat kuku dalam peti sejuk Gunakan baking soda pada gigi untuk memutihkannya Vaseline untuk mencantikkan bulu kening Lipstik di pipi jika anda kehabisan pemerah pipi Sapukan minyak wangi pada sikat rambut Lakukan "fish pedicure" Sudu sejuk untuk kurangkan mata bengkak Madu sebagai masker wajah Stim wajah dengan air tambahan herba segar P…

5 Bahan Ajaib Melawan Kolesterol Jahat

Image
Salam sejahtera semua, apa khabar ? Hari ini jom kita baca sedikit 5 bahan semula jadi ini , bagus diamalkan untuk melawan kolesterol jahat dalam badan kita. Memang bagus dan mudah didapati di kedai, pasar malam. Kalau rajin , boleh tanam.


Sembelit Yang Membelit

Image
Sembelit ini memang satu masalah negara, selain buasir dan adik beradiknya yang lain. Tapi boleh kata sembelit ini menyeksakan, dan tak kira usia, kanak-kanak ,bayi dan orang dewasa, dan remaja tua, semuanya pernah rasa sembelit, sampai terbelit.


15 Khasiat Buah Naga Yang Lebih Hebat Dari Naga Gaban

Image
Buah Naga atau Dragon Fruit adalah sejenis buah yang memiliki kulit luar berwarna merah. Isinya juga merah dan ada juga yang putih dengan biji-biji bersaiz kecil berwarna hitam. Buah naga sedap dimakan begitu sahaja tetapi lagi sedap bila dimakan bersama aiskrim. Korang suka makan buah naga?


Khasiat Epal Hijau

Image
Amalan memakan sebiji epal hijau setiap hari adalah amat digalakkan kerana khasiat epal hijau itu sendiri. Lebih-lebih lagi kepada individu yang ingin menurunkan berat badan, ini kerana epal hijau mampu mengurangkan kolesterol dalam badan.



14 Tanda Kolesterol Tinggi Dalam Badan

Image
Memang kolesterol ni pembunuh yang senyap kalau tak dirawat, tapi takpa, bukan bermakna kita tak boleh tahu badan kita ni banyak kolesterol ke tidak. Janji korang baca kat bawah ini, 14 tanda kolesterol korang makin tinggi dan tinggi. Jawabnya kena berubat.


3 Keburukan Minum Ais Selepas Makan

Image
Salam sejahtera semua. Hari ni terbaca lagi blog kesihatan, oklah, nak share dengan korang 3 keburukan minum ais, info menarik ni terbaca dalam blog janahazana, memang cool dan best artikel dia, ok jom baca semua.


14 Tips Untuk Mengumpul Susu Dengan Banyak

Image
Sebenarnya nak dapatkan supply susuibu yang banyak adalah sesuatu yang perlu diusahakan. Penghasilan ini melibatkan otak, hormon dan tubuh badan kita yang kita tidak dapat kawal dengan butang 'on-off'. Perlu banyak usaha untuk memberi signal pada otak dan hormon. Disini saya nak kongsikan beberapa tips-tips yang dari ibu-ibu yang telah berjaya dalam mengumpul stok yang banyak. Moga ini dapat memberi sedikit info pada ibu-ibu ya:



9 Khasiat Buah Belimbing

Image
Anda suka makan buah belimbing? Sedap, dan menyejukkan badan. Itu dua manfaat buah belimbing yang terus kita ingat bila orang tanya tentang manfaatnya. Sebenarnya ada banyak. Di dalam ini saya senaraikan 9 khasiat buah belimbing yang anda suka makan tu. Tak sangka buah ni banyak betul khasiatnya.




Kolesterol - Boleh mengurangkan tahap kolestrol dan menyenangkan anda membuang dengan melembutkannya. kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan sakit jantung dan strok. Kalau anda rasa jantung anda perlu “dibersihkan”, buah ini dapat membantu anda.Sakit  Kepala - Merebus daun dan akarnya (boleh disediakan bersama ataupun berasingan) boleh membantu menyembuhkan sakit kepala, panau atau cacar air. Jarang kita dengar tip ini di dalam Malaysia tetapi di luar negara ini adalah salah satu cara tradisional untuk kurangkan sakit di kepala.Mabuk - Buah ini boleh membantu untuk mengurangkan mabuk dan kepanasan. Untuk hilang mabuk, anda boleh makan belimbing masam, stimkan dalam air, dan makan. Ini pun ti…

3 Tips Mudah Mengatasi Kepenatan

Image
Kelelahan adalah keluhan yang sangat umum, dan biasanya disebabkan oleh gaya hidup. Seseorang merasa lelah karena banyak hal: tidur malam terlalu pendek, stres, bekerja keras, dll. Kelelahan juga disebabkan penyakit yang memerlukan diagnosis dan perawatan lebih lanjut, misalnya,penyakit jantung, sleep apnea(gangguan bernafas saat tidur), hipotiroidisme, anemia, diabetes atau bahkan kanker.
Dalam kebanyakan perawatan yang paling efektif untuk kepenatan adalah istirahat dan tidur yang cukup. Bila Anda masih merasa lelah meskipun sudah cukup istirahat dan tidur, beberapa perubahan gaya hidup berikut dalam rutin harian anda.


Kenapa Asma Bahaya ?

Image
Asma atau 'Bronchiol asthma' bererti seseorang itu mengidap penyakit dimana salur-salur pernafasannya akan mengecil ketika asthma menyerang. Inilah yang menyebabkan seseorang itu sukar bernafas dan nafasnya akan berbunyi. Peringkat kedua asthma adalah apabila berlaku radang 'inflamation' di dinding-dinding salur pernafasan tersebut atas tindakbalas badan. Dalam keadaan biasa dan normal kanak-kanak itu tidak mempunyai apa-apa tanda, kerana proses pengecilan itu adalah sementara. 
Walaupun asthma secara amnya seperti penyakit biasa, tetapi kadangkala penyakit asthma yang teruk boleh juga menyebabkan maut dan asthma yang tidak terkawal boleh menyebabkan kanak-kanak itu mempunyai tumbesaran yang terganggu.



Herbal Blend Multi-Purpose Cream

Image
Krim yang melegakan dan diuji secara klinikal ini berkesan untuk melembutkan kulit anda, termasuk kulit yang kasar dan keras pada lutut, siku dan kaki, dengan kesejukan mentol dan tidak melekit, dan dirumus daripada ekstrak tulen herba semula jadi yang sungguh menyegarkan termasuk sej, horse chestnut, yarrow dan rosemary

Performance Natural Orange

Image
Penyahhidratan merupakan faktor utama yang sering mengakibatkan kelesuan dan menjejaskan prestasi atlet. Shaklee Performance® terbukti secara klinikal mampu menghidratkan tubuh dengan lebih berkesan berbanding air. Di samping itu, Performance mengandungi lebih banyak elektrolit dan membekalkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman penghidratan terkemuka.


Chewable Vita-C Plus

Image
Chewable Vita-C Shaklee telah mengalami revolusi baru apabila formulasinya ditingkatkan dengan tambahan Bioflavanoid Complex dan menjadi supplement vitamin C paling lengkap dipasaran. Ia sekarang menggunakan nama baru iaitu Chewable Vita C Plus.
Lebih menarik, Chewable Vita-C ini bukan sahaja boleh dinikmati oleh kanak-kanak berusia 4 tahun ke atas malah turut boleh dinikmati oleh orang dewasa yang tidak suka vitamin berbentuk pil yang perlu ditelan dengan air. Mudah sahaja untuk makan Chewable Vita C ni. Hanya perlu hisap atau kemam sahaja di dalam mulut.


Vita-Lea for Children

Image
Mungkin ramai tercari-cari vitamin yang bagus untuk kanak-kanak, Kini shaklee dengan keluaran yang terkini Vita-lea for Children dengan formula terbaru, dicipta berteraskan kajian sains pemakanan yang telah dijalankan lebih 100 tahun serta bersandarkan paduan kepakaran para pakar pemakanan dan saintis penyelidik Shaklee. Ia mengandungi mikronutrien berspektrum luas.


Peppermint-Ginger Plus

Image
Peppermint Ginger Plus dari Shaklee mempunyai fungsi dan khasiat yang tersendiri setanding dengan vitamin-vitamin Shaklee yang lain. Fungsi dan kelebihan Peppermint Ginger Plus ini menyebabkan ia menjadi pilihan ramai pengguna
Peppermint Ginger diperbuat dari bahan semulajadi dan bukan bahan sintetik. Ia telah diuji secara klinikal dan terbukti mengatasi masalah-masalah yang dinyatakan.


Herb-Lax

Image
Herb-Lax Shaklee mengandungi adunan pelbagai herba yang sering digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan melancarkan fungsi usus. Herb-Lax bertindak secara lembut bagi membantu anda menangani masalah pembuangan air besar yang mungkin dialami sekali-sekala. 
Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang berisiko menghidap lupus eritematosus sistemik hendaklah berbincang dengan doktor mereka sebelum mengambil produk ini. Tidak mengandungi perisa atau pewarna tiruan, pemanis atau pengawet.


Garlic Complex

Image
Bawang putih terkenal sebagai antibiotik semulajadi. Digunakan turun temurun sebagai bahan masakan seluruh dunia. Memakan bawang putih / garlic segar dapat mengelakkan dari penyakit berjangkit seperti selesema. Bawang putih / garlic mengandungi pelbagai jenis komposit fisiologi yang terdiri dari bahan sulfat untuk menentang bahan anti-oksidan dan anti-kanser. Dari sinilah asal bau garlic.



10 Sebab Anda WAJIB Ambil MULTIVITAMIN

Image
Multivitamin merujuk kepada dietary suplement yang mengandungi vitamin larut lemak (A, D, E, K), vitamin larut air (B1, B2, B6, B12, C, Folic Acid, Niacin, Pantothenic Acid, Biotin) dan mineral-mineral penting(calcium, phosphorus, iron, iodine, magnesium, manganese, copper, zinc, dan berbagai lagi). Vitamin dan mineral ini diistilahkan juga sebagai mikronutrien yang diperlukan dalam badan dalam kuantiti yang sangat kecil. Mikronutrien ini berbeza dengan ‘makronutrien’ (Karbohidrat, Lemak dan Protein) yang berfungsi membekalkan kalori. Dengan kata lain, mikronutrien adalah bersifat ‘kosong kalori’.

CarotoMax

Image
Carotamax Shaklee terdiri daripada Enam Karotenoid Terbaik. CAROTOMAX® merupakan campuran luar biasa yang menggabungkan alfa-karotena, astaxanthin, beta-karotena, lutein, likopena dan zeaxanthin yang memberikan faedah karotenoid yang lengkap.
Jika anda tercari-cari vitamin antioksidan terbaik, bolehlah segera mendapatkan Carotomax Shaklee. Ia sangat bagus untuk masalah rabun. Ia juga bagus untuk anda yang mempunyai masalah kulit berjerawat. Hendak cantik mudah sebenarnya. Cuma anda perlu memilih vitamin terbaik untuk kulit anda.


Zinc Complex

Image
Zink ialah mineral penting yang terkandung dalam setiap sel tubuh kita. Ia mengaktifkan tindakan hampir 100 jenis enzim, iaitu bahan-bahan pencetus tindak balas biokimia dalam tubuh anda. Zinc Complex Shaklee membekalkan zink, bahan utama untuk kesihatan yang sempurna dan amat diperlukan untuk metabolisme karbohidrat, lemak dan protein. Zinc Complex Shaklee juga merupakan sumber kalsium yang berkualiti untuk kesihatan keseluruhan badan anda.


7 Manfaat Minum Air Putih

Image
Air putih merupakan salah satu minuman segar dan sangat menyehatkan bagi seluruh anggota tubuh anda. Tak bisa di bayangkan, jika tubuh kekurangan cairan atau air putih dalam jangka waktu yang relatif lama. Haus merupakan salah satu respon tubuh yang membutuhkan asupan cairan dalam waktu segera. Berdasarkan faktanya, seluruh organ tubuh manusia membutuhkan cairan atau air dalam jumlah yang cukup untuk menunjang berbagai aktiviti yang dilakukan. Waktu terbaik untuk mulai mencukupi kebutuhan air putih yaitu di pagi hari.



1. Selalu Tampil Awet Muda.  Faktanya, minum air putih di pagi hari sangat efektif membuang dan membersihkan racun yang berada di darah melalui keringat dan urine. Sehingga tubuh akan lebih sehat dan segar sepanjang hari. 
2. Peremajaan Otot Dan Sel-Sel Darah Anda.  Minum air putih di pagi hari bermanfaat untuk memperbaharui organ otot serta seluruh sel darah di tubuh. 
3. Penyeimbang Sistem Getah Bening.  Saat sistem getah bening dapat bekerja dengan optimal, maka tubuh …

Tips Mudah Agar Jantung Sihat

Image
Assalamualaikum semua. Salam jumaat. Nampaknya hari ini Dila nak cerita sikit pasal Jantung . hoo, memang seriklah jugak nak cerita pasal Jantung ni. Hoo, dulu bos Dila, dah sengsara sikit pasal ayahnya kena pergi IJN pasal jantung dan strok. Oklah, hari ni nak cerita je mudah, cara nak jaga jantung.



8 Manfaat Bawang Putih

Image
Salam sejahtera. bagus ke makan bawang putih nih ? hoo memang bagus. Ada orang kata boleh merawat macam-macam penyakit, buat badan jadi kuat, oklah jom kita tengok 10 manfaat dan kebaikan bawang putih untuk kesihatan anda.


7 Tips Elakkan Badan Lesu Ketika Bangun Tidur

Image
Bagi mengatasi masalah badan lesu di pagi hari ni, terdapat 7 tip yang boleh anda amalkan. Bermula daripada sebelum anda tidur, sehinggalah anda terjaga pada keesokan paginya. Cubalah, bangun subuh sikit , doa, insyaallah



10 Tips Untuk Kehamilan Sihat

Image
Kehamilan adalah masa yang paling sesuai untuk anda mula menjaga diri anda dengan baik dari kedua-dua segi fizikal dan juga emosi. Anda memberi diri anda peluang terbaik untuk melalui kehamilan bebas daripada masalah dan memperolehi bayi yang sihat jika anda mengikuti beberapa panduan yang mudah:

9 Langkah Mengatasi Masalah Berat Badan

Image
Masalah berat badan merupakan masalah yang sangat pelik dan sering dipertanyakan oleh mereka yang mengalami kegemukan. Menjadi gemuk merupakan mimpi buruk bagi sebahagian mereka terutama bagi mereka yang sangat mementingkan penampilan. Kegemukan juga akan mengurangkan rasa kurang percaya dan kurang keyakinan dalam diri. Namun yang demikian, tidak semua mereka yang mengalami kegemukan adalah mereka yang tidak berjaya. Terdapat juga tokoh-tokoh yang berjaya kini memiliki badan yang gemuk. Namun, berkemungkinan mereka ini tetap mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti bersukan misalnya. 




Menurut Dr. Zahara Abdul Manaf pakar dietetic ‘Langkah paling sesuai dan mudah untuk menurunkan berat badan dengan mengamalkan pemakan yang sihat dan bersenam. Tidak perlu pengambilan pil kurus yang mana ia akan membeir kesan sampingan kepada tubuh badan.’ Disebabkan wujudnya kegusaran terhadap masalah kegemukan ini, di sini di sertakan beberapa langkah yang boleh di ikuti kita untuk mengawal berat bad…

12 Cara Menjaga Kesihatan Mental

Image
Setiap otak berubah mengikut umur, dan fungsi mental berubah bersama-sama dengan ia. Penurunan mental adalah perkara biasa, dan ia adalah salah satu akibat paling ditakuti penuaan. Tetapi kemerosotan kognitif tidak dapat dielakkan. Berikut adalah 12 cara anda boleh membantu mengurangkan risiko yang berkaitan dengan usia kehilangan ingatan.



1. Dapatkan rangsangan mental Melalui penyelidikan dengan tikus dan manusia, doktor mengesyaki bahawa aktiviti cerdas merangsang sambungan baru antara sel-sel saraf dan mungkin juga membantu otak menghasilkan sel-sel baru, membangunkan neurologi "keplastikan" dan membina rizab fungsi yang menyediakan perlindungan terhadap kehilangan sel akan datang.
Sebarang aktiviti mental merangsang seharusnya membantu membina otak anda. Membaca, mengambil kursus, cuba "gimnastik mental," seperti teka-teki perkataan atau masalah matematik Eksperimen dengan perkara-perkara yang memerlukan ketangkasan manual dan juga usaha mental, seperti lukisan…

7 Manfaat Minyak Kelapa Untuk Kesihatan

Image
Mungkin kita semua cucu~cicit dah mengetahui bahawa pokok kelapa yang terkenal dalam kehidupan orang Melayu sejak temurun adalah sejenis pohon yang banyak kegunaannya. Namun buah kelapa pula mengandungi khasiat yang tidak ternilai kepada dunia kosmetik dan kesihatan manusia pada abad ini; seperti berikut: 


1. Sebagai Kegunaan Dalam Produk Kosmetik Minyak kelapa berfungsi sebagai pelembab bagi segala jenis kulit, khususnya kulit kering dan kulit berkedut. Lemak yang terkandung dalam minyak kelapa juga membantu mengurangi kerutan dikulit muka. Selain itu minyak kelapa membantu mengatasi masalah kulit seperti psoriasis, dermatitis, eczema dan permasalahan kulit lainnya. Kini semakin banyak minyak kelapa digunakan dalam produk2 rawatan kulit di negara2 Barat.

2. Pelbagai guna sapuan dan Urutan/Massage Minyak kelapa boleh digunakan sebagai sapuan dibahagian perut yang memulas, untuk meredakan kanak2 yang tidak mahu berhenti menangis dan sebagai minyak urut, terutama untuk mengurangkan rasa …