Thursday, April 30, 2015

Selamat pagi semua. Ada satu pertanyaan menarik. Boleh ke kita diet masa breastfeed anak kita? Itu satu soalan, lagi soalan, bolehke susu banyak kalau tengah Diet ? Bajet nak kuruskan badan, tapi takut makan banyak pulak ye. Hmm, oklah ini nak kasi tips baik punya untuk korang.


banyakkan susu badan

Wednesday, April 29, 2015

Banyak sebab kita tak boleh gemuk, hmmm, ada yang kata gemuk takpa janji sihat. Tapi tulah pasal, sebenarnya bila gemuk memang tak sihat, dan boleh mengundang banyak penyakit. Jom kita tengok artikel dari ayuyuslida yang cantik lagi menarik itu. apa yang terjadi bila dah gemuk nanti.


gemuk bahayakan kesihatan

Tuesday, April 28, 2015

Palm sugar/gula merah merupakan gula dari samada pokok kelapa atau pokok sagu/rumbia. Jika berasal dari pokok rumbia, ia disebut arenga palm sugar. Jika berasal dari pohon kelapa ia disebut sebagai coconut palm sugar. Namun keduanya berasal dari keluarga pokok palma sehingga secara umum disebut Palm Sugar. Namun kepada kita orang biasa sering dikenal sebagai gula merah (atau gula semut di Indonesia).


gula merah elak diabetes

Terbaca satu artikel menarik tentang jalan kaki cepat. Boleh membantu mengurangkan risiko penyakit yang bahaya. jom baca 8 faedah terbaik jalan kaki cepat atau brisk walk. Boleh cuba, kalau tak percaya rasanya Tun Mahathir pun jalan cepat, sebab tu nampak sihat



jalan untuk sihat



1. Serangan Jantung 

Berjalan Kaki secara cepat pboleh mengurangkan risiko serangan jantung. Otot jantung memerlukan aliran darah lebih deras (dari pembuluh koroner ) agar segar dan berfungsi normal mengepam darah tanpa henti. Berjalan dengan cepat boleh mengalirkan darah ke dalam jantung. Dengan sering berjalan, kandungan kolesterol baik (HDL) yang bekerja sebagai spans penyerap kolesterol tidak baik (LDL) akan meningkat. Tidak banyak cara di luar dapat mengubat seperti ini. Berjalan dengan cepat boleh menurunkan risiko serangan jantung. 


2. Stroke

Satu kajian dilakukan kepada 70 ribu pesakit di Harvard School of Public Health yang bekerja sambil berjalan kaki sebanyak 20 jam dalam seminggu, hasilnya risiko diserang stroke boleh menurun hingga 60%. 

3. Membakar Lemak 

Rutin berjalan kaki akan meningkatkan metabolisme tubuh. Selain itu sejumlah kalori akan lupus oleh aktiviti berjalan kaki, yakni kalori yang lebih tersimpan (tak diperlukan) di dalam tubuh akan ikut terbakar, mengelak kenaikan berat badan.

4. Melangsingkan Badan  

Jika anda berlebihan berat badan, mulailah rutin berjalan kerana pergerakan kaki turut menggerakan seluruh tubuh kita sehingga mampu menurunkan berat badan dan mengurangkan lemak yang ada terutama diperut anda. Lakukan berjalan kaki secara rutin selama satu jam setiap hari.

5. Kanser 

Gejala kanser usus besar (colorectal carcinoma). akan lenyap dengan sendirinya jika kita rajin berjalan kaki. Kita tahu, pergerakan badan dapat melancarkan peristaltik usus, sehingga proses membuang air besar jadi lebih lancar. Sebenarnya kanser usus terjadi oleh najis tertahan lama dalam saluran pencernaan. Sementara dalam satu kajian lain, berjalan kaki boleh menurunkan risiko terkena kanser payudara.

6. Mencegah Osteoporosis 

Sering berjalan bukan shj dapat menguatkan otot-otot badan, rangka atau tulang di dalam tubuh anda juga akan menjadi sihat dan kuat. Osteoporosis tidak cukup hanya dengan rutin mengambil vitamin D dan kalsium yang banyak, tubuh juga memerlukan gerak badan dan memerlukan waktu paling kurang 15 minit dibawah sinar matahari pagi dan anda akan terhindar dari osteoporosis.


7. Mencegah Kencing Manis

Kandongan gula dalam darah boleh dikawal hanya dengan cara berjalan cepat sejauh 4 atau 5 km sehari. Dengan menjadikan berjalan cepat satu rutin harian, anda mampu mencegah berkembangnya diabetes type 2, khususnya pada mereka yang bertubuh gemuk. 

8. Tekanan

 Berjalan kaki dengan cepat boleh menggantikan ubat anti depression yang biasanya diminum secara rutin oleh pesakit depresi. Mulai sekarang, rajinlah berjalan kaki akan menyembuhkan pesakit yang tengah mengidap depresi.
Salam sejahtera semua pembaca yang setia lagi dimuliakan. jom kita share sikit pasal khasiat Kalium atau nama glamer orang putihnya Potassium. Hoo, biasakan dengar potassium dalam buah pisang ? Oklah, bagus tau, ok jom baca artikel copy paste di bawah.


cara nak kuatkan otak

Monday, April 27, 2015

Selamat pagi semua. jom hari ni kita tengok beberapa sebab penting kenapa diet kita gagal. hmm, memang semua orang nak diet, nak jaga makan, nak badan kurus , body cun dan sebagainya. Oklah, hari ni Dila dah copy paste artikel baik punya. Selamat membaca


gagal untuk kurus


1. Tekanan Rakan Sebaya

Tekanan rakan sebaya adalah salah satu halangan yang paling sukar ketika datang untuk berdiet. Apabila anda memulakan program diet, orang-orang di sekeliling anda akan sama ada menyokong anda atau air mata anda ke bawah. Anda perlu mengabaikan negatif mereka dan memberi tumpuan kepada matlamat sebenar anda untuk menjadi sihat. Jika mereka mempunyai masalah dengan cara yang anda makan, maka itu masalah mereka sendiri, dan tiada apa-apa yang anda boleh lakukan mengenainya. Anda tidak perlu untuk menjelaskan tindakan peribadi anda kepada sesiapa.


2. Tidak Cukup Makan

Apabila anda tidak makan kalori yang cukup, ia menyebabkan semua jenis maklum balas negatif dalam badan. Daripada perubahan hormon, turun naik mood, makan terlalu sedikit kalori hanya akan berkhidmat untuk bekerja terhadap anda matlamat kehilangan lemak anda. Tidak makan makanan yang cukup berada di sana di bahagian paling atas sebab-sebab mengapa diet gagal.


3. Anda Diet Daripada Mengubah Gaya Hidup Anda

Orang-orang yang berjaya tidak melakukan diet, mereka menjalani perubahan gaya hidup. Jika anda salah seorang dari orang-orang yang mempunyai masa keras berdiet, apa yang anda akan lakukan apabila anda diet berakhir? Anda perlu menyusun atur pelan yang selama-lamanya akan mengubah gaya hidup anda. Dengan cara ini, anda meningkatkan kadar kejayaan anda bukan hanya sekarang, tetapi juga di masa hadapan. 


4. Pesta Makan

Siapa di sini pesta minum-minum makan?  Ia berlaku kerana makanan yang diproses adalah adiktif. Tiada apa yang akan menggagalkan anda daripada diet anda lebih cepat daripada sesi pesta lama yang baik. Anda menghidupkan filem, memesan pizza, beberapa ais krim, dan beberapa makanan ringan, dan anda hanya pergi ke bandar. Rasanya oh begitu besar, tetapi anda mungkin hanya makan dekat dengan 3500 kalori. Itu setara dengan satu paun. Lebih daripada mungkin, berat yang akan disimpan sebagai lemak. 


5. Kekurangan Nutrien

Satu lagi sebab mengapa diet gagal adalah kerana kekurangan nutrien. Otak menghantar isyarat apabila ia memerlukan kalori dan nutrien. Jika anda kekurangan zat makanan, otak anda adalah begitu kuat bahawa ia akan terus memberitahu anda untuk makan sehingga anda mendapatkan nutrien penting.  Makan makanan yang padat nutrien dan kurang kalori


6. Makanan Tak Sedap

Tidak suka berdiet kerana semua makanan rasa buruk. Apabila anda pergi dari makan pizza untuk makan ikan dan ayam, peralihan untuk citarasa anda boleh menjadi salah satu yang sukar. Sedikit kesabaran diperlukan dalam tempoh peralihan. Selepas tempoh peralihan, citarasa anda akan dapat menyesuaikan diri, Apapun, makanan diet tidak perlu menjadi membosankan. Dengan sedikit imaginasi, mana-mana hidangan makanan boleh dijadikan sesuatu yang sedap


7.Skala Bergerak  Perlahan

Skala bergerak sooooooo perlahan atau mungkin ia tidak bergerak sama sekali. Beri tumpuan kepada komposisi badan anda. Jangan kita lupa bahawa berat badan yang ada telah mungkin ditambah lebih seumur hidup. Anda tidak boleh mengharapkan hanya menjatuhkannya semua dalam masa beberapa minggu. Kehilangan berat badan adalah mudah, tetapi kehilangan lemak mengambil beberapa perancangan dan masa. Memberi tumpuan kepada kehilangan 0,5-1% lemak badan setiap minggu, dan anda akan menjadi lebih bahagia dalam jangka masa panjang. Selain itu, ia akan menjadi lebih mampan dari masa ke masa.


8. Tidak boleh Mengawal Nafsu Makan

Mengawal nafsu adalah salah satu bahagian yang paling sukar dari diet, dan salah satu daripada sebab-sebab utama mengapa diet gagal. Jika anda dapat membezakan antara keinginan psikologi dan yang fizikal, anda bersenjata lebih baik untuk membuat keputusan yang baik. Sebaik sahaja anda mula memahami tingkah laku tubuh anda sendiri, anda boleh mula untuk lebih mengawalnya.


9. Kurang Senaman

Adakah anda cuba untuk diet tanpa bersenam? Jika anda, anda mungkin mahu menimbang semula. Walaupun diet anda memainkan salah satu daripada peranan terbesar dalam penurunan berat badan, sinergi yang dicipta apabila anda menggabungkan diet, senaman, dan pemulihan akan membantu menjaga kehilangan lemak anda bergerak ke hadapan.


10. Tidak Ukur Kemajuan

Bagaimana anda boleh tahu jika anda berjalan jika anda tidak mengukur kemajuan anda?  Anda perlu mengukur lemak badan anda. Pastikan anda menyimpan jurnal. Tulis semua makanan yang anda makan. Mengambil gambar diri anda setiap sekali pada masa ini. Minda anda boleh bermain helah yang besar kepada anda, dan anda boleh kecewa daripada meneruskan diet anda hanya kerana anda mula membuat kemajuan. Pastikan anda menjejaki kemajuan anda.



Saturday, April 25, 2015

Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.




Kandungan Lecithin

Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .

  • Kolin – satu komponen neurotransmitter
  • Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
  • Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

Kebaikan Lecithin

-Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
-Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol
-Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
-Membantu kawal paras triglycerides
-Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
-Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

Penting Untuk Fungsi Otak

Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb

Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecitin

Lecitin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecitin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.

Thursday, April 23, 2015

Terdapat beberapa sebab berlakunya keadaan dimana ibu merasakan susu yang dihasilkan semakin berkurangan. Keadaan ini mungkin disebabkan si ibu tidak memulakan penyusuan awal atau tidak menyusukan bayi dengan kerap. Jom kita tengok Petua orang dulu membanyakan susu badan. Yerlah zaman dulu bukannya ada supplement pelbagai macam zaman sekarang:



tips susu badan


1. Cekur Manis

Cekur manis (atau nama lain pucuk manis) digunakan dalam perubatan tradisional untuk membanyakkan susu ibu. Caranya daun cekur manis yang telah dihancurkan ditampal pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering. - Portal herba melur.com


2. Kacang Tanah

Kacang tanah mengandungi protin yang tinggi, zat besi, vitamin E, kalsium, vitamin B kompleks dan fosforus. Malah kandungan protin dalam kacang tanah adalah jauh lebih tinggi dari daging, telur dan kacang soya. Ia juga mengandungi asid amino yang tinggi. Bagi menambah kandungan susu badan ibu yang menyusukan bayi, digalakkan mengambil kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing. Bagi bayi yang alah terhadap kacang tanah, ibu-ibu dinasihatkan tidak mengamalkan petua ini


3. Air Longan

Longan kering biasanya boleh dibeli di pasaraya atau kedai ubat cina. Rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dengan 3 cawan air sehingga kembang. Minum airnya. (Dalam perubatan tradisional Cina, longan dikatakan dapat menenangkan jiwa.)


4. Halba dan Jintan Hitam

Terdapat beberapa jenis rempah yang biasa digunakan dalam masakan dapat menambahkan susu badan. Paling popular ialah halba. Halba boleh didapati di kedai runcit mamak atau pasaraya besar. Cuci halba, keringkan, kemudian simpan dalam bekas bertutup. Antara cara yang paling sesuai mengambilnya dengan tidak memudaratkan appendiks ialah dengan merendamkan sesudu halba dalam segelas air panas selama 15 minit. Tapis dan minum airnya sahaja. Jintan hitam (habbatus sauda) juga boleh diambil untuk tujuan dan kaedah yang sama seperti halba


5. Bunga Melur

Bunga melur atau nama saintifiknya Jasminum Sambac banyak digunakan dalam perubatan terutamanya dalam perubatan ayurveda oleh masyarakat india. Bagi masyarakat melayu antara kegunaannya ialah untuk menambahkan air susu ibu. Caranya daun bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling payudara diwaktu pagi sebelum mandi. Cuci bersih sebelum menyusukan bayi. Bagi ibu yang berhasrat memberhentikan susu ibu pula, gunakan daun bunga melur untuk tujuan ini. Caranya, tumbuk lumat daunnya dan ditampal pada payudara. 


6. Lobak Putih

Lobak putih sangat bagus untuk ibu menyusu. Jika anda menambahkan sotong kering ke dalam sop lobak putih, ia berupaya menambahkan lagi susu badan. Walaupun bersifat sejuk, ia mengandungi banyak vitamin dan mineral. Sumber potassium, folat dan vitamin C yang sangat baik. 

Tidak perlu dimasak dan boleh dimakan begitu saja (mcm mkn ulam!) lobak putih dibuang kulitnya dan dihiris boleh ditambah dgn hirisan bawang besar beserta kicap. atau tambah hirisan bawang beserta garam.- soupqueen.blogspot.com


7. Pucuk Betik

Air rebusan daun betik muda boleh melancar dan menambahkan susu bagi ibu-ibu yang menyusui bayi mereka dengan susu badan. Rebus beberapa helai daun betik yang sederhana muda. Air rebusan tersebut hendaklah diminum dua hingga tiga kali sehari.


8. Tuaman Daun Sirih

Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari sehingga susu badan anda banyak


9. Jantung Pisang

Jantung pisang bukan sahaja sedap dimakan, ia juga berkesan untuk menambahkan susu badan bagi ibu yang mengalami kekurangan susu badan... Makan dengan dicelur bersama sambal belacan, dibuat kerabu atau dibuat gulai masak lemak cili api.


10. Kurma

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi Ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu

sumber: syokcariduit
Harini nak cerita sikit pasal produk, hehehe, tapi bukan sebarang produk. Produk baik punya. Memang diakui ramai ahli shaklee. Oklah, jom kita tengok apa yang ada dalam vivix shaklee. Kenapa dia power sangat ? Ooo, rupanya ada 4 bahan ajaib dalam vivix ini. Jom kita bongkar


muscadine grape

Wednesday, April 22, 2015

Alhamdulillah, harini nak cerita sikit tentang 10 amalan harian yang boleh kita buat kalau nak kurus, dan paling penting nak kekal kurus. oklah, harini saya pau sikit artikel dari blog Anne Story nih, sangat best pulak artikel dia, jadi nak pinjam dan edit sikit. Boleh baca artikel tu kat sini.


tips kurus

Saturday, April 18, 2015

Batuk boleh mengganggu, menyakitkan dan memenatkan. Ia boleh membuat anda pada waktu malam dan menghadkan produktiviti anda di tempat kerja. Ubat batuk boleh meninggalkan rasa yang tidak menyenangkan di dalam mulut anda, dan anda mungkin mahu belajar bagaimana untuk mencegah gejala masa depan. Mujurlah, terdapat vitamin dan mineral yang boleh diambil untuk mempercepatkan pemulihan anda dan juga membantu mencegah kamu dari jatuh sakit lagi. Berbincang dengan doktor anda mengenai pengambilan vitamin anda, dan mengetahui apa yang anda mungkin hilang.


ubat batuk

Ramai daripada kita yang sebenarnya mempunyai penyakit buah pinggang, tetapi kita tidak menyedarinya. Ini disebabkan sebahagian dari tanda-tanda penyakit buah pinggang mungkin kelihatan seperti gejala penyakit lain. Jadi bagaimana untuk mengetahui yang anda mempunyai penyakit buah pinggang? Untuk mengetahuinya mari kita lihat tanda-tanda awal penyakit buah pinggang yang saya kongsikan di bawah. 


tanda-tanda masalah buah pinggang

Salam tengah-hari semua. Macam mana korang semua ? Sesak nafas ke ? hehhehe, mungkin ada yang sesak nafas balik dari shopping, pergi konsert, atau menonton suami memancing ikan. huhuhu. Tapi hari ini dila nak share sikit tentang topik sesak nafas. hmm, memang ramai yang masalah pernafasan macam nih, hmmm, oklah, takpa, jom kita tengok 5 makanan yang bagus untuk orang yang selalu sesak nafas.


sukar bernafas

Oklah, jom kita tengok tips mudah, petua orang lama nak legakan selsema. hoo, dulu macam macam buat, tapi dulu kalau selsema je, ayah suruh makan ubat itu ini dan itu. Tapi , jangan makan sebarang ubat. Ada cara paling mudah, iaitu TIDUR !!!


petua lama merawat selsema

Cerita tentang kanser usus ini memang ramai yang tak ambil peduli, berbanding dengan kanser payudara yang popular. Tapi, ianya memang penting, sebab , kalau tak jaga usus, habis rosak usus kita, dan paling tak best bila jadi kanser. Oklah, hari ini nak share sikit dengan korang tips penjagaan usus supaya tak kena kanser. blog macam biasa copy lagi.


tips kanser usus shaklee

Salam sejahtera, hari ni, saya nak share sikit beberapa maklumat pasal buasir nih. hoo, jom kita tengok info tentang buasir, macam biasa artikel masih lagi kopi teh dari orang lain. Jangan sampai buasir otak pulak ye


bahaya buasir

Salam sejahtera semua. Hari ni dila nak cerita sikit tentang hati manusia, bukan hati bercinta, tapi hati fizikal, bahasa jawanya orang panggil liver. tapi bukan liverpool. Oklah, hari ni, jom kita tengok beberapa fungsi dan kepentingan hati manusia, serta produk shaklee yang berkaitan dengan hati . Penting woo detoks hati .


dtx complex shaklee

Thursday, April 16, 2015

Salam sejahtera dan selamat pagi. Hari ni, kita cerita pula tentang suplemen yang bagus untuk jantung. Bolehlah kiranya kita amalkan makanan yang ada suplemen di bawah. Jom baca info yang saya copy paste, memang terbaik, hehehe.


suplemen jantung shaklee

Salam sejahtera semua, oklah hari ni nak sambung lagi pasal darah tinggi pulak. Bahaya darah tinggi ni, banyak cerita yang kita dengar pasal darah tinggi, macam silent killer, tetiba je, kena serangan. Jadi nak mantapkan lagi bacaan tekanan darah, supaya tak tinggi, cuba ikut 10 tips yang dicopy paste dari blog orang putih, selamat membaca.


cara merawat darah tinggi

Alhamdulillah, nak update blog ni, akhirnya dapat juga. oklah, harini dila nak share sikit dengan pembaca semua tentang khasiat buah dan sayuran yang ada dalam dunia nih, bagus woo, cuba korang dapatkan buah dan sayur nih, nak turunkan kolesterol yang bermain dalam salur darah korang tuh.


kolesterol bahaya

Monday, April 13, 2015

Permasalahan resdung adalah salah satu penyakit alahan yang sering dialami pada masyarakat kini.Tidak dinafikan bahawa sesiapa yang mengalami masalah resdung ini akan merasakan ketidak selesaan dan serba tidak kerna.Ini kerana pesakit akan mengalami kegatalan dan tekanan pada bahagian ata,hidung,muka,mulut seperti lelangit, perit dibahagian kepala.


shaklee alahan

Saturday, April 11, 2015

Alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat, termasuk kalsium, fosforrous, zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavanoid, pelbagai mineral surih dan vitamin


tumbuhan hijau paling sihat

Coenxyme Q10 atau secara ringkasnya, CoQ10 adalah sejenis vitamin antioksida larut lemak yang terbentuk secara semulajadi di dalam setiap sel di dalam tubuh kita.

CoQ10 ini sangat sangat diperlukan untuk membolehkan sel-sel tubuh kita menghasilkan tenaga sendiri, agar sel-sel tubuh kita kekal berfungsi (kalau tak berfungsi, matilah kita) Oleh itu ia memainkan peranan yang sangat penting dalam proses penghasilan tenaga, di mana CoQ10 berperanan sebagai pencetus tenaga.

Proses penghasilan tenaga ini berlaku beribu-ribu kali setiap saat. Cuba bayangkan kalau CoQ10 tidak mencukupi dalam tubuh kita?Mampukah sel-sel tubuh kita berkerja dengan efisyen? Sudah tentu tidak!

CoQ10 ini ditemui kebih banyak di dalam organ-organ yang kuat berkerja, seperti jantung, hati, buag pinggang dan pankreas.

Paras CoQ10 di dalam tubuh kita akan berkurang dengan usia dan aktiviti senaman yang kita lakukan. Semakin kita berusia, dan semakin kita aktif, semakin kurang paras CoQ10 dalam badan kita.


jantung sihat

Sakit jantung merupakan salah satu penyakit yang perlu kita waspada. Terdapat banyak kes orang terkena sakit jantung secara tiba-tiba. Kolesterol serta lemak berlebih dalam tubuh dihubungkan sebagai faktor penyebab masalah jantung.

Namun, masih ramai di antara kita yang mengambil remeh isu pemakanan seharian, walaupun menyedari hakikat bahawa, SAKIT JANTUNG MERUPAKAN penyakit yangMEMBAWA KEMATIAN TERTINGGI DI DUNIA!!

Sebelum penyakit ini betul betul menjadi sahabat anda semua, jom kita kenali tanda awal sakit jantung


sakit jantung

Thursday, April 9, 2015

Untuk anda semua, penjagaan gigi sangatlah penting, jadi untuk nak memahami dan meneliti masalah gigi nih, apa kata kita tengok makanan yang ok dan yang tak ok. Mula-mula kita baca dulu, beberapa jenis makanan yang boleh rosakan kesihatan gigi kita, lepas tu tengok pula vitamin yang bagus untuk kesihatan oral kita. hooo,


kesihatan oral

Tuesday, April 7, 2015

Orang yang colourblind tidak boleh melihat beberapa warna atau melihat mereka berbeza daripada orang lain. Buta warna diwarisi, dan memberi kesan kepada kanak-kanak lelaki lebih daripada perempuan. Daripada 20 kanak-kanak lelaki, ia mungkin bahawa satu atau dua akan mempunyai masalah penglihatan warna.

Yang buta warna jangka adalah mengelirukan. Satu istilah yang lebih tepat adalah kekurangan penglihatan warna (CVD). Orang yang tidak dapat melihat semua warna masih boleh melihat benda-benda (selain daripada warna) dengan jelas orang yang tidak colourblind.

Hanya segelintir orang yang colourblind buta kepada semua warna. Warna-warna yang biasa orang mempunyai kesukaran dengan adalah hijau, kuning, oren dan merah.


sakit mata



Sel-sel mata dan penglihatan

Semua sel-sel dan laluan saraf di mata dan otak hadir sejak lahir. Dalam retina, di belakang mata, kedua-dua jenis sel adalah:

  • Sel Rod - ini adalah sensitif kepada cahaya, tetapi mereka tidak melihat warna yang berbeza. Kami menggunakan sel-sel rod untuk melihat perkara-perkara di sekeliling kita pada waktu malam, tetapi hanya dalam warna hitam, kelabu dan putih.
  • Sel-sel kon - ini bertindak balas kepada lebih terang cahaya dan membantu kita untuk melihat terperinci dalam objek. Mereka juga mengambil warna. Terdapat tiga jenis sel kon, yang masing-masing mengambil cahaya merah, hijau dan biru. Dengan menggabungkan mesej daripada setiap set sel kon, kita akan mendapat pelbagai jenis warna yang biasa kita lihat. Dapatkah orang colourblind tidak mempunyai satu atau lebih daripada jenis sel kon.


Gejala buta warna pada kanak-kanak

Tanda-tanda bahawa anak anda mungkin buta warna termasuk kesukaran mengiktiraf dan mengenal pasti warna yang berbeza di luar usia kira-kira empat tahun ketidakupayaan untuk memisahkan perkara dengan gejala colour.The mereka sering jadi ringan yang sesetengah kanak-kanak tidak tahu mereka adalah buta warna. Ibu bapa mungkin mendapati tanda-tanda buta warna apabila anak-anak belajar warna mereka.


Pewarisan buta warna

Buta warna adalah yang paling biasa keadaan genetik. Beberapa buta warna adalah secara genetik yang diwarisi, manakala buta warna lain timbul akibat daripada perubahan genetik (mutasi) semasa pembangunan.

Buta warna juga boleh timbul akibat daripada trauma yang menyebabkan otak atau kerosakan retina, penyakit degeneratif mata dan sebab-sebab lain.


Buta warna merah-hijau

Buta warna merah-hijau biasanya diwarisi. Ia berlaku pada kira-kira lapan peratus lelaki dan hanya kira-kira 0.4 peratus daripada perempuan. Ini adalah kerana gen yang menyebabkan merah-hijau buta warna adalah pada kromosom X (seks berkaitan).

Lelaki hanya mempunyai satu kromosom X dan perempuan mempunyai dua. Pada wanita, gen berfungsi pada hanya salah satu daripada dua kromosom X cukup untuk mendapatkan penglihatan warna normal.


Buta warna biru-kuning

Hanya lima peratus daripada orang-orang yang colourblind mempunyai biru-kuning buta warna. Ini adalah sama bagi lelaki dan perempuan, kerana gen untuk itu terletak pada kromosom bukan seks (Kromosom 7).


Tidak mewarisi buta warna genetik

Buta warna tidak selalunya diwarisi. Ia juga boleh disebabkan oleh perubahan kromosom (mutasi) semasa pembangunan.


Cabaran buta warna

Banyak tugas yang kita lakukan setiap hari bergantung kepada kami dapat memisahkan yang ada dengan warna mereka. Terdapat pelbagai peringkat kekurangan penglihatan warna, dan tahap keamatan cahaya dan mendekatkan objek juga boleh menjejaskan keupayaan penglihatan warna.

Jika orang tidak dapat melihat perbezaan di dalam warna, mereka terpaksa bergantung kepada mengesan perbezaan lain. Sebagai contoh, seseorang hanya boleh dapat memberitahu lampu isyarat merah dan hijau selain oleh kedudukan mereka (merah hijau di atas). Pada yang gelap, basah malam ini mungkin sukar untuk dilakukan.


Memandu dan warna buta

Ramai orang yang merah-hijau buta warna akan dapat untuk mendapatkan lesen memandu kereta, tetapi tidak boleh layak untuk lesen pemandu komersial atau mungkin mempunyai sekatan yang bermakna mereka tidak boleh memandu pada waktu malam.

Kebanyakan orang yang buta warna boleh mengenal pasti perbezaan antara lampu merah dan hijau yang digunakan dalam lampu isyarat moden. Mereka yang tidak boleh boleh menyemak kedudukan lampu yang terang - merah / stop sentiasa di bahagian atas.


Pekerjaan dan buta warna

Pekerjaan tertentu, seperti memandu pesawat, menuntut bahawa pekerja mereka mempunyai penglihatan warna normal. Kumpulan pekerjaan lain tidak akan membolehkan seorang pekerja yang colourblind untuk melakukan kerja tertentu - contohnya, di mana pendawaian atau amaran lampu warna berkod.


Diagnosis buta warna

Jika banyak tugas di sekolah adalah warna berkod, kanak-kanak dengan masalah penglihatan warna boleh membangunkan masalah pembelajaran. Ia sering disyorkan bahawa semua kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak lelaki, mempunyai rutin pemeriksaan penglihatan warna manakala pada tahun-tahun awal sekolah.

Warna ujian penglihatan boleh dilakukan oleh pakar mata (pakar mata) dan optometris, menggunakan carta yang direka khas. Sesetengah perkhidmatan kesihatan sekolah juga akan dapat menguji penglihatan warna kanak-kanak.

Jika kekurangan penglihatan warna didapati, ujian lanjut mungkin diperlukan untuk memberitahu apa sifat kekurangan itu adalah, kerana ini akan memberi kesan sama ada orang yang akan dapat melakukan kerja tertentu atau dapat untuk mendapatkan beberapa jenis lesen memandu.

Mana-mana kanak-kanak yang didapati tidak buta warna perlu diberitahu bahawa buta warna tidak ada penyakit.


Rawatan bagi buta warna

Umumnya tidak ada rawatan untuk menyembuhkan buta warna. Walau bagaimanapun, sesetengah jenis penapis gelap dan kanta lekap boleh membantu seseorang untuk membezakan warna yang berbeza yang lebih baik.

Optometris boleh membekalkan merah-warna kanta kenalan tunggal untuk dipakai pada mata yang dominan. Ini boleh membolehkan pemakainya untuk lulus beberapa ujian buta warna, tetapi mereka mempunyai penggunaan praktikal sedikit.


Perkara yang perlu diingati

Orang yang colourblind biasanya mempunyai kesukaran dengan warna hijau, kuning, oren dan merah. Buta warna biasanya diwarisi dan memberi kesan kepada kanak-kanak lelaki lebih daripada perempuan. Buta warna adalah disebabkan oleh kekurangan sel-sel warna yang sensitif khususnya di bahagian belakang mata.




Cabaran 31 Hari Mencari Cinta

19. Rabun Warna
Assalamualaikum. Pagi pagi buta nih, nak update blog sikit. Cerita pasal lesu je. Tapi memang, penyakit lesu, memang ramai tak suka, inilah buat ramai jadi tak tentu, time banyak kerja, ada je penyakit lesu ni datang, penat, mengantuk, nak tidur je jawabnya. Macam mana tuh, huhuhu, boleh jadi malas kalau tak diatasi.


jadi letih penat

Sunday, April 5, 2015

Salam sejahtera, hari ni, pulak nak share sikit tentang vitamin untuk orang yang ada sakit belakang, atau sakit pinggang. Hoo, memang susah woo nak bergerak, kalau sakit pinggang lama-lama memang boleh bawak penyakit yang serius. Tapi takpa, sebab dah ada tips copy dari blog ni, jom kita tengok 5 vitamin yang bagus untuk sakit pinggang anda.


vitamin sakit belakang

Oklah, harini ,nak cerita pasal bibir je, tapi sebab nak cepat punya tips, saya ada cedok sikit beberapa tips dari blog lain. Memang sangat bagus tips dia, korang boleh baca blog kesihatan ni, memang banyak info menarik.


bibir menawan

Wednesday, April 1, 2015

Ibu bapa pasti gembira apabila anak pulang dengan keputusan peperiksaan cemerlang, kerja sekolah disiapkan tanpa perlu disuruh dan rajin mengulang kaji pelajaran.

Namun, melahirkan anak bersikap begitu adalah sukar. Sukar tetapi tidak mustahil. Apa yang penting kita perlu tahu cara betul mendisiplinkan anak, tegas dan mesra dalam pendekatan, sabar dalam membimbing dan istiqamah.

Melahirkan anak yang rajin belajar bukannya mengambil masa satu atau dua bulan. Ia mengambil masa bertahun-tahun sebelum kita lihat sikap rajin belajar itu mula berputik dan menjadi tabiat mereka.


belajar fokus