Sunday, March 29, 2015

Alhamdulillah, hari ada baca sikit tentang tips nak hidup sihat, jadi Dila macam biasa akan update banyak tips dari blog lain, kumpul dalam blog ini, khas untuk anda semua yang sukakan hidup sihat cergas dan bertenaga. Jom baca 20 tips terbaik


hidup sihat

Saturday, March 28, 2015

Salam sejahtera semua, nampaknya, tajuk kali ini agak kontroversi sikit, hahaha, apalah, nampak sangat, bunyi nak komersialize kan blog, macam geng geng blogger ala siakap keli, ikan keli, pamapedia dan blogger blogger terkenal yang confirm terkenal seperti hanis zalikha.

Oklah, hari ni saya nak ceritalah sikit pasal mata lebam. Tapi ada juga ye cerita pasal eye bag, mata panda, dan macam-macam istilah yang pastinya membuatkan awek-awek diluar sana tak senang duduk melihat muka mereka yang tak berapa cunz tuh.



mata,lebam,shaklee,sakit


Tidur Tak Cukup ?

Biasalah , semua orang bila dikaitkan dengan mata lebam, semuanya kata pasal tak cukup tidur, tidur tak lena dan sebagainya. Tapi itu mungkin betul. Oklah, kalau camtu, nampaknya semua orang kena tidur awal, dan paling penting tidur berkualiti. So takdalah kesan hitam ala kungfu panda.


Faktor Usia ?

Dalam pembacaan yang saya buat, mata lebam nih dikaitakn dengan faktor usia. Masa muda kurang sikit mata lebamnya, tapi, ada yang kata bila usia dah meningkat, kesihatan tak terjaga, mulalah jadi mata lebam. Tapi saya rasa ada budak kecil pun ada sikit hitam kat kulit mata bawah. Hmmm, tapi nak katalah, faktor usia buat kulit kurang anjal, tu yang jadi tak cantik tuh.


Macam Mana Nak Atasi Mata Lebam ?

Oklah, berdasarkan dua faktor di atas nih, boleh disimpulkan beberapa tips yang mudah, sambil mengambil kira pembacaan, tapi sebenarnya banyak tips yang korang boleh baca, contohnya di sini. Tapi kali ni, saya nak share 2 solution nak buang mata lebam nih.

  1. Tidur Berkualiti - tingkatkan disiplin, jaga masa, makan suplemen yang bagus untuk tidur berkualiti seperti kalsium. Hoo, memang penting, barulah bertenaga dan badan rasa cergas selepas bangun.


  2. Rahsia Awet Muda - kulit yang dah lembik tuh, apa kata, korang rawat, amalkan jenis makanan yang bagus, suplemen awet muda yang termantop di pasaran. Barulah tak nampak dah mata lebam tuh

Cabaran 31 Hari Mencari Cinta

15. Mata Lebam

Sunday, March 22, 2015

Pada usia enam bulan gigi susu akan mula tumbuh. Ketika berumur dua tahun, si manja anda akan memiliki set gigi susu yang lengkap sepenuhnya. Ketika dia masih kecil, anda yang membantu untuk memberus giginya. Tapi kini dia sudah besar. Adakah anda harus terus membantunya atau ajar agar dia dapat melakukannya sendiri? 


cara mudah gosok gigi

Saturday, March 21, 2015

Pernah tak bila berjumpa saudara mara mesti dapat solan cepu emas " eh bila nak mengandung ni? " tak pun ayat sedap sikit " berdua je ke? bila nak bertiga "

Soalan cepu cemas biasa yang sering diajukan kepada pasangan yang baru berkahwin. Ada yang 2-3 tahun kahwin pun dah naik muak dengan soalan macam tu kan..

Apa jawapan tipikal kita? " belum rezeki " .. Allah Maha Pemberi rezeki tetapi kita kena la berusaha kan..

Jom kita kenal pasti apa 12 tips untuk cepat cepat hamil 


tips dapat anak
Hb rendah merupakan keadaan di mana badan mengalami kadar hemoglobin dalam darah yang tidak normal atau rendah. Keadaan ini boleh menyebabkan sistem peredaran darah tidak lancar disebabkan kurang hemoglobin.


anemia ketika hamil
Salam sejahtera semua. Lama dah tak update blog ni, bajet nak sekali sehari, last last, apapun tak update, hehehe. Tak bagus macam tuh, kena setiap hari update. Oklah, nampaknya hari ni, kita nak cerita sikit tentang kehebatan susu IBU . Apa yang power sangat ? Memang cool sangat ke ?


tips banyakkan susu ibu

Tuesday, March 17, 2015

Tuesday, March 10, 2015

Kita bukan sahaja semakin tua malah kita semakin pendek.Pernah tak korang check ketinggian ? Tahu tak kalaukita semakin memendek atau ketinggian makin menurun itu adalah tanda tanda kita sedang mengalami osteoporosis

Terkejut kan.. Tapi tu adalah realiti. Kita tidak akan makin tinggi tapi semakin rendah..kenapa itu terjadi?

Kehilangan ketinggian adalah salah 1 proses semulajadi tanda penuaan.Sesetengah orang mula mengecut sedikit seawal 30 tahun . Kehilangan ketinggian yang terlalu mendadak merupakan isyarat yang kita mempunyai risiko tinggi mengalami masalah tulang pinggul, tulang belakang

Apabila usia meningkat, kita akan kehilangan kolagen, kalsium dan protein. Tulan yang normal mesti mempunyai kepadatan kolagen, protein dan kalsium yang tinggi. 

Apabila proses kehilangan ketinggian makin meningkat maka kita berisiko untuk mendapat osteoporosis dimana tulang akan lemah dan senang rapuh


kenapa kita makin pendek

Wednesday, March 4, 2015

Betul ke sampai boleh hilang KERJA sebab Nafas Berbau ? Memang sukar bila kita dengar pasal nafas berbau, huhuhu. Memang tak dapat dinafikan, kalau restoran kotor berbau, inikan pula orang tak jaga mulut, tak gosok gigi, nafas berbau, tapi mungkin takdalah sampai hilang kerja rasanya.


hilang kerja bau badan