Thursday, December 31, 2015

NOVEMBER 2015 TESTIMONI 036: NORHANA BINTI HASHIM

Assalamualaikum...saya Norhana Binti Hashim, berumur 55 tahun, mempunyai 3 orang anak dan 5 orang cucu. Apabila kita sudah meningkat tua, macam-macam penyakit yang datang. Pertama sekali darah tinggi dan kolestrol tinggi. Kedua, batuk yang tidak baik berbulan-bulan. Makan bermacam-macam jenis ubat pun tak baik-baik sampai terpaksa pakai 4 pam. Selepas itu saya diserang sakit saraf sampai tak boleh berjalan. Masa tu anak-anak semua belajar di Universiti. Saya mesti kerja untuk membantu suami. Dah puas saya pergi ke hospital, masuk keluar HUKM. 


Sebelum membeli, anda perlu tau kenapa minyak ikan ni istimewa. Minyak ikan mengandungi lemak tidak tepu (PUFAs) Omega 3 yang tinggi. Omega 3 ialah antiradang yang sangat penting untuk mengimbangi radang dalam badan.


minyak ikan terbaik
Alhamdulillah, hari ni kami nak share tentang hebatnya collagen powder shaklee. Kalau nak tahu, collagen ni memang best, dan sangat berkesan, selamat. Jadi jom kita baca 4 fakta menarik tentang kolagen shaklee. Baca sampai habis ok !!


collagen powder shaklee

Monday, December 28, 2015

Sunday, December 27, 2015

Salam  sejahtera semua, sekarang ni semua orang nak cari produk bersalin, nak bersalin , berpantang secara sihat. Sampai ada yang cari artis malaysia ni makan apa, nampak sihat boleh cun kembali lepas bersalin. Dalam banyak banyak produk, jangan tak tahu, artis malaysia sekarang pun dah ambil shaklee sebagai makanan tambahan, tak kisahlah bersalin ke apa ke, semuanya artis ambil untuk bersalin. Memang terbaik set bersalin shaklee.


produk bersalin pilihan artis malaysia

Saturday, December 19, 2015

Diabetes atau kencing manis memang penyakit "orang kita". Faktor utama adalah faktor keturunan, jika keluarga anda ada sejarah penyakit ini, anda juga berisiko mendapat penyakit yang sama. Faktor yang lain adalah gaya hidup dan pemakanan yang tidak sihat, seperti pengambilan makanan manis yang berlebihan. Selain mengambil ubat doktor, anda juga boleh berikhtiar untuk mengamalkan supplement bagi mengurangkan komplikasi diabetes ini.


ubat diabetes
Pesakit kencing manis yang mempunyai luka atau ulser di kaki mempunyai 15 peratus risiko untuk menghadapi amputasi atau dipotong kaki mereka akibat kaki yang membusuk, bernanah dan mati (gangrene).

Kaki pesakit kencing manis ini biasanya kebas. Mereka tidak akan terasa walaupun mereka terpijak paku atau berjalan di atas permukaan yang panas. Mengalami luka pada kaki adalah perkara pertama yang akan membawa kepada lebih banyak masalah.

Sekiranya anda mempunyai saudara yang mempunyai penyakit kencing manis, nasihatkan mereka untuk segera berjumpa doktor sekiranya kaki mereka terluka. Tisu yang busuk atau dijangkiti kuman perlu dicuci dan tisu yang mati perlu dibuang. Kelewatan rawatan boleh menyebabkan kehilangan kaki, atau lebih teruk lagi, kehilangan nyawa mereka

Sanggup ke kita lihat orang tersayang kita dipotong kakinya?

kencing manis hilang kaki

Friday, December 18, 2015

Assalamualaikum w.b.t.
Saya Sabariah binti Abdul Rahman, baru berusia 73 tahun dan mempunyai 4 orang anak (4 lagi telah tiada akibat keguguran ) serta 10 orang cucu.

Sejak remaja, saya sangat mementingkan aspek kesihatan dan apabila memasuki alam pekerjaan saya sangat berdisiplin dalam pengambilan suplemen dari pelbagai jenama. Alhamdulillah, sehingga kini saya tiada masalah kesihatan yang teruk melainkan sakit tulang belakang serta sedikit darah tinggi yang baru sahaja dikesan 3 minggu yang lepas.


nenek tua main salji

Wednesday, December 16, 2015

Resveratrol adalah ahli kumpulan sebatian tumbuhan yang dikenali sebagai polifenol. Sebatian-sebatian ini dianggap mempunyai ciri-ciri antioksidan, melindungi tubuh daripada jenis kerosakan dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk keadaan seperti kanser dan penyakit jantung. Resveratrol yang terdapat dalam kulit anggur merah, tetapi sumber-sumber lain termasuk kacang dan beri.


awet muda
Di UK, musim panas adalah masa yang akan dihargai. Untuk sekejap beberapa minggu setiap tahun, sebahagian awan dan matahari berada di sana untuk semua. Selepas masa panjang, musim sejuk yang gelap, dan mata air mengecewakan lembap, ia tidak menghairankan bahawa kita menuju keluar beramai-ramai kita untuk menyerap sinar matahari sementara kita boleh. Dan, sementara semua cahaya UV ini mungkin menjadi sangat baik untuk jiwa, ia tidak begitu baik untuk kulit.


Monday, December 14, 2015

Saya Hafza Aein.. yang berkongsi cerita mengenai suami saya yang mengalami stroke dan juga masalah percakapan. Stroke yang dia alami boleh saya kategori sebagai stroke pendarahan. Tapi setelah menggunakan produk Shaklee iaitu VIVIX, Alhamdulillah suami semakin pulih.



Sunday, December 13, 2015

Kita boleh tutup parut jerawat, jeragat dengan makeup yang tebal tetapi sampai bila? Takkan sepanjang hari mahu pakai makeup. Tak bernafas la kulit kita. 

Jadi sangat sangat penting penjagaan kulit dari dalaman kalau kita mahu kulit bersih, berseri. Dr Masrsha Gordon, Timbalan Presiden di Jabatan Dermatology Mount Sinai School of Medicine berkata Sekiranya ada krim yang dapat memberikan kesan yang sama seperti prosedur perubatan (cepat dan berkesan), kemungkinan ia adalah DADAH, dan bukan BAHAN KECANTIKAN”.

Jadi check semula sama ada anda suka makan vitamin untuk dari dalaman atau sekadar sapu krim. Lapisan kulit kita. kalau kita sapu krim je kita hanya menjaga lapisan epidermis sahaja. Bukan ke lebih baik jaga lapisan dermis. Bila akar sihat lapisan luaran juga sihat.


tips kulit cantik

Thursday, December 10, 2015

KANSER....Kita memang biasa dengar ttg kanser kan. Antara pembunuh nombor satu di Malaysia! Apa yang buat kanser ni membunuh adalah kerana biasanya ia susah nak detect kalau tak jalani pemeriksaan rutin. Tau2 bila dah ada simptom, dan bila dah keluar simptom tu.... maknanya keadaan dah teruk. Mungkin dah peringkat ke-3 atau ke-4 yakni final stage.


kanser payudara
Pernah tgk iklan susu Anmum? Alaaah yg pasal "lebih banyak sel otak berhubung, lebih cepat pembelajaran berlaku" tu... Sel-sel otak kita berhubung macamana, nak tau tak?


budak pandai

Saturday, December 5, 2015

Sudah bermacam-macam produk dicuba tetapi tidak berkesan.Penggunaan krim luaran sahaja tidak mencukupi bagi jeragat yang sudah lama terjadi dan sukar untuk dipulihkan


jeragat

Jeragat adalah sejenis penyakit kulit yang tidak berbahaya tetapi kehadirannya menyebabkan kulit wajah seseorang kelihatan tidak sihat selain menjejaskan penampilan.

Jeragat juga dikenali sebagai tompok hitam,pigmentasi pada kulit atau biji hitam seperti tahi lalat yang bertapak secara berkelompok di beberapa bahagian badan,wajah dan leher.

Jeragat terbahagi kepada tiga jenis iaitu :

  1. Seborrhoeic keratoses - Timbul seperti biji hitam atau tahi lalat hidup
  2. Melasme - Tompok hitam atau kelabu leper di bawah lapisan kulit. Skin Tag - Daging lebih berwarna coklat atau kelabu yang kebiasaannya ada pada ketiak dan leher.
● Jeragat tidak merbahaya tetapi akan membuatkan kulit nampak kusam dan kotor
● Selalunya jeragat dapat dihapuskan melalui kaedah pembedahan atau sapuan krim.
● Individu yang berumur 40 tahun keatas berisiko untuk mendapat jeragat.

Punca Jeragat


  1. Terdedah pada punca matahari terik (langsung atau tak langsung)
  2. Pengambilan ubat-ubatan (pil hormon, pil menopause)
  3. Keturunan
  4. Pengunaan alat kosmetik / rawatan kulit yang tidak sesuai dengan kulit
  5. Jeragat selalunya terjadi pada wanita dengan tona kulit keperangan, sawo matang, kuning langsat adalah berisiko untuk mendapat jeragat dan jeragat akan nampak ketara pada mereka yang berumur 25-50 tahun.

Bagaimana jeragat wanita ini hilang dalam masa 2 minggu sahaja

Selepas mengamalkan vivix selama 2 minggu, saya nampak perubahan pada jeragat di muka saya semakin berkurangan dan semakin pudar. Syukur Alhamdulillah akhirnya saya berjaya menemui produk yang mampu mengatasi masalah jeragat di kulit muka saya. Bukan ape jeragat yang semakin banyak telah menampakkan diri saya kelihatan lebih tua dan tidak berseri. ~ Puan Noraini ,Shah Alam


masalah jeragat
Kencing manis Atau Diabetes adalah penyakit yang paling terkenal di Malaysia. Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata sebanyak 2.6 juta rakyat negara ini menghidap diabetes pada tahun 2014.


diabetes

Monday, November 30, 2015

Perkara pertama yang paling penting sekali petua cepat hamil ialah tahu bilakan masa ovulasi isteri yang betul sebab masa itu ovum mengeluarkan telur untuk disenyawakan. Kalau tidak jadi sia-sia.

Bagaimana nak tahu masa ovulasi isteri? 

1. Gunakan kalendar untuk mengenalpasti corak haid korang. Lakukan selama beberapa bulan. Tanda kedatangan haid sejak hari yang pertama hingga hari terakhir. Biasanya ovulasi bagi kitaran haid 27 hari, hari ovulasi ialah pada hari ke 14. Namun bergitu ia bergantung pada kitaran haid setiap wanita. Ada hari yang ke 13 dan ada hari yang ke 16.

2. Perhatikan cecair yang keluar di bahagian intim. Jika cecair itu berwarna jernih seperti putih telur itu adalah petanda wanita sedang ovulasi tetapi apabila cecair menjadi seperti keruh atau hilang anda terlepas masa ovulasi.

3. Perhatikan suhu badan, Suhu badan ketika ovulasi selalunya sedikit meningkat 2-3 hari sebelum ovulasi. Lakukan ujian suhu termometer sejurus selepas bangun tidur.

4. Gunakan ovulasi kit yang terdapat di farmasi. Ia membantu mengesan hormon ovulasi di dalam badan anda. Lakukan seawal 2-3 hari sebelum tarikh anda di jangka ovulasi.


Dah tahu bila masa ovulasi yang sesuai amalkan tips-tips ini. Tips ini MESTI dilakukan untuk peluang kejayaan untuk hamil.


1. Lakukan hubungan seks dengan kerap: Lakukan hubungan seks seminggu dalam 2-3 kali semasa tarikh yang hampir dengan tarikh ovulasi iaitu waktu subur. Ini akan meningkatkan peluang untuk hamil. 

2. Jangan lakukan hubungan seks setiap hari jika menghampiri waktu subur kerana kepekatan sperma atau air mani akan sedikit menurun setiap kali selepas seks. Lakukan seks selang sehari atau dua hari sebelum waktu subur bagi meningkatkan kepekatan air mani dan sperma.

3. Amalkan gaya hidup sihat. Kekalkan berat badan yang unggul, ambil pemakanan yang berkhasiat, elakkan kafien dan elakkan tekanan. 

4. Amalkan pengambilan Bcomplex 2-3 bulan sebelum hamil kerana mengandungi asid folik yang mengurangkan kadar kecacatan pada bayi seperti spina bifida dan kecacatan tiub neural.



tips kehamilan


Friday, November 27, 2015

Madu lebah asli diakui berkhasiat untuk manusia sejagat. Khasiatnya meliputi aspek kecantikan mahupun kesihatan. Sebelum ini pun, dah banyak kali saya berkongsi dengan anda mengenainya. Anda boleh rujuk semula mana-mana pautan di bawah;


madu 3

Wednesday, November 25, 2015

Ramai daripada anda berminat untuk bagaimana senaman aerobik adalah manfaat, jadi di sini adalah atas saya sepuluh sebab-sebab mengapa kita harus mahu keluar dan mendapatkan bergerak! Selain itu, apabila saya kerap bersenam, saya lebih produktif dan saya rasa lebih baik kerana lebih banyak oksigen ke otak bermakna keupayaan yang meningkat untuk berfikir dan sebab. Sekarang adalah berita baik!


senaman sihat

Friday, October 30, 2015

Nama saya Muhamad Rosdi Ismail,38 tahun. Pada bulan September 2015, saya telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing. 

Sesuatu yang agak mengejutkan dan merisaukan saya sebenarnya. Siapa tak sayang buah pinggang kan??


kencing berbuih

Friday, October 23, 2015

Demam Kepialu adalah satu jangkitan bawaan makanan disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi (S. typhi). Seseorang yang dijangkiti oleh demam kepialu, membawa bakteria ini di dalam darah dan usus. Mereka boleh mencemari makanan dan minuman melalui penyediaannya dan boleh menjangkiti orang lain. Di Malaysia, sejumlah 785 kes- kes demam kepialu telah dilapurkan pada tahun 2003 ( Kadar insiden 3.13 /100,000 penduduk )


bahaya kepialu

Thursday, October 22, 2015

Jerebu yang melanda negara sekarang agak teruk dengan beberapa kawasan di Malaysia mencatatkan IPU yang tidak sihat. Kalau tengok di kalimantan, akibat pembakaran hutan, terus jadi warnan kuning, bahaya dan sangat bahaya. Bolehlah dikategorikan bahaya ini kepada 2 jenis, ada kesan pendek dan kesan jangka masa panjang:


jerebu teruk

Tuesday, October 6, 2015

Alhamdulillah, hari ni nak share sikit pasal alfalfa shaklee, kali ini memang menggunakan google translate dari sebuah blog orang putih, memang best, apa yang dia tulis nih, antara beberapa kajian yang dipetik mengenai alfalfa. jom kita baca beberapa point menarik yang dipetik dari blog nih, ok jom baca.



Wednesday, September 23, 2015

Alhamdulillah, hari ni nak cerita sikit pasal makanan. Oh ye, makanan nih banyak jenis, kalau korang rasa makanan nih bagus, cuba korang teka, nak makan apa untuk sihat ? Hahaha, oklah, hari ni saya nak cerita sedikit tentang makanan , oh jenis makanan yang bagus untuk kesihatan kita ok ?


makan untuk sihat

Saturday, September 19, 2015

Salam sejahtera semua, apa khabar, kelab blogger jutawan shaklee tentu ramai dah buat entry pasal protein, saya je lambat sikit. Hoo, takpa, hari ni, nak share sikit diet dengan protein. Hoo, kalau korang baca pasal ESP shaklee, mesti tahu best kan ? Diet Atkins pun ramai dah berjaya kan ? hoo, takpa, jom baca lagi pasal diet nak kurus dengan protein.


kurus dengan protein

Thursday, September 17, 2015

Alhamdulillah, semakin lama buat shaklee, semakin seronok, dengan macam macam aktiviti yang kami sertai. Alhamdulillah, business makin lama makin berkembang, walaupun banyak cabaran dalam setiap jalan. Itu bukan bermakna kita akan terus down dan akhirnya berhenti. Semuanya perlu ingat pada prinsip business itu sendiri, ianya seperti pokok, oh pokok yang macam mane ye ?



Tuesday, September 15, 2015

Bila bercerita pasal MATA, memang mata ni satu anugerah Allah yang memang terbaik, bayangkan, dengan mata, macam-macam boleh buat, tergoda kerana mata, jadi baik kerana mata, jaga mata macam dalam surah An-Nur. Banyak mata-mata sekarang, tapi bila nak dihuraikan pasal mata dalam blog nih, jom kita jenguk satu persatu artikel yang best pasal MATA.


mata hati

Friday, September 11, 2015

Sebenarnya kalau nak korek pasal artis malaysia nih, banyak yang dirahsiakan, dari diberitahu, tapi secara asasnya, memang mereka nih ada beritahu vitamin yang diorang makan untuk kekal cantik dan sihat. Oklah, kali ini team diet diet sihat nak ulas satu persatu artis pilihan, yang makan shaklee dan yang tak sebut produk shaklee.


artis malaysia seksi

Thursday, September 10, 2015

Alhamdulillah, hari ni nak mulakan cabaran blogging yang sangat mencabar nih, sebab tajuk dia, fuh hebat. Cabaran ni telah disempurnakan dan dirasmikan oleh yang berbahagia PM Cery, hahaha, upline super duper kami. Oklah, jom tengok jap poster kat bawah ni yang sangat sempoi lagi pink.


jom tulis blog


Ingin Menyertai Kelab Blogger Jutawan Shaklee ?

Kalau rasa nak join, jom daftar shaklee bersama kami, boleh je join, atau anda nak sahut cabaran ? jangan lupa save gambar di atas, dan join , berniaga shaklee? atau tak berniaga ? tajuk di atas sangat menarik untuk dibincangkan. Perasan tak banyak tajuk di atas ialah di petik, elemen penting dalam Al-Quran ? hooo memang mencabar.  Oklah, selamat menyahut cabaran

Sunday, September 6, 2015

Walaupun semalam penat berjalan sana sini, bos bagi satu gambar testimoni terbaik, dari geng ASB, geng suami suami, ada seorang yang sangat baik hati sharekan testimoni nih, boleh guna untuk kebaikan semua, kalau nak tahu, dia ambil masa untuk kuruskan badan, tapi memang terbaik konsisten makan shaklee.



tips kurus

Sekarang ni banyak kes jugak ye sekarang, sebab suami jadi curang, cari lain dan ada yang sanggup kahwin lain. Banyak faktor yang diperdebatkan, ada yang salahkan orang ketiga dan sebagainya. Jadi, kena study jugaklah cara bagus nak pikat suami nih. 



pikat suami

Thursday, September 3, 2015

Jika anda berminat nak cari produk shaklee, apa kata anda berjumpa dengan founder Diet Diet Sihat iaitu puan Ainul Mustafa, seorang blogger terkenal, yang juga sudah lama menjadi seoarang Shaklee Independent Distributor. Alhamdulillah boss saya nih mempunyai banyak cerita menarik tentang penggunaan produk shaklee dan anda sendiri boleh menonton video di bawah, serta melihat beberapa testimoni yang hebat 



Thursday, August 27, 2015

Alhamdulillah, bila tengok anak-anak membesar, seronok tengok diorang, tapi macam biasa, ada je macam-macam yang akan terjadi pada kanak-kanak, pada anak kita, dan budak kecil. Masalah demamlah, kulit beruam, dan paling popular eczema, batuk dan macam-macam lagi. So kanak-kanak memang mudah dijangkiti penyakit, biasalah kecil lagi. Jadi kenalah bagi makanan berkhasiat.


kanak-kanak riang


Monday, August 24, 2015

Alhamdulillah, semalam saya dan family sempat menghadiri majlis motivation rally shaklee, sambil berhari-raya , hahhaa, memang sempat lah, layan ucapan yang menarik, melihat ramai muka baru dan muka lama, meraikan kejayaan mereka yang berjaya dalam Shaklee. Alhamdulillah, sempat juga bersama family shaklee, terutama family kami, group Chromatic yang dulu juga dikenali sebagai RMC, rumah mesra ceria. Persoalan paling penting yang aku tertanya-tanya, betul ke usia muda penting nak buat business, atau kena tunggu dah matang baru buat business ? 



berjaya dalam business


Saturday, August 22, 2015

Ada tak isteri yang tak ghairah bab kecantikan ? Hattah boleh dikatakan semua isteri nak cantik, lagi lagi dah berkahwin, ini semua fitrah manusia nak cantik. Oklah, bila sebut keghairahan nak cantik, hari ni Dila nak share dengan anda, beberapa tips mudah nak cantik, mudah dan ringkas ok ? Senang diamalkan.



set kecantikan shaklee


Friday, August 21, 2015

Alhamdulillah, masuk hari jumaat, bangun pagi, saya terus sahaja update blog, ok , semangat sikit dila nak cerita tentang produk shaklee yang sangat best iaitu Lecithin. Oklah, sebenarnya nak cerita kat sini, banyak je testimonial makan lecithin yang ada dalam blog nih, hehhe. tapi kita cerita satu-satulah ye, senang sikit.



testimonial kurus

Tuesday, August 18, 2015

Semua orang memang risau bila dah mengandung, akan terjadi macam-macam penyakit, paling teruk kena sembelit, kena simpul biawak, simpulan tu bukan biawak biasa, tapi sakitnya, memang gile, kejang kaki lagi. Memang kesian sangat orang perempuan, nak membesarkan anak dalam kandungan. Jadi, katanya kena ambil Kalsium, tapi tahu ke korang berapa banyak ? hmmm, jom kita study sikit.


kalsium mengandung

Sunday, August 16, 2015

Assalamualaikum semua. nampaknya bebaru ni, kami dapat banyak persoalan tentang rawatan tekanan darah tinggi. Hoo, memang betullah, rakyat malaysia ni memang ada masalah darah tinggi. Bahaya jugak ye, ianya memang berkait rapat dengan masalah jantung, kencing manis, strok dan macam-macam lagi. Jadi bagaimana rawatan terbaik yang boleh diamalkan oleh rakyat Malaysia ? Jom baca lagi tips yang saya nak kongsi di bawah.


darah tinggi

Monday, August 10, 2015

Assalamualaikum semua. Macam mana raya ? best ke ? Semua orang mungkin ada yang puasa enam, tak pun ada yang masih bertungkus-lumus dan habiskan ganti puasa dari dua tahun lepas, biasalah, ada yang berpantang masa bulan puasa, mana tak gilanya nak habiskan, ditambah lagi dengan godaan open house kawan dan juga ahli politik setempat. Jadi apa yang bagus untuk diet masa buka puasa ? jom baca lagi







Kejutan INSULIN ?

Bila mencari fakta tentang diet masa berbuka, kevin zahri kata masa makan untuk berbuka janganlah makan teruk sangat. Apa yang terjadi ialah bila berlakunya insulin spike, tetiba  je bacaan insulin naik, otak kata kena makan lagi. Jadi itu memang biasa, kerana, sebelum ini, tahap glukosa dah rendah masa berbuka,  jadi insulin spike menjadi sebab makan banyak sangat, otak kata badan kita kurang glukosa. Macam tulah kot, nak fahamkan, hehehe. Jadi apapun, kasi perut warm up dulu, biar dia perlahan-lahan terima makanan yang anda masak atau beli di kedai runcit.

Sunnah Rasulullah

Apa yang terbaik untuk berbuka puasa ialah mengikut sunnah Rasulullah , dan ramai dah buktikan yang sunnah rasulullah terbaik dari segi kesihatan dan sains. Jadi bila nak berbuka tuh, jaga adabnya, makan kurma dan minum air dahulu.


  1. Segerakan berbuka, janganlah buang masa, nanti lambat  solat maghrib
  2. Berbuka dengan kurma atau minumlah beberapa teguk air
  3. Baca doa  yang betul dan sahih
  4. Tidak berlebihan ketika berbuka, takut membazir pula.

Bahaya Minuman Manis ?

Selain itu ada beberapa pendapat  katanya jangan banyak sangat minum air manis, gula tinggi, masa nak berbuka. Biasa kalau baca, minum air manis ni sebenarnya boleh membuatkan air dalam badan kita diproses lebih, sebab nak hancurkan gula tuh, jadi jawabnya bukan kita makin kuat, jadi makin lemah adalah. Jadi seelok-eloknya, kita minumlah air masak banyak-banyak, ganti balik air dalam badan kita.

Kesan Diet Yang  Tak Sesuai


Kalau anda pilih makanan yang tak sesuai masa berbuka, kemungkinan anda akan mengalami perkara seperti di bawah, jadi jaga-jaga sikit.


  • keletihan
  • pening
  • sakit kepala
  • sembelit
  • penghadaman terganggu
  • paras gula rendah
  • kejang otot
  • ulser peptik
  • pedih ulu hati
  • gastrik
  • mudah jatuh sakit
  • berat badan menurun atau bertambah

Jaga Makan Ketika Berbuka

Jadi apapun masa makan berbuka, atau sahur, jangan nak melantak sangat. Seeloknya, makan sikit dulu, solat dulu, lepas tu rehat dan makanlah ikut kesesuaian badan kita. Ok, so kalau rasa nak tahu lagi tips kurus masa nak puasa, kena baca lagi artikel dalam blog ni ok ? Selamat berpuasa dan selamat berbuka.

Monday, August 3, 2015

Selamat malam semua, update blog malam-malam ini ada ke orang baca ? Ada je, kalau korang search artikel ini. Hehhee, oklah, hari ini apa kata kita tengok beberapa petua bagus, kalau ada tekanan darah tinggi. Mesti nak turunkan ye tak, lagi-lagi raya ini, semua orang makan macam-macam, boleh tinggi tekanan, hahaha. Oklah jom baca sikit petua kat bawah ini.



Thursday, July 30, 2015

Assalamualaikum Dato Seri , nampaknya selepas membuat pengumuman kabinet baru 2015, nampaknya Dato Seri membuat satu keputusan yang tepat dan memang agak sukar, tapi bak kata Dato Seri, pasukan terbaru kabinet mesti bergerak dalam satu pasukan yang utuh untuk membangunkan Malaysia sebagai negara yang Maju nanti. 

Tahniah kami ucapkan kepada muka-muka baru dalam barisan kabinet , yang lama terus berkhidmat, dan yang digugurkan, teruskan perjuangan untuk rakyat, bangsa dan agama. Semoga Malaysia terus aman dan sentosa.



Saturday, July 25, 2015

Bila sebut je pasal durian, memang sedap, makanan kegilaan orang asia, terutama Malaysia indah permai, semuanya makan durian, dalam waktu puasa pula ada sahaja moreh durian, memang sedap, rugi ada juga yang tak berapa gemar makan raja buah ini. Tapi bila hari raya, jaga-jaga, kalau korang silap makan, memang nahas. Macam-macam cerita kita dengar pasal durian.


khasiat durian


Khasiat Buah Durian ?

Dalam kesibukan orang kata durian ini macam-macam, ada yang boleh sebabkan demam , panas dan sebagaianya, jangan lupa ye, durian sebenarnya banyak khasiat, korang tengoklah sendiri di atas, berapa banyak vitamin dan mineral yang ada. Tapi dalam pembacaan aku tadi, kiranya durian paling kaya dengan vitamin C dan vitamin B kompleks. Jadi bagus makan durian ini, kalau kena dengan gayanya. Tambahan lagi, kalau tengok makan durian boleh berikan tenaga, sebab ianya ada khasiat potassium yang tinggi.

Ahli Senaman Pun Makan Durian ?

Jangan tak tahu, dalam artikel kevin zahri pun, dia pun makan durian jugak. Apa yang menarik dalam entrynya pasal durian, durian takdalah tinggi sangat kalori, dan bagus juga ianya memanaskan badan, hahaha, boleh tingkatkan kemampuan seksual. Jadi, kalau korang makan durian, banyak faedahnya, ada sumber lain mengatakan durian juga bagus untuk penghadaman, dan juga untuk kesihatan tulang

Jangan Seronok Sangat Melantak Durian

Hahaha apa pun, peringatan untuk hantu-hantu durian di luar sana, walaupun durian ini banyak khasiat, sedap, tapi yang tak bestnya ianya berbau, ok, ada yang tahan, ada yang tak tahan. Tapi jangan lupa, kandungan lemak dalam durian memang tinggi, 3 kali ganda dari buah yang lain. Ada lagi kes juga, diviralkan di media sosial, ada budak mati makan durian dengan minuman berkarbonat, bahaya jugakan. Jadi, beringatlah, jangan sampai kena darah tinggi kalau makan durian. Jadi berpada-pada dan ingat orang belakang, jangan makan sorang-sorang.

Selamat HARI RAYA

Apapun, kami dari diet diets sihat, nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin, kepada semua rakyat malaysia dan dunia, khasnya peminat setia blog Diet Diet Sihat. Biasalah masa raya, kekadang internet takda bila balik kampung, kami akan update lagi artikel yang best untuk anda, majulah diet untuk negara.