Friday, October 31, 2014

Breakfast like a king. Perumpamaan yang sering kita dengar. Kenapa perlu sarapan? penting sangat ke sarapan. Kajian di Harvard University AS menunjukkan, orang yang sarapan pagi secara teratur memiliki kecenderungan hingga 50 % tidak mengalami kegemukan apabila mereka menimbang berat mereka, berbanding mereka yang melewatkan sarapan.


kenapa kena sarapan

Wednesday, October 29, 2014

Alhamdulillah, hari ini saya baru je ambil anak saya balik dari sekolah. Memang best dan gembira tengok dia. Tapi macam biasa, balik sekolah je, ada je benda yang dia nak, adui, macam mana nak buat ini. Oklah, takpa, hari ini jom kita cerita sedikit tentang masalah kesihatan kanak-kanak. Sangat penting.


kanak-kanak sihat

Tuesday, October 28, 2014

Alhamdulillah, ramai dah berjaya guna set kesuburan shaklee ini. Oklah, cerita pasal set kesuburan ini banyak dalam blog ini. Boleh kata mesti ada orang cari pasal ciri-ciri wanita subur, darah subur, cecair subur dan macam-macam lagilah. Hahhaa. oklah hari ini saya cerita sikit tentang kesuburan, sambil nak share sedikit pasal produk shaklee kat bawah ini. 


shaklee untuk dapat anak

Alhamdulillah, bangun pagi je, terus bersemangat nak update blog lagi. Tentu ramai rasanya yang dah bangun pagi nak bersiap pergi kerja, ataupun bangun pagi layan bola. Hoo, yes, biasalah tu. Oklah, buat anda yang mencari pengedar Shaklee area Shah Alam, apa kata kita berkenalan dulu dengan admin blog ini. Hhaha tu dia kami kat bawah tuh


cod shaklee shah alam

Monday, October 27, 2014

Sebenarnya ada dalam bulan ini,saya ada order phytocol Shaklee secara online,dan, dapatlah kami merasa kenikmatan phytosterol yang ada dalam produk terbaru Shaklee Malaysia ini. Hoo, memang best. Oklah, untuk nak bagi lagi best, apa kata saya share sedikitlah info tentang produk ini. Tahun ini dia launch masa NC Shaklee bulan 6 lepas. 


phytocol shaklee

Saturday, October 25, 2014

Apa itu DIABETES ?

Diabetes adalah keadaan jangka panjang yang menyebabkan kadar gula darah tinggi. Pada tahun 2013 ia telah dianggarkan bahawa lebih 382 juta orang di seluruh dunia mempunyai diabetes (Williams textbook of endocrinology). 


jenis diabetes


Jenis Jenis Diabetes

  1. Jenis 1 Diabetes - badan tidak menghasilkan insulin. Kira-kira 10% daripada kes-kes diabetes jenis 1. 
  2. Jenis 2 Diabetes - badan tidak menghasilkan insulin yang cukup untuk berfungsi dengan normal. Kira-kira 90% daripada semua kes-kes diabetes di seluruh dunia adalah dari jenis ini. 
  3. Gestational Diabetes - jenis ini mempengaruhi wanita semasa mengandung. 

Tanda-Tanda Diabetes

Tanda-tanda penyakit kencing manis yang paling umum termasuk 
  1. kerap membuang air kecil 
  2. Kerap Dahaga dan kelaparan 
  3. Penurunan berat badan yang mendadak 
  4. Keletihan 
  5. Luka dan lebam yang sukar sembuh 
  6. Disfungsi seksual lelaki 

Tips Sihat

  • Jika anda mempunyai jenis 1 dan mengikuti pelan pemakanan yang sihat, melakukan senaman yang mencukupi dan mengambil insulin, anda boleh menjalani kehidupan yang normal. 
  • Jenis 2 pesakit perlu makan secara sihat, secara fizikal aktif dan menguji glukosa darah mereka. Mereka juga mungkin perlu mengambil ubat-ubatan dan insulin untuk mengawal tahap glukosa darah. 
  • Sebagai risiko penyakit jantung adalah lebih tinggi untuk diabetes, adalah penting bahawa tahap tekanan darah dan kolesterol dipantau secara teratur. 
  • Merokok mungkin mempunyai kesan serius pada kesihatan kardiovaskular, pesakit kencing manis harus berhenti merokok. 

Wednesday, October 8, 2014

Sejak tahun lepas, mak saya memang amalkan minum ESP utk bekfes. kalo sebelum sakit dulu, pagi2 mesti pekena nescafe. br segar katanya. tp sejak sakit tahun lepas, saya bagi ESP. katanya kenyang & bertenaga. almaklum, mak sakit kanser usus, pas operation kena 8 kali kimo. so paham2 jer la kalo kimo tu..side effect truk. badan lemah, berat badan pon susut, rambut a bit gugur, kulit pon kering, pas tu kena lak bedsore. yelah antibodi dah lemah. mak dok ulang alik hospital selama 8 bulan. pas operation dok spital selama sebulan. pernah masuk ICU. pernah jahitan operation terbukak 2 kali.


minum esp shaklee

Thursday, October 2, 2014

Bila sebut pasal parut, mesti ramai tak suka, kata parut ni tak cun dan sebagainya. Lagi-lagi lepas kena chicken pox, mesti teruk gile muka. Oklah, nak bagi hilang parut ni sebenarnya tak susah pun. Jom baca testimonial minum ESP Shaklee ini, memang terbaik, perkongsian terbaik dari Khairin Lokman


parut tak hilang