Friday, May 31, 2013

Salam sejahtera semua, apa kata jom kita tengok set slimming shaklee memang terbaik dari ladang. hehehe, Seronok tak bila korang baca testimonial kat bawah nih ? Hehehe, tentulah seronok ye tak ? hmm cuba baca sikit apa kata naziera roslan tuh.

Saya consume esp+alfalfa+lecithin je...dh 5 bulan, berat dh turun 13kg.....tp bnyk kg lg kne turun kn.. ~ Naziera Roslan

Wednesday, May 29, 2013

ESP atau Energizing soy protein nama lama atau Isolated Soy Protein nama baru antara HOT product di Shaklee. Sebulan tu mahu 100 tin terjual. Macam pisang goreng. Lagi la kalau musim promosi ESP. Pisang goreng pun kalah tau.


kekal bertenaga

Tuesday, May 28, 2013

Alhamdulillah, hari ini nak cerita sikit tentang seorang insan yang berjaya kurangkan berat badan, dan paling penting berjaya dapat bentuk badan yang menawan, memang hebat, transformasi dari saiz XL ke saiz S, memang best kan ? Oklah, jom kita baca sikit kisah dia dan sedikit tips.


baju makin muat

Salam sejahtera semua, hmm, nampaknya semua orang ada masalah macam ni kan ? Ada yang rasa hamil tu menyeronokkan ? Tak dapat dinafikan, pengalaman pregnant, memang best, buat yang nak dapat first baby. Tapi tentu sekali kita mendengar dilema orang yang hamil, biasalah kan ?


set hamil shaklee

Tuesday, May 21, 2013

Kanser payudara merupakan sejenis penyakit di mana terdapatnya sel-sel kanser (malignan) dalam tisu-tisu payudara. Kanser payudara boleh berlaku di mana-mana bahagian payudara termasuklah:

• Lobus yang menghasilkan susu
• Duktus yang menghantar susu ke puting
• Tisu lemak payudara (jarang berlaku)

Kanser payudara boleh dibahagikan kepada dua bentuk: invasif dan tidak invasif. Dalam kanser tidak invasif, sel-sel kanser hanya tertumpu di kawasan asalnya manakala di dalam kanser invasif, sel-sel kanser tersebut telah merebak ke tisu-tisu di sekeliling payudara.


tanda tanda awal



Bagi payu dara yang normal, sel-selnya mengalami pertumbuhan yang terkawal dan teratur. Hormon estrogen bertangungjawab dalam pertumbuhan dan pembentukan sel-sel payu dara. Ketidakimbangan hormon dikatakan memainkan peranan yang penting dalam patogenesis kanser.


Walau bagaimanapun pelbagai pencetus pertumbuhan kanser dan onkogen terutamanya He-2/nev telah dikenalpasti sebagai penyebab kanser payu dara yang penting. Onkogen merupakan gen yang mungkin bertanggungjawab dalam pembentukan sel kanser. Fungsi gen ini boleh berubah dan sel-sel boleh terpesong daripada proses kawalan pertumbuhan sel yang normal.


Tanda-tanda barah payu dara adalah seperti berikut:

1. Ketulan dalam payu dara. Tanda ini adalah yang paling lazim didapati di kalangan wanita berpenyakit barah payu dara. Ketulan itu tidak menimbulkan kesakitan dan biasanya disedari secara tidak sengaja seperti semasa mandi ataupun semasa pemeriksaan sendiri payu dara.

Kadang-kadang ketulan disedari oleh orang lain seperti suami atau doktor yang memeriksa payu dara. Lazimnya ketulan terdapat pada bahagian atas dan luar payu dara (upper outer quadrant). Barah juga berlaku pada bahagian tengah, atau atas dan dalam payu dara tetapi pada kadar yang rendah.

2. Terdapat ketulan kelenjar yang membesar di bahagian ketiak.

3. Terdapat cairan seperti darah atau nanah yang keluar daripada puting payu dara.

4. Terdapat perubahan pada kulit payu dara. Perubahan yang perlu diperhatikan ialah kulit menyerupai kulit limau oren (peau d'orange) yang berlubang kecil. Keadaan ini menandakan bahawa barah telah merebak dan berkemungkinan besar saluran limfa telah tersumbat olehnya. Perubahan bentuk payu dara juga boleh menandakan terdapat barah padanya.

Semua wanita digalakkan untuk mengenali bentuk dan saiz payu daranya supaya perubahan yang berlaku dapat dikesan dengan cepat. Jika terdapat perubahan pada payu dara seperti yang telah disebutkan, wanita dinasihatkan supaya berjumpa doktor untuk pemeriksaan selanjutnya bagi membuktikan jenis ketulan yang ada dan mendapatkan rawatan yang sepatutnya. 

Siapakah yang berisiko tinggi untuk mendapat barah payu dara?

1. Wanita mempunyai risiko 100 kali ganda lebih tinggi daripada lelaki. Risiko ini menjadi lebih tinggi pada era sebelum putus haid. Orang lelaki juga boleh mendapat penyakit barah payu dara.


2. Sejarah keluarga - Risiko barah payu dara bagi seseorang wanita berganda dua tiga kali jika terdapat sejarah penyakit payu dara pada keluarga terdekat (first degree relatives) seperti ibu, kakak, adik atau emak saudara.

3. Sejarah barah - apabila seseorang wanita telah menghidap barah payu dara, risiko untuknya berulang lagi meninggi empat kali ganda. Ada kajian yang menyatakan bahawa ketulan atau penyakit payu dara yang bukan daripada jenis barah juga boleh meninggikan risiko untuk barah payu dara.
Kajian juga menunjukkan bahawa risiko untuk barah payu dara juga meninggi jika terdapat sejarah barah ovari, melanomas (barah kulit), usus dan rahim.

4. Sejarah haid dan pembiakan - wanita yang mempunyai masa yang lama dalam era reproduktif mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk barah payu dara. Ini bermakna wanita itu didatangi haid yang pertama pada umur yang agak awal (9 tahun) dan mencapai alam putus haid pada umur yang agak lewat (55 tahun ke atas). Melahirkan anak merendahkan risiko barah ini terutamanya jika kelahiran anak yang pertama berlaku sebelum ibu mencapai umur 30 tahun.

5. Pemakanan - pengambilan lemak secara berlebihan meninggikan risiko barah ini. Oleh itu wanita digalakkan untuk mengambil banyak sayur-sayuran dan mengurangkan kadar pengambilan lemak dalam makanan.

6. Pengambilan hormon - kajian telah menunjukkan bahawa wanita yang sudah putus haid dan mengguna hormon gantian (HRT- hormone replacement therapy) didapati mempunyai risiko barah payu dara yang lebih tinggi. Risiko ini meninggi hanya setelah lima tahun penggunaan hormon secara berterusan.

7. Obesiti - wanita yang mempunyai berat badan yang berlebihan juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk barah ini.

Monday, May 20, 2013

Masa subur wanita seperti yang kita ketahui, sangat berhubungkait dengan dengan cara cepat hamil. Ini kerana saat masa subur itulah sperma yang masuk dapat menjadi sel telur. Ada pelbagai cara untuk mengetahui bila masa subur ini datang. Boleh dengan mengira kalendar, dengan ovulusi test




Untuk memudahkan gambaran bagaimana cara mengetahui ciri-ciri wanita subur, berikut ini akan saya berikan beberapa kaedah untuk mengetahuinya. Yang saya maksud tentang ciri-ciri wanita subur iaitu tanda-tanda wanita memang sedang dalam masa subur. Walaupun bukan bererti semua wanita mengalami hal di bawah ini.

Ciri-Ciri Wanita yang Sedang dalam Masa Subur

  1. Terjadinya Peningkatan Suhu Tubuh. Masa subur wanita dengan kitaran haid normal adalah hari ke-12 hingga hari ke-16 sejak haid pertama. Selain dengan mengira secara kalendar, masa subur wanita dapat diketahui dengan adanya peningkatan suhu badan. Peningkatan ini terjadi bukan kerana wanita sedang sakit, tapi dalam keadaan badan sihat seperti biasa. Peningkatan suhu badan yang terjadi adalah sekitar 0,2 darjah Celsius setiap hari selama 10 hari berturut-turut. Anda dapat meletakkan thermometer biasa di bawah ketiak setiap pagi untuk mengetahui peningkatan ini.
  2. Cecair Serviks Mengalami Perubahan. Wanita pada masa subur mempunyai cecair serviks yang mirip dengan putih telur, ciri-cirinya yakni cecair serviks cair, kenyal dan lebih jernih dari biasanya. Pada keadaan yang sedang tidak subur keadaan cecair serviks kelihatan lebih kental. Kadang bahkan tidak keluar sama sekali.
  3. Ghairah Tinggi. Ketika melakukan hubungan intim di masa subur, wanita akan kelihatan lebih ghairah dari biasanya. Hal ini akan mengakibatkan wanita yang selalu ingin melakukan hubungan di masa suburnya. Wajarlah, ghairah meningkat bermakna keinginan untuk melakukan hubungan badan juga meningkat.
  4. Adanya Perubahan Posisi Serviks. Ketika sedang ovulasi (masa wanita subur), kedudukan serviks dapat dijangkau dengan jari. Sedangkan pada saat tidak ovulating, kedudukan serviks ini jauh lebih ke atas, sehingga tidak dapat tersentuh. Untuk menguji hal ini, anda boleh memasukkan jari anda secara lurus ke dalam Miss V. Jika memang sedang dalam masa subur, maka anda akan dapat menyentuh bahagian hujung serviks, rasanya seperti bahagian hujung hidung.
  5. Perut Terasa Kembung. Di masa subur, anda mungkin merasa bahawa seluar anda terasa sempit, meskipun tidak sedang kekenyangan atau berat badan naik. Hal ini biasa berlaku kerana pada masa ovulasi ini tubuh sedang meyimpan air dalam keadaan yang banyak.

Menggunakan Alat Ujian Ovulasi

Alat Ujian Ovulasi ini gunanya sangat mirip dengan test pack dalam ujian kehamilan. Dengan menggunakan alat ini maka kesahihan bahawa anda sedang subur memang tak perlu diragukan. Demikian beberapa ciri-ciri wanita yang sedang mengalami masa subur. Apabila anda mengalami tanda-tanda di atas maka itulah saat yang tepat untuk merancang kehamilan anda.

Tuesday, May 14, 2013

Alhamdulillah hampir setahun saya bersama Shaklee. Setahun lebih sebagai pengguna Shaklee dan hampir membuat business Shaklee.Syukur ditemukan dengan leader yang baik, banyak membantu saya dalam Shaklee. Susah tak buat Shaklee? Tiada benda yang senang dalam dunia ni. Bersusah susah dahulu bersenang kemudian. Tapi takde la susah sangat. sebab business plan Shaklee simple. Siapa usaha lebih dia dapat. Bukan orang atas makin kaya. Kita rajin kita lagi kaya dari orang atas kita. 


buat duit tambahan



Sejak buat Shaklee, banyak benda yang merubah hidup saya. tak kira dari sudut apa. kewangan, ketenangan dan kebahagian. Alhamdulillah baru je berjaya beli kereta idaman. Kalau dulu kerja sebangai enginner bukan la tak mampu nak beli kereta idaman tetapi nanti duit cukup-cukup je la. Mana untuk saving kita & anak lagi, duit rumah lagi. Sebelum umur 30tahun ini, bersyukur sebab sudah ada rumah sendiri di kawasan yang agak berbaloi beli iaitu di seksyen 8 Shah Alam. memiliki kereta idaman sejak dulu lagi. Thank you ALLAH. 



1. Duit

Buat kerana duit? Buat business mesti la sebab nak dapat duit kan. Zarman sekarang semua benda naik.Rasanya tak pernah lagi turun kot. Tax lagi la. Terbaru bonus yang saya dapat hasil kerja engineer di sebuah syarikat telekomunikasi , tax kena potong 14% tau. menggigil tengok statement hasil potongan. Geram pun ada. Saya puas hati buat Shaklee sebab saya usaha lebih saya dapat lebih. malah income business lebih dari kerja hakiki . Gaji engineer pengalaman 5tahun sama dengan income business yang tak sampai 1 tahun. Malah lebih dr gaji hakiki :)

2. Kawan

Buat business semakin ramai kenalan dan kawan. Malah hubungan saya dengan adik beradik group business Supermom pun sangat rapat. Best friend forever Ainul, Wani, Nurul, Sarah & Zainora .. begitu juga mak kami Mommy Hadhatina

3. Motivasi

Buat business ini, upline/ mak akan sentiasa bagi motivasi pada kita untuk berjaya. Dia tidak pernah memaksa tetapi mendorong apa yang perlu kita lakukan. Itu pentingnya support group. Kalau buat sorang-sorang, ada masalah tiada siapa nak berkongsi perasaan yang sama :)

4. Leadership

Tiada istilah goyang kaki bila menjadi leader. Kita lagi kena bekerja keras untuk pastikan kejayaan anak-anak business. Setiap hari fikirkan strategi pemasaran, bantu anak-anak dalam business. penat?? OH TIDAK !!! sangat puas hati sebab dapat bantu orang lain berjaya. Puas hati bila anak-anak gembira melihat income Shaklee masuk ke dalam account mereka.

5. Peningkatan amalan rohani

Antara kenapa saya suka sangat sangat group Shaklee ini. Bukan sekadar ajar buat sales, motivasi diri tetapi banyak mengajar, membimbing dalam amalan rohani. Dulu bukan la tak solat, tak puasa. WAJIB tu. tetapi benda-benda sunat, zikir benda jarang dibuat. Dalam Shaklee, mereka selalu tegaskan yang buat business ni mesti jaga hubungan kita dengan ALLAH. ALLAH MAHA PEMBERI REZEKI. Solat Tahajud, Solat Dhuha, Zikir YA WAHAB jangan lupa. SUBHANALLAH.. memang betul banyak MAGIC yang berlaku sebenarnya.

6. Membantu ramai orang

Shaklee bukan setakat nak menjual sahaja. tetapi kami consult dan bantu dia selesaikan masalah. Seperti ibu yang ingin menyusukan anak. beli Shaklee untuk tambah susu. Tetapi bukan hanya setakat beli sahaja. Kami ajar juga teknik asas penyusuan. Sebab itu kunci utama untuk berjaya dalam penyusuan bayi.Puas hati bila customer bagi feedback yang mereka semakin sihat, semakin cergas dan gembira

7. Impian

Satu benda baru yang saya belajar dari Shaklee. POWER OF DREAMS. bukan kereta ye. tetapi betapa hebatnya impian kita. Pentingnya kita bermimpi. Salah satu bukti kejayaan adalah saya impikan kereta idaman. Siap tampal gambar kereta itu di dinding SOHO saya. Alhamdulillah menjadi kenyataan akhirnya. LIKE ATTRACTS LIKE.. detik dalam hati pun doa juga. Kalau setiapa hari tengok dan dalam hati nak sangat kereta tu maka ALLAH makhbulkan doa itu. Selepas ini saya perlu bekerja keras lagi. Impian ingin beli rumah yang lebih besar ( SEMI D atau Banglow) dan rumah teres ini saya simpan untuk anak saya Arreessa Zulaikha. Supaya nanti dia tak perlu pening kepala mencari rumah yang entah berapa harganya masa itu. Sekarang pun sudah RM600k- RM800k untuk area sini. 20 tahun akan datang entah-entah RM2-3Juta.. Saya nak bawa mak ayah duduk dengan saya. Saya nak bawa mak ayah saya p MEKAH buat HAJI sekali lagi dengan duit saya sendiri. Saya nak bawa mak ayah melancong ke seleuruh dunia. Amin!!!


TIADA YANG MUSTAHIL

Tiada yang MUSTAHIL dalam hidup ini... Yang MUSTAHIL apa bila kita menyatakan TIDAK BOLEH. Halangan BESAR adalah diri kita sendiri.

Nak ubah hidup ke arah yang lebih baik?? JOMMMM saya bimbing. Tiada paksaan sebab yang nak berjaya adalah ANDA.


013-3612717
ainulfadzilah@gmail.com

Sunday, May 12, 2013

Saturday, May 11, 2013

ESP merupakan salah satu product Shaklee yang begitu laris dan terkenal dikalangan ibu menyusukan anak. ESP dikatakan milk booster atau penggalak untuk menghasilkan susu ibu. Walaupun Shaklee ada vitamin lain untuk milk booster tetapi ESP tetap menjadi pilihan utama para ibu. 


tips susu badan

Friday, May 10, 2013

Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya terbaik. ESP menyediakan 14 gram protein soya bukan-GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yang tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk sembilan asid amino penting. Berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolesterol.


minuman bertenaga

Thursday, May 9, 2013

Morning Sickness ni memang sukar untuk dielakkan buat yang mengandung, Ada yang rezeki lebih, badan kuat, dan ada yang hilang selera makan, dan kurang bernasib baik, terus je masuk hospital. Jom kita baca sedikit pengalaman pengguna shaklee mengatasi masalah morning sickness ni.


hamil teruk

Wednesday, May 8, 2013

Salam sejahtera semua. hmm siapa sini ada stretch mark kat perut ? Hmm, memang tak cunlah kan. Tapi takpa, ada cara mudah nak hilangkan stretch mark kat perut tu dengan pengambilan protein shaklee. Macam mana tuh ? Jom baca sikit.


perut teruk

Tuesday, May 7, 2013

Berpantang yang diamalkan dalam masyarakat Melayu, Cina dan India lebih kurang sama kerana tumpuan lebih kepada aspek pemakanan. Makanan yang sejuk seperti sayur-sayuran tertentu sepatutnya dikurangkan kerana ia boleh menyebabkan badan berasa sejuk, lantas menyebabkan tubuh menjadi ‘tidak kuat’ pada waktu tua. Selain menitik beratkan aspek pemakanan ada juga cara berpantang yang melarang mandi dan menyikat rambut atas alasan melindungi ibu dan bayi daripada kecelakaan. Ada banyak lagi amalan yang ‘diharamkan’ dilakukan ketika berpantang, tetapi sejak kebelakangan ini dipandang sepi masyarakat moden. Sungguhpun begitu secara ringkasnya berpantang bertujuan merehatkan tubuh badan dan memberikan kembali tenaga dan darah yang banyak hilang akibat proses kelahiran. Umumnya berpantang ini hanya membabitkan 44 hari atau sebulan lebih.


set berpantang shaklee

Thursday, May 2, 2013

Salam sejahtera semua. Jom kita baca sikit tentang kehebatan VIVIX . Semua tahu, vivix memang produk shaklee yang boleh masuk ke kawasan DNA. Senang minum, dan produk awet muda dan ramai juga yang makin sihat dengan mengambil vivix. Jom kita tengok cerita seorang ibu yang mengambil vivix, sehingga Dokto pun terkejut !!!


anti penuaan