Posts

Showing posts from 2012

Ainul Mustafa di Sponsor ??

Image
Tajuk ada gaya artis tak? HAHAHHA

Side Income Perlu Ke ??

Image
Rami yang tahu akan kepentingan side income malah ramai juga yang tak ambil kisah. Tak penting pun side income.ye betul tak penting pun kan. Focus pada kerja yang ada sudah.
Tapi pernah tak anda mengalami kekangan kewangan di tengah bulan? nak balik kampung sampai kena berhutang atau duit belanja cukup-cukup..atau tiada saving langsung... 


Pastikan Anda di Group Yang Betul

Image
Saya bersyukur kerana berada dalam group Jutawan, Lady Boss, Supermom & my group RMC. Apa yang best pasal group ni?? sebab mereka didik kita bukan sekadar ilmu business tetapi ilmu rohani. didik kita supaya banyakkan amalan rohani.Itu kunci utama untuk berjaya.
Yang best group kami bukan jenis head hunting, kelas malam-malam. serius sempoi je.


Kenapa Saya Buat Side INCOME ?

Image
Ramai yang bertanya pada saya kenapa perlu buat side income sedangkan gaji saya sebagai seorang jurutera  di GLC sudah cukup untuk beli handbag branded, p bercuti sana sini. Husband pun keje.
Kerana duit?? ye saya perlukan duit. ye saya rasa gaji saya cukup la untuk berbelanja, saving... tapi apa yang saya mahu kan sebenarnya??
Saya melibatkan diri dalam biz shaklee dengan tidak sengaja. Dari membeli kerana untuk kesihatan diri sendiri dan anak, saya share pengalaman saya makan itu ini. tak sangka ada yang berminat & mahu membeli. Tak sangka sambil sambil makan, main FB itu saya dapat generate income melebihi gaji saya sekarang.



Tahukah Anda Tentang Protein ?

Image
Oklah, hari ini saya nak bercerita sikit tentang Protein. Ramai yang tahu tentang protein ini. Sangat penting untuk membentuk sel baru, nak sembuh luka, dan tak lari juga orang yang amalkan Diet Atkins . Itu belum lagi yang jual produk berasaskan protein soya dan sebagainya. Oklah, hari ini saya nak share sedikit tentang protein. Yang ini adalah terjemahan dari blog ni.


Collagen Powder Shaklee

Image
Alhamdulillah, sebelum ini saya ada berkongsi dengan anda kepentingan kolagen dari sumber ikan, bukan dari sumber haiwan darat. Apa maksudnya itu ? Maksudnya saya nak perkenalkan anda dengan Collagen Powder Shaklee. Produk Shaklee untuk kecantikan kulit dan kesihatan. Apa yang menarik ? Jom baca lagi.



5 Kelebihan Kolagen Dari Sumber Ikan

Image
Kolagen adalah perkara yang paling penting untuk menjaga tubuh yang muda dan sihat dalam kehidupan kita. Kini, anda boleh melihat begitu banyak jenis produk kolagen di kedai-kedai, hakikat kolagen ini datang dalam pelbagai jenis.


10 Makanan Yang Mengurangkan Kolesterol

Image
Anda takut kolestol anda tinggi ? Kalau tak takut, itu sungguh menakutkan, kolestrol tinggi ini menyumbang kepada penyakit darah tinggi dan serangan jantung, bahaya wooo. Takpa di sini disenaraikan 10 jenis makanan yang boleh mengurangkan kolestrol. Jadi , bolehlah perbanyakkan memakan makanan yang seperti ini:




1. SOYA Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian. Ia juga dapat menghidarkan penyakit jantung dan kencing manis. Kaya kalsium dan mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL).  2. KUACI Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi. 3. BUAH KERING Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg…

Keputihan Pada Wanita

Image
Keputihan memang biasa dikalangan wanita. Memang keputihan menjadi igauan kepada wanita, dengan rasa tak selesa dan sebagainya. Jangan abaikan masalah keputihan, kerana keputihan juga boleh memudaratkan kesihatan.


Apakah itu keputihan? Di kalangan pakar perubatan, keputihan dikenali dengan istilah Leucorrhoe atau Fluor Albus. keputihan sebenarnya adalah cairan yang keluar dari vagina. keputihan ada dua jenis iaitu normal dan abnormal yang sudah menjadi penyakit. kamu perlu prihatin dengan jenis keputihan kedua ini.
Keputihan Normal Keputihan normal adalah apabila cairan yang keluar adalah bening, tidak berwarna, tidak berbau dan tidak gatal. Keputihan normal ini juga boleh dijadikan ukuran tingkat kesuburan si gadis. Sekiranya cairan putih bening ini sepanjang 20cm, ini menandakan yang kamu sangat subur. Cairan ini juga dikenali dengan nama cairan ovulasi.

Keputihan Teruk Keputihan yang teruk apabila keputihan itu berupa cairan seperti susu, cairan yang likat dan liat berwarna kekuni…

Bagaimana Lecithin Memecahkan Lemak ?

Image
Lecithin memang diketahui sebagai nutrien yang mampu  memecahkan lemak. Jadi untuk hari ini, saya akan berkongsi dengan anda (sebenarnya google translate) artikel yang menarik bagaimana lecithin mampu memecah lemak. Selain itu, banyak lagi manfaat lecithin lain yang boleh kita dapati


Alfalfa Shaklee Hangatkan Seks Selepas Bersalin ??

Image
Dingin dalam hubungan suami isteri terutama selepas bersalin?? Nak ketatkan apa yang patut?? Memang selalu lepas bersalin, memang faraj dah longgar, katanya suami rasa tak best, tapi nasib baiklah ada Alfalfa Shaklee sekarang, ramai kata best.


Harga Set Kurus Shaklee

Image
Apa khabar semua, sempena bulan yang mulia dan teristimewa ini, saya bawakan anda set kurus shaklee, sempena promosi Alfalfa Complex Beli 6 Percuma 1. Sebelum ini dah tamat promo pasal ESP shaklee, oklah kali ini jom kita tengok, survey harga set kurus shaklee. memang best, rugi tak beli

Testimonial Kurus Dengan Shaklee

Image
Alhamdulillah, hari ini nak share juga beberapa testimonial kurus dengan Shaklee. yang di bawah ialah gambar saya , dan anak shaklee saya kak dilla yang comel gitu. Memang best, dan rasa perbezaan bila menggunakan produk semula jadi ini.

Jom Kurus Dengan Shaklee

Image
Salam sejahtera, apa kata hari ini kita tengok apa yang menarik tentang set kurus Shaklee. Jom kita tengok, apa yang boleh kita dapati dari set kurus shaklee ini. Ramai juga yang dapat manfaat dari set ini. Memang keperluan kita, nak mudahkan kita kurus, walaupun kita dah penat buat senaman itu ini tapi tak jadi juga. Setiap produk dalam set ini ada fungsi tertentu.


LEUCINE ? Apa Kaitannya Dengan Turunkan Berat Badan ?

Image
Mungkin orang yang tak berapa biasa akan pelik dengar perkataan Leucine ni. Tapi bagi orang yang betul-betul serius, mereka tahu fungsi Leucine ini. Memang pakar bina badan sarankan leucine untuk penurunan berat badan. Tapi macam biasalah, apa itu Leucine ? Orang Shaklee memang tahu, tapi jom kita sambung baca lagi di bawah




APA ITU LEUCINE ? Ia adalah asid amino dan anggota keluarga bercabang dirantai asid amino yang juga termasuk isoleucine, dan valine. Badan menggunakan asid amino untuk membuat protein. Walau bagaimanapun penyelidikan saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa leucine boleh memainkan peranan khas dalampenurunan berat badan. Itu kerana sekali diserap dari makanan protein yang anda makan, leucine bergerak langsung kepada tisu otot di mana ia bertindak sebagai isyarat untuk sintesis protein. Ini peningkatan dalam sintesis protein berfungsi untuk mengimbangi peningkatan dalam pecahan protein yang secara semulajadi berlaku akibat sekatan kalori atau berdiet.
BAGAIMANA L…

9 Tips Turunkan Berat Selepas Melahirkan Anak

Image
Tak boleh dinafikan, ramai para ibu di luar sana, akan merasa kurang selesa, dan geram pun ada, bila dah lahirkan anak, mesti nak kuruskan badan. Ada yang memang dah kurus itu bestlah, tapi ada pula yang naik mendadak, lepas itu pula, tak boleh nak diet, Macam mana nak slim ni ? Ok takpa, jom baca tips di bawah ini




Jangan skip meals - dengan bayi yang baru, ramai ibu baru lupa untuk makan. Jika anda tidak makan, anda akan mempunyai kurang tenaga - dan ia tidak akan membantu anda mengurangkan berat badan.
Makan 5 - 6 hidangan kecil - sehari dengan makanan ringan yang sihat di antara (bukannya tiga besar makanan).
Makan sarapan. Malah jika anda biasanya tidak makan pada waktu pagi, masuk ke dalam tabiat bersarapan pagi. Ia akan memberi anda tenaga untuk memulakan hari anda dan membantu anda menyimpan daripada rasa letih kemudian.
Makan perlahan-lahan.Apabila anda mengambil masa anda makan, anda akan melihat bahawa ia adalah lebih mudah untuk memberitahu bahawa anda penuh. Anda akan kurang …

10 Manfaat Lecithin Untuk Kesihatan Anda

Image
Lecithin memang terbukti dapat membantu ramai orang di luar sana untuk kurus. Biasanya mereka mengambil set kurus shaklee, yang ada Lecithin dan Alfalfa. Tapi ramai tak tahu ada beberapa manfaat lecithin yang bagus untuk kita ketahui. Hari ini ini saya akan share dengan anda 10 manfaat lecithin yang patut anda tahu untuk kesihatan anda


Kalsium Ketika Hamil ? Penting ke ?

Image
Tak dapat dinafikan, pengambilan kalsium amat penting bagi semua masyarakat kita. Budak budak nak membesar perlukan kalsium, orang dewasa pun perlukan kalsium untuk sihat dan bertenaga. Orang tua pula perlukan kalsium bagi mencegah osteoporesis. Hari ini, saya berminat nak berkongsi dengan anda kenapa kalsium penting ketika hamil


Kolesterol: 5 Makanan Yang Mampu Rendahkan Kadar Kolesterol

Image
Salam sejahtera semua, apa khabar ? Alhamdulillah, hari ini, saya nak share juga beberapa tips terbaik untuk kita ambil tentang Kolestrol. Jangan tak tahu, kolestrol ini ada dua jenis, satu baik hati, HDL, dan satu lagi yang jahat punya LDL, jangan sampai kolestrol buat kita strok. Jadi , hari ini saya nak share 5 makanan yang patut anda ambil untuk merendahkan paras kolestrol dalam badan anda.





1. Oat, oat bran dan makanan tinggi serat Oat mengandungi serat larut yang mengurangkan lipoprotein berketumpatan rendah anda (LDL), "buruk" kolesterol. Serat larut juga ditemui dalam makanan seperti kacang buah pinggang, epal, pear, barli dan prun. Serat larut boleh mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah anda. Lima hingga 10 gram atau lebih serat larut setiap hari mengurangkan jumlah dan kolesterol LDL. Makan 1 1/2 cawan oatmeal dimasak menyediakan 6 gram serat. Jika anda menambah buah-buahan, seperti pisang, anda akan menambah kira-kira 4 lebih gram serat. Untuk m…

Kenapa Ramai Gilakan Vitamin Cinta ?

Image
Apa itu vitamin Cinta ? Bagus sangat ke sampai ramai yang nak guna vitamin nih ? Tapi jangan tak tahu, kehebatan set vitamin shaklee yang jenis ni, memang kalau baca testimonial boleh muntah, itulah dia kuasa vitamin E Shaklee. Memang ramai sangat para isteri sukakannya, termasuk para suami



13 Makanan Yang Membakar Lemak

Image
Alhamdulillah, sempat lagi saya update blog hari ni, saya nak share sedikit tips ringkas makanan yang membantu kita semua membakar lemak. Ingat ye, nak bakar lemak bukan je tak makan, tapi paling bagus ialah MAKAN, tapi bukan makan ayam KFC, tapi makanlah makanan yang berkhasiat seperti di bawah




1. Bawang Putih Mengandungi antibakteria yang membantu mengurangkan kolesterol dan lemak yang tidak sihat. Minyak atau jus bawang putih mempunyai kualiti sama untuk membantu mengurangkan lemak. Bahan berkenaan juga berfungsi membersihkan badan dari dalam.
2. EpalMengandungi bahan kimia dipanggil ‘pectin’ yang juga boleh didapati dalam buah beri dan buahan segar lain.
3. Kacang soyaMengandungi lecitin yang mampu menghalang pembentukan lemak.
4. Buahan sitrus seperti oren, anggur dan lemonMengandungi vitamin C serta dikenali sebagai asid ascorbik yang berfungsi untuk membakar lemak dan menghalang pembentukan lemak.
5. AsparagusMengandungi kimia ‘asparagin’. Ia sejenis ‘alkaloid’ yang membantu k…

Apa Itu Indeks Glisemik ?

Image
Indeks glisemik (GI) adalah satu ukuran yang menunjukkan kelajuan dan intensiti tinggi tahap glukosa (gula) dalam darah selepas makan makanan tertentu. Glukosa, yang kebanyakannya mendapat makanan yang kayadengan karbohidrat, adalah tenaga utama untuk sel-sel badan yang paling. Bergantung kepada indeks glisemik yang, karbohidrat dibahagikan kepada baik dan buruk. 


Meningkatkan Memori Anda Dengan Lesitin

Image
Adakah ingatan anda kelihatan kabur pada masa-masa? Adakah anda mempunyai kesukaran mengingat muka, fakta, tarikh, atau nombor? Adakah anda mengalami masalah daya ingatan apabila minda anda seolah-olah menjadi kosong? Puncanya boleh dikesan kekurangan pemakanan.


Diet Kopi

Image
Orang kata minum kopi bagus lagi dari minum teh kalau nak diet, sebab tu kekadang tengok orang minum kopi ni badan kurus, walaupun sebenarnya tak semua kurus, jadi untuk artikel hari ini, jom kita tengok khasiat dan diet kopi yang bagus untuk menguruskan badan



Kopi Untuk DIET ? Kopi diet adalah salah satu cara untuk mengurangkan diet dengan menggabungkan penggunaan kopi yang lebih dalam pemakanan anda. Kopi mengandungi kafein, yang seterusnya boleh meningkatkan kadar metabolik oleh hampir 10%, yang bermakna 200 hingga 300 kalori, bergantung kepada metabolisme anda.
Kopi diet ini adalah sangat praktikal, kerana ia tidak memerlukan pengiraan dan skala, tetapi hanya menikmati beberapa lazat. Dalam usaha untuk meningkatkan kadar metabolik, anda mesti minum 5 cawan kopi sehari (200ml setiap satu). Kopi mestilah bebas daripada sebarang kalori, seperti gula, dan susu. Menggunakan kopi berkualiti tinggi segar dan rasa amat disyorkan!
Kesan Minum Kopi Minum kopi ini sekali gus tidak akan memp…

Energizing Soy Protein

Image
Pentingkah Protein ? Our body need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. 25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein. Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :- 66% Water25% Protein8% Fats1% Combination of Minerals & Vitamins 100%


Alahan Ketika Hamil

Image
BERPANTANG ketika hamil ? Mungkin ada beranggapan ia hanya menyusahkan atau tidak masuk akal tetapi tahukah anda, sesetengah orang terpaksa berpantang sepanjang hayatnya terutama ketika hamil; dan golongan dimaksudkan ialah mereka yang ada masalah alahan.


11 Tips Mudah Untuk Memulakan Penyusuan Susu Ibu

Image
Memberi susu badan adalah salah satu hadiah terbaik yang boleh diberikan kepada anak anda. Kebaikannya tidak terkira. Untuk memastikan anda dapat bermula dengan baik, cuba guna tip-tip ini untuk memudahkan penyusuan anda bermula.


Alfalfa : Pencuci Keseluruhan Tubuh

Image
Bila nak bercerita tentang pencuci keseluruhan tubuh, boleh je cuci pakai sabun mandi. Hehehe, tapi yang ni lain, kalau nak cuci badan, nak cuci betul betul, nak buang toksik, kenalah cari pencuci dalaman, kasi buang semua dalam perut, dalam darah, dan macam macam lagi organ dalaman yang dah dikotori. Tapi apa yang bagus nak makan ? Jawabnya ALFALFA SHAKLEE !!!!


Jerawat ? Tak Suka !!

Image
Jerawat merupakan perkara yang biasa berlaku pada remaja yang akhir baligh disebabkan oleh perubahan hormon badan. Bagaimanapun jerawat yang teruk mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab seperti jangkitan kuman (penyakit, alahan dan salah penjagaan kulit.) Sekiranya jerawat berlaku dengan teruk, ia perlu dirawat untuk mengelakkan berlakunya parut yang berkekalan.


Apa itu Jerawat Jerawat secara amnya merupakan suatu fenomena biological yang terjadi pada kulit akibat dari masalah keradangan tisu pada bahagian kelenjar minyak di kulit manusia. Ianya sering muncul pada bahagian kulit yang selalu berminyak seperti kulit muka dan kulit badan. Berdasarkan kajian yang dijalankan dalam bidang perubatan dermatologi telah menemukan hampir 50 jenis jerawat telah menjadi masalah kepada lelaki dan wanita. Jerawat; bahasa Inggeris “Acne Vulgaris”, iaitu masalah kulit yang berlaku pada Pilosebaceous (terdiri daripada rongga rambut dan kelenjar minyak)pada bahagian kulit. Masalah jerawat selalunya ser…

Masalah Jeragat

Image

Tips Mudah Hamil

Image
Salam sejahtera semua, hari ini saya cuma nak berkongsi tips bagaimana nak mudah hamil, di bawah ada beberapa tips yang boleh diikuti, sumber saya tak tahu dari mana, tapi bolehlah cuba, insyaallah ada rezeki, dapatlah menimang cahaya mata.



1. Waktu Terbaik Untuk Melakukan Hubungan SeksualAdalah penting bagi pasangan yang inginkan zuriat mengetahui tentang masa yang sesuai untuk melakukan hubungan seks iaitu pada waktu wanita subur (masa pengeluaran telur @ ovulasi). Bila dan bagaimana untuk mengetahui waktu subur anda? Anda boleh dapatkan ovulation kit di mana2 farmasi. Ovulation kit ini boleh membantu anda menentukan bilakah masa subur anda. Anda perlu tahu bahawa telur yang matang hanya hidup 24 jam sedangkan sperma pula hidup 48 hingga 72 jam dalam tubuh wanita. Oleh itu, sekiranya anda melakukan hubungan seks sebelum saat ovulasi lebih baik berbanding selepas ovulasi. 2. Kekerapan Melakukan Hubungan Seksual Ini adalah bergantung kepada setiap pasangan itu sendiri.Tidak ada angka…

Tips Penurunan Berat Badan dari KKM

Image
Hari ini saya cuma bercerita tentang suatu info menarik dari KKM, jom kita baca di bawah, semoga memberi manfaat kepada kita semua. Kena amalkan budaya yang sihat, walaupun kita amalkan produk shaklee.



Pengurusan Pemakanan untuk Penurunan Berat Badan • Jika anda mengurangkan pengambilan kalori sebanyak 500 kkal sehari , anda boleh menurunkan berat badan sebanyak 0.5 kg seminggu. • Dalam sebulan,anda akan kehilangan berat badan sebanyak 2 kg hingga 4 kg. • Pengurangan berat badan yang disarankan adalah sebanyak 10% daripada berat badan asal dalam masa 6 bulan. • Sekiranya penurunan berat badan melebihi 10% dalam masa 6 bulan , anda akan berisiko tinggi mendapat batu hempedu, elektrolit tidak normal, kekurangan nutrien, peningkatan asid urik, kehilangan protein dan otot • Selepas 6 bulan,penurunan berat badan akan statik dan anda tidak akan mengalami penurunan berat badan lagi.
• Ini adalah kerana ,apabila berat badan anda menurun , tahap metabolisme juga menurun kerana kehilangan otot-…

Fungsi Vitamin E Yang Kita Tidak Tahu

Image
Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada.
Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.





KESUBURAN  Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari. 
Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang. 
Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati …

Kenapa Shaklee ?

Image
Sains ShakleeShaklee telah melaburkan lebih daripada USD250 juta dalam pembangunan produk yang lengkap, penyelidikan dan percubaan-percubaan klinikal .

Setiap tahun lebih kurang 83,000 ujian makmal dan kualiti dijalankan ke atas produk nutrisi dan bahan-bahannya sahaja. Peneraju dalam produk kesihatan dan pemakanan sejak 1956, Shaklee terus kekal menjadi juara secara saintifik disokong oleh produk terpilih berbanding perubahan yang berisiko.
Shaklee telah melaburkan lebih daripada USD250 juta dalam penyelidikan dan pembangunan produk yang lengkap , dan percubaan-percubaan klinikal. Setiap tahun, kira-kira 83,000 ujian makmal dan ujian-ujian jaminan kualiti dilaksanakan terhadap produk nutrien dan bahan-bahan sahaja!
Produk-produk Shaklee merupakan hasil satu proses mendalam bagi kajian saintifik dan penilaian penyedlidikan pihak ketiga dan juga kajian klinikal bebas oleh kumpulan Pakar Sains Kesihatan kami. Shaklee juga merujuk kepada Lembaga Penasihat Saintifik, satu kumpulan kebang…

Welcome

Image
Selamat datang ke Blog Diet Diet Sihat
Blog ini merupakan blog business bagi product shaklee. 
Saya merupakan distributor sah Shaklee
Ainul Mustafa 013-3612717 ainulfadzilah@gmail.com https://www.facebook.com/DietDietSihat http://jalanabadi172784.blogspot.com