Sunday, December 23, 2012

Rami yang tahu akan kepentingan side income malah ramai juga yang tak ambil kisah. Tak penting pun side income.ye betul tak penting pun kan. Focus pada kerja yang ada sudah.

Tapi pernah tak anda mengalami kekangan kewangan di tengah bulan? nak balik kampung sampai kena berhutang atau duit belanja cukup-cukup..atau tiada saving langsung... 


side income

Monday, December 17, 2012

Saya bersyukur kerana berada dalam group Jutawan, Lady Boss, Supermom & my group RMC. Apa yang best pasal group ni?? sebab mereka didik kita bukan sekadar ilmu business tetapi ilmu rohani. didik kita supaya banyakkan amalan rohani.Itu kunci utama untuk berjaya.

Yang best group kami bukan jenis head hunting, kelas malam-malam. serius sempoi je.


business santai duit banyak

Friday, December 14, 2012

Ramai yang bertanya pada saya kenapa perlu buat side income sedangkan gaji saya sebagai seorang jurutera  di GLC sudah cukup untuk beli handbag branded, p bercuti sana sini. Husband pun keje.

Kerana duit?? ye saya perlukan duit. ye saya rasa gaji saya cukup la untuk berbelanja, saving... tapi apa yang saya mahu kan sebenarnya??

Saya melibatkan diri dalam biz shaklee dengan tidak sengaja. Dari membeli kerana untuk kesihatan diri sendiri dan anak, saya share pengalaman saya makan itu ini. tak sangka ada yang berminat & mahu membeli. Tak sangka sambil sambil makan, main FB itu saya dapat generate income melebihi gaji saya sekarang.


surat naik rank

Oklah, hari ini saya nak bercerita sikit tentang Protein. Ramai yang tahu tentang protein ini. Sangat penting untuk membentuk sel baru, nak sembuh luka, dan tak lari juga orang yang amalkan Diet Atkins . Itu belum lagi yang jual produk berasaskan protein soya dan sebagainya. Oklah, hari ini saya nak share sedikit tentang protein. Yang ini adalah terjemahan dari blog ni.


fakta tentang protein

Alhamdulillah, sebelum ini saya ada berkongsi dengan anda kepentingan kolagen dari sumber ikan, bukan dari sumber haiwan darat. Apa maksudnya itu ? Maksudnya saya nak perkenalkan anda dengan Collagen Powder Shaklee. Produk Shaklee untuk kecantikan kulit dan kesihatan. Apa yang menarik ? Jom baca lagi.


kulit cantik putih berseri awet muda

Monday, December 3, 2012

Kolagen adalah perkara yang paling penting untuk menjaga tubuh yang muda dan sihat dalam kehidupan kita. Kini, anda boleh melihat begitu banyak jenis produk kolagen di kedai-kedai, hakikat kolagen ini datang dalam pelbagai jenis.


ikan laut dalam

Thursday, November 29, 2012

Anda takut kolestol anda tinggi ? Kalau tak takut, itu sungguh menakutkan, kolestrol tinggi ini menyumbang kepada penyakit darah tinggi dan serangan jantung, bahaya wooo. Takpa di sini disenaraikan 10 jenis makanan yang boleh mengurangkan kolestrol. Jadi , bolehlah perbanyakkan memakan makanan yang seperti ini:


tips kolesterol sihat


1. SOYA

Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian. Ia juga dapat menghidarkan penyakit jantung dan kencing manis. Kaya kalsium dan mineral yg membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL). 

2. KUACI

Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi.

3. BUAH KERING

Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam teh, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL

Memakan sebiji epal atau meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg memakan makanan segera dan kemudian memakan epal atau minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.

5. IKAN TUNA

Termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH

Kacang tanah yg d ipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung

7. MANGGA

Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dalam tubuh

8. KISMIS

Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm darah sebanyak 8%.

9. OAT

Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda

10. JAMBU BATU

Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg sesuai.

 sumber  rujukan disini:

Saturday, November 17, 2012

Keputihan memang biasa dikalangan wanita. Memang keputihan menjadi igauan kepada wanita, dengan rasa tak selesa dan sebagainya. Jangan abaikan masalah keputihan, kerana keputihan juga boleh memudaratkan kesihatan.


keputihan

Apakah itu keputihan?

Di kalangan pakar perubatan, keputihan dikenali dengan istilah Leucorrhoe atau Fluor Albus. keputihan sebenarnya adalah cairan yang keluar dari vagina. keputihan ada dua jenis iaitu normal dan abnormal yang sudah menjadi penyakit. kamu perlu prihatin dengan jenis keputihan kedua ini.

Keputihan Normal

Keputihan normal adalah apabila cairan yang keluar adalah bening, tidak berwarna, tidak berbau dan tidak gatal. Keputihan normal ini juga boleh dijadikan ukuran tingkat kesuburan si gadis. Sekiranya cairan putih bening ini sepanjang 20cm, ini menandakan yang kamu sangat subur. Cairan ini juga dikenali dengan nama cairan ovulasi.


Keputihan Teruk

Keputihan yang teruk apabila keputihan itu berupa cairan seperti susu, cairan yang likat dan liat berwarna kekuningan atau kadang-kadang seperti gumpalan keju yang boleh menimbulkan rasa gatal. Sekiranya agak parah, cairan ini boleh berwarna keabuan sehingga kehijauan dan berbau hanyir serta busuk.

Punca keputihan yang tidak normal

  1. Terlalu penat.
  2. Berada dalam situasi yang sangat tertekan.
  3. Jangkitan.

Jangkitan kuman yang menyebabkan keputihan yang teruk


  1. Kurap Candidas atau Monilia - Warna putih susu, likat, berbau yang agak kuat dan vagina menjadi gatal.
  2. Parasit Trichomonas Vaginalis - Cairan keputihan akibat parasit kental, berbuih, berwarna kuning atau kehijauan dengan bau hanyir.
  3. Bakteria Gardnella - Boleh membuatkan vagina rasa gatal dan sangat terganggu. warna cairannya adalah keabuan, berair, berbuih dan berbau hanyir.
  4. Virus - Keputihan akibat infeksi virus juga sering ditimbulkan akibat penyakit kelamin seperti Condyloma, herpes, HIV / AIDS.
  5. Benda asing - Hal yang satu ini kita sering abaikan, namun sebenarnya ia sangat penting. Benda-benda yang tidak sengaja masuk ke dalam vagina seperti rambut ataupun benang dari seluar dalam.

Cara mengatasi keputihan 


  1. Pastikan seluar dalam sentiasa di tukar setiap hari
  2. Pastikan vagina berada keadaan kering.Vagina yang lembap akan menyebabkan bakteria aktif & menyebabkan ketidakselesaan
  3. Pengambilan makanan atau vitamin bagi membantu keputihan

Thursday, November 8, 2012

Lecithin memang diketahui sebagai nutrien yang mampu  memecahkan lemak. Jadi untuk hari ini, saya akan berkongsi dengan anda (sebenarnya google translate) artikel yang menarik bagaimana lecithin mampu memecah lemak. Selain itu, banyak lagi manfaat lecithin lain yang boleh kita dapati


bakar lemak dengan lecithin

Monday, November 5, 2012

Dingin dalam hubungan suami isteri terutama selepas bersalin?? Nak ketatkan apa yang patut?? Memang selalu lepas bersalin, memang faraj dah longgar, katanya suami rasa tak best, tapi nasib baiklah ada Alfalfa Shaklee sekarang, ramai kata best.


alfalfa shaklee hangatkan seks selepas bersalin

Apa khabar semua, sempena bulan yang mulia dan teristimewa ini, saya bawakan anda set kurus shaklee, sempena promosi Alfalfa Complex Beli 6 Percuma 1. Sebelum ini dah tamat promo pasal ESP shaklee, oklah kali ini jom kita tengok, survey harga set kurus shaklee. memang best, rugi tak beli


cara sihat nak kurus

Thursday, October 18, 2012

Alhamdulillah, hari ini nak share juga beberapa testimonial kurus dengan Shaklee. yang di bawah ialah gambar saya , dan anak shaklee saya kak dilla yang comel gitu. Memang best, dan rasa perbezaan bila menggunakan produk semula jadi ini.


mudahnya kurus
Salam sejahtera, apa kata hari ini kita tengok apa yang menarik tentang set kurus Shaklee. Jom kita tengok, apa yang boleh kita dapati dari set kurus shaklee ini. Ramai juga yang dapat manfaat dari set ini. Memang keperluan kita, nak mudahkan kita kurus, walaupun kita dah penat buat senaman itu ini tapi tak jadi juga. Setiap produk dalam set ini ada fungsi tertentu.



Monday, October 15, 2012

Mungkin orang yang tak berapa biasa akan pelik dengar perkataan Leucine ni. Tapi bagi orang yang betul-betul serius, mereka tahu fungsi Leucine ini. Memang pakar bina badan sarankan leucine untuk penurunan berat badan. Tapi macam biasalah, apa itu Leucine ? Orang Shaklee memang tahu, tapi jom kita sambung baca lagi di bawah


kebaikan leucine untuk turunkan berat badan


APA ITU LEUCINE ?

Ia adalah asid amino dan anggota keluarga bercabang dirantai asid amino yang juga termasuk isoleucine, dan valine. Badan menggunakan asid amino untuk membuat protein. Walau bagaimanapun penyelidikan saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa leucine boleh memainkan peranan khas dalam penurunan berat badan. Itu kerana sekali diserap dari makanan protein yang anda makan, leucine bergerak langsung kepada tisu otot di mana ia bertindak sebagai isyarat untuk sintesis protein. Ini peningkatan dalam sintesis protein berfungsi untuk mengimbangi peningkatan dalam pecahan protein yang secara semulajadi berlaku akibat sekatan kalori atau berdiet.

BAGAIMANA LEUCINE BERFUNGSI ?

Leucine membantu badan anda mengekalkan jisim otot semasa anda mengurangkan berat badan dari  lemak. Berpegang kepada jisim otot anda semasa anda kehilangan berat badan juga membantu melindungi anda daripada penurunan dalam kadar metabolik yang biasanya berlaku dengan kebanyakan makanan. Dan mengekalkan kadar metabolik anda daripada menjatuhkan boleh membantu anda memecahkan kitaran diet kekal.

BERAPA BANYAK KENA AMBIL ?

Menurut pakar, berapa banyak kena ambil menjadi pendebatan. Dalam satu kajian, pengambilan Leucine dalam 2.5 gram sudah cukup untuk membantu sintesis protein. Dalam kajian pula, ada yang mencadangkan pengambilan Leucine dalam 8 gram sehari, dimana 2.5 gram diperuntukkan untuk setiap hidangan dalam satu hari. 





SUMBER LEUCINE TERBAIK

Cinch Shake Mix merupakan Campuran Proprietari Protein dengan Leucine. Bebas Laktos. Rendah glisemik. Soya Bukan-GMO.

Cinch Shakes sangat enak dan merupakan cara yang berkhasiat untuk membantu dalam mengekalkan otot perlu dan memberikan anda rasa puas semasa menurunkan berat badan. 

• Diperkaya dengan Leucine™ bagi mengekalkan otot semasa anda menurunkan berat badan
• Kaya dengan protein bagi membantu anda rasa kenyang dan puas
• Tinggi serat dengan enam gram bagi setiap hidangan

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Cinch Shakes terdapat 3 perasa iaitu chocolate, vanilla dan cafe latte. Anda boleh pilih mengikut selera, citarasa masing-masing.


kurus dengan cinch shake shaklee

TESTIMONI CINCH SHAKE SHAKLEE

" sesuatu yg menarik utk dikongsi bln kedua saya consumed shaklee... herbalax+lecithin+cinch saya ilang 5kg yg bagus walaupun sy mkn berat x naik static n menurun.. x nmpk kurus secara mendadak tapi kurang dr segi inci n bdn lebih ringan . dgn shaklee saya mampu dan akan trus kan usaha.. terbaik " - Nimie Rozaili

"Menaip berdasarkan pengalaman sendiri tiada kaitan dgn y hidup atau yang telah meninggal dunia.

Sesiapa y ingin slimmelim.. contact distributor memasing utk amek cinch+omega.

Kenapa za beriya bebenar nih.ya...za da menten 49kg 3bln tnpa amek set. N pd 19hb2 2013 inchloss program za bermula. Sbb za da 49kg, za cuma fokus pd inchloss. Dari pinggang 26.5 inchi. Today 26hb2 dan pinggang za cuma 26inci. Xsuka minum y cecair? Adoi...ruginye sbb bancuhan cinch sgt2 sedaaaaappp.. rsa ala2 eskrem @ Ice blended.

Kalu rajin n ade bajet.. ley gak try herbal blend. Murah n berbaloi2. Kenapa? Sbb, memalam b4 sleep za ade gak sapu herbal blend n urut2 area peyut n pinggang. Boost bg cepat inchloss. 

Tqvm. " LoVely FaiZah

CARA ORDER CINCH SHAKE SHAKLEE

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke CINCH ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.


Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717

Friday, October 12, 2012

Tak boleh dinafikan, ramai para ibu di luar sana, akan merasa kurang selesa, dan geram pun ada, bila dah lahirkan anak, mesti nak kuruskan badan. Ada yang memang dah kurus itu bestlah, tapi ada pula yang naik mendadak, lepas itu pula, tak boleh nak diet, Macam mana nak slim ni ? Ok takpa, jom baca tips di bawah ini



set kurus shakele


  1. Jangan skip meals - dengan bayi yang baru, ramai ibu baru lupa untuk makan. Jika anda tidak makan, anda akan mempunyai kurang tenaga - dan ia tidak akan membantu anda mengurangkan berat badan.

  2. Makan 5 - 6 hidangan kecil - sehari dengan makanan ringan yang sihat di antara (bukannya tiga besar makanan).

  3. Makan sarapan. Malah jika anda biasanya tidak makan pada waktu pagi, masuk ke dalam tabiat bersarapan pagi. Ia akan memberi anda tenaga untuk memulakan hari anda dan membantu anda menyimpan daripada rasa letih kemudian.

  4. Makan perlahan-lahan.Apabila anda mengambil masa anda makan, anda akan melihat bahawa ia adalah lebih mudah untuk memberitahu bahawa anda penuh. Anda akan kurang cenderung untuk makan terlalu banyak.

  5. Pilih susu dan produk tenusu rendah lemak. Carilah produk tenusu rendah lemak atau bebas lemak. Anda tidak perlu minum susu penuh untuk membuat susu ibu yang baik.

  6. Untuk snek, pilih buah-buahan dan sayur-sayuran. Makanan seperti epal, oren, beri, pisang, lobak merah, dan jalur lada adalah pilihan snek yang besar. Mereka adalah infat rendah, tetapi tinggi dengan vitamin dan serat.

  7. Minum 8 atau 9 cawan cecair sehari. Air minuman membantu badan anda mengusir lemak kerana anda kehilangan berat badan. Hadkan minuman seperti soda, jus dan cecair lain dengan gula dan kalori. Mereka boleh menambah sehingga dan menjaga anda daripada kehilangan berat badan.

  8. Pilih makanan yang direbus atau dibakar dan bukannya makanan goreng.

  9. Had pengambilan gula-gula, gula dan lemak.
Anda boleh juga merujuk juga kepada tips turunkan berat badan dari KKM di sini. Rujukan artikel disini
Lecithin memang terbukti dapat membantu ramai orang di luar sana untuk kurus. Biasanya mereka mengambil set kurus shaklee, yang ada Lecithin dan Alfalfa. Tapi ramai tak tahu ada beberapa manfaat lecithin yang bagus untuk kita ketahui. Hari ini ini saya akan share dengan anda 10 manfaat lecithin yang patut anda tahu untuk kesihatan anda


lecithin shaklee

Thursday, October 11, 2012

Tak dapat dinafikan, pengambilan kalsium amat penting bagi semua masyarakat kita. Budak budak nak membesar perlukan kalsium, orang dewasa pun perlukan kalsium untuk sihat dan bertenaga. Orang tua pula perlukan kalsium bagi mencegah osteoporesis. Hari ini, saya berminat nak berkongsi dengan anda kenapa kalsium penting ketika hamil


ibu hamil minum susu

Salam sejahtera semua, apa khabar ? Alhamdulillah, hari ini, saya nak share juga beberapa tips terbaik untuk kita ambil tentang Kolestrol. Jangan tak tahu, kolestrol ini ada dua jenis, satu baik hati, HDL, dan satu lagi yang jahat punya LDL, jangan sampai kolestrol buat kita strok. Jadi , hari ini saya nak share 5 makanan yang patut anda ambil untuk merendahkan paras kolestrol dalam badan anda.



ubat kolesterol



1. Oat, oat bran dan makanan tinggi serat

Oat mengandungi serat larut yang mengurangkan lipoprotein berketumpatan rendah anda (LDL), "buruk" kolesterol. Serat larut juga ditemui dalam makanan seperti kacang buah pinggang, epal, pear, barli dan prun.
Serat larut boleh mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam aliran darah anda. Lima hingga 10 gram atau lebih serat larut setiap hari mengurangkan jumlah dan kolesterol LDL. Makan 1 1/2 cawan oatmeal dimasak menyediakan 6 gram serat. Jika anda menambah buah-buahan, seperti pisang, anda akan menambah kira-kira 4 lebih gram serat. Untuk mencampurkan ia sehingga sedikit, cuba keluli cut oat atau bijirin sejuk dibuat dengan oat atau bran oat.

2. Ikan dan Omega-3 asid lemak

Makan ikan lemak boleh menjadi jantung yang sihat kerana tahap yang tinggi omega-3 asid lemak, yang boleh mengurangkan tekanan darah dan risiko membangunkan darah beku. Dalam orang yang telah mempunyai serangan jantung, minyak ikan atau omega-3 asid lemak - mengurangkan risiko kematian mengejut.Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan seminggu. Tahap tertinggi omega-3 asid lemak dalam:

  • Kembung 
  • Tasik trout 
  • Herring 
  • Sardin 
  • Tuna albacore 
  • Salmon 
  • Halibut 

Anda perlu membakar atau memanggang ikan untuk mengelakkan menambah lemak yang tidak sihat. Jika anda tidak suka ikan, anda juga boleh mendapatkan sejumlah kecil Omega-3 asid lemak daripada makanan seperti flaxseed tanah atau minyak canola.

Anda boleh mengambil omega-3 atau minyak ikan tambahan untuk mendapatkan beberapa manfaat, tetapi anda tidak akan mendapat nutrien lain dalam ikan, seperti selenium. Jika anda memutuskan untuk mengambil makanan tambahan, hanya ingat untuk menonton diet anda dan makan daging atau sayur-sayuran dalam tempat ikan.

3. Walnut, badam dan kacang lain

Walnut, badam dan kacang lain boleh mengurangkan kolesterol darah. Kaya dengan asid lemak politaktepu, walnut juga membantu menjaga saluran darah yang sihat. Makan tentang segelintir (1.5 auns, atau 42.5 gram) hari kacang yang paling, seperti badam, hazelnuts, kacang tanah, pecans, beberapa kacang pain, kacang pistachio dan walnut, boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Hanya pastikan kacang yang anda makan tidak masin atau disalut dengan gula. Semua kacang tinggi kalori, jadi segelintir akan lakukan. Untuk mengelakkan makan kacang terlalu banyak dan berat badan, menggantikan makanan yang tinggi dalam lemak tepu dengan kacang. Sebagai contoh, bukannya menggunakan keju, daging atau croutons dalam salad anda, menambah segelintir walnut atau badam.

4. Minyak zaitun

Minyak zaitun mengandungi campuran antioksidan yang kuat yang boleh mengurangkan "buruk" (LDL) kolesterol tetapi meninggalkan "baik" (HDL) kolesterol tidak disentuh. Cuba menggunakan kira-kira 2 sudu besar (23 gram) minyak zaitun sehari di tempat lain-lain lemak dalam diet anda untuk mendapatkan manfaat jantung yang sihat. Untuk menambah minyak zaitun untuk diet anda, anda boleh tumis sayur-sayuran di dalamnya, menambah ia untuk pengasam atau mencampurkannya dengan cuka sebagai sos salad. Anda juga boleh menggunakan minyak zaitun sebagai pengganti mentega apabila basting daging atau sebagai berenang untuk roti. Minyak zaitun adalah tinggi dalam kalori, jadi jangan makan lebih daripada amaun yang disyorkan.


Kesan kolesterol minyak zaitun adalah lebih besar jika anda memilih tambahan minyak zaitun dara, yang bermaksud minyak adalah kurang diproses dan mengandungi lebih sihat jantung antioksida. Tetapi perlu diingat bahawa "cahaya" minyak zaitun biasanya lebih diproses daripada minyak zaitun extra-virgin atau dara dan lebih ringan dalam warna, bukan lemak atau kalori.

5. Makanan dengan sterol tumbuhan stanols atau ditambah

Makanan kini boleh didapati yang telah diperkayakan dengan sterol atau stanols - bahan-bahan yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan yang membantu menghalang penyerapan kolesterol. Marjerin, jus oren dan minuman yogurt dengan sterol tumbuhan yang ditambah boleh membantu mengurangkan kolesterol LDL sebanyak lebih daripada 10 peratus. Jumlah sterol tumbuhan harian yang diperlukan untuk keputusan adalah sekurang-kurangnya 2 gram - yang sama mengenai hidangan dua 8-auns (237 mililiter) jus diperkaya sterol tumbuhan oren sehari. Sterol tumbuhan atau stanols dalam makanan yang diperkayakan tidak muncul untuk menjejaskan tahap trigliserida atau lipoprotein berkepadatan tinggi (HDL), "baik" kolesterol.

Perubahan lain untuk diet anda

Bagi mana-mana makanan ini untuk memberi manfaat mereka, anda perlu untuk membuat perubahan lain untuk diet dan gaya hidup anda. Mengurangkan kolesterol dan jumlah lemak - lemak terutama tepu dan trans - yang anda makan. Lemak tepu, seperti mereka dalam daging, produk tenusu penuh lemak dan beberapa minyak, meningkatkan jumlah kolesterol anda. Lemak trans, yang kadang-kadang ditemui dalam marjerin dan kedai-dibeli biskut, keropok dan kek, adalah amat buruk bagi paras kolesterol anda. Lemak trans meningkatkan lipoprotein berketumpatan rendah (LDL), "buruk," kolesterol, dan rendah Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL), "baik," kolesterol.


Di samping untuk menukar diet anda, ingat bahawa membuat perubahan gaya hidup tambahan jantung sihat adalah kunci untuk menurunkan kolesterol anda. Berbincang dengan doktor anda tentang bersenam, berhenti merokok dan mengekalkan berat badan yang sihat untuk membantu mengekalkan tahap kolesterol anda rendah.

sumber : mayoclinic

Tuesday, October 9, 2012

Apa itu vitamin Cinta ? Bagus sangat ke sampai ramai yang nak guna vitamin nih ? Tapi jangan tak tahu, kehebatan set vitamin shaklee yang jenis ni, memang kalau baca testimonial boleh muntah, itulah dia kuasa vitamin E Shaklee. Memang ramai sangat para isteri sukakannya, termasuk para suami



rahsia kesuburan lelaki

Monday, October 8, 2012

Alhamdulillah, sempat lagi saya update blog hari ni, saya nak share sedikit tips ringkas makanan yang membantu kita semua membakar lemak. Ingat ye, nak bakar lemak bukan je tak makan, tapi paling bagus ialah MAKAN, tapi bukan makan ayam KFC, tapi makanlah makanan yang berkhasiat seperti di bawah





1. Bawang Putih

  • Mengandungi antibakteria yang membantu mengurangkan kolesterol dan lemak yang tidak sihat.
  • Minyak atau jus bawang putih mempunyai kualiti sama untuk membantu mengurangkan lemak.
  • Bahan berkenaan juga berfungsi membersihkan badan dari dalam.

2. Epal

  • Mengandungi bahan kimia dipanggil ‘pectin’ yang juga boleh didapati dalam buah beri dan buahan segar lain.

3. Kacang soya

  • Mengandungi lecitin yang mampu menghalang pembentukan lemak.

4. Buahan sitrus seperti oren, anggur dan lemon

  • Mengandungi vitamin C serta dikenali sebagai asid ascorbik yang berfungsi untuk membakar lemak dan menghalang pembentukan lemak.

5. Asparagus

  • Mengandungi kimia ‘asparagin’. Ia sejenis ‘alkaloid’ yang membantu kitaran dan mempertingkatkan fungsi buah pinggang.

6. Tauge

  • Sayuran yang mengandungi banyak khasiatnya terutama vitamin C dan kaya dengan protein yang membantu mempertingkatkan sistem metabolisme.

7. Lobak merah

  • Mengandungi karotina iaitu sejenis vitamin A yang mana membantu membersihkan sistem penghadaman dalam badan dan membuang sisa lemak dengan cepat.

8. Seleri

  • Mengandungi kalsium dan mempunyai tahap magnesium tinggi.

9. Timun

  • Mengandungi sulfur dan silikon. Juga untuk kebaikan buah pinggang untuk membersihkan asid urik.

10.Tomato

  • Tinggi vitamin C dan asid citricmalic-oxalic yang mana ia mempercepatkan proses metabolik. Untuk kebaikan buah pinggang juga, asid berkenaan membantu seseorang membuang air berlebihan.

11. Teh hijau

  • Mengandungi kafein yang boleh mengurangkan tahap ‘plasma triglycerides’ dan membakar lemak.

12. Kobis

  • Makanan terbaik yang membantu mengurangkan lemak.

13. Oat

  • Membantu membersihkan organ dalam badan kerana mengandungi sulfur dan iodin. Ia juga membantu membersihkan membran dalam perut dan intestin.
Indeks glisemik (GI) adalah satu ukuran yang menunjukkan kelajuan dan intensiti tinggi tahap glukosa (gula) dalam darah selepas makan makanan tertentu. Glukosa, yang kebanyakannya mendapat makanan yang kayadengan karbohidrat, adalah tenaga utama untuk sel-sel badan yang paling. Bergantung kepada indeks glisemik yang, karbohidrat dibahagikan kepada baik dan buruk. 


indeks glisemik rendah baik untuk kesihatan

Saturday, October 6, 2012

Adakah ingatan anda kelihatan kabur pada masa-masa? Adakah anda mempunyai kesukaran mengingat muka, fakta, tarikh, atau nombor? Adakah anda mengalami masalah daya ingatan apabila minda anda seolah-olah menjadi kosong? Puncanya boleh dikesan kekurangan pemakanan.


kanak-kanak pandai

Orang kata minum kopi bagus lagi dari minum teh kalau nak diet, sebab tu kekadang tengok orang minum kopi ni badan kurus, walaupun sebenarnya tak semua kurus, jadi untuk artikel hari ini, jom kita tengok khasiat dan diet kopi yang bagus untuk menguruskan badan


kopi untuk kesihatan


Kopi Untuk DIET ?

Kopi diet adalah salah satu cara untuk mengurangkan diet dengan menggabungkan penggunaan kopi yang lebih dalam pemakanan anda. Kopi mengandungi kafein, yang seterusnya boleh meningkatkan kadar metabolik oleh hampir 10%, yang bermakna 200 hingga 300 kalori, bergantung kepada metabolisme anda.

Kopi diet ini adalah sangat praktikal, kerana ia tidak memerlukan pengiraan dan skala, tetapi hanya menikmati beberapa lazat. Dalam usaha untuk meningkatkan kadar metabolik, anda mesti minum 5 cawan kopi sehari (200ml setiap satu). Kopi mestilah bebas daripada sebarang kalori, seperti gula, dan susu. Menggunakan kopi berkualiti tinggi segar dan rasa amat disyorkan!

Kesan Minum Kopi

Minum kopi ini sekali gus tidak akan mempunyai kesan yang baik untuk anda kardio sistem pernafasan dan :-) perut anda Cuba untuk membahagikan pengambilan kopi kepada 5 bahagian yang berbeza. Katakan satu cawan kopi pada waktu pagi, satu kopi selepas makan tengah hari, satu kira-kira 4 petang, satu kopi selepas makan malam dan salah pada jam 8:30 petang (bergantung pada masa tidur anda).

Kesan-kesan sampingan daripada diet kopi ini boleh meningkatkan kadar jantung, dehidrasi dan gigi coklat. Jangan gunakan diet kopi jika anda mempunyai sebarang masalah kesihatan berkaitan jantung. Berus gigi anda dengan kerap selepas pengambilan kopi. Minum sekurang-kurangnya 1.5 liter air kosong (air dari sumber-sumber lain tidak termasuk). Makan sihat dan bersenam untuk mempercepatkan proses berdiet, dan mendapat kerja badan yang lebih baik.

Wednesday, October 3, 2012

Pentingkah Protein ?

Our body need protein to grow! It’s a basic material of all living cells and organ-building block of the body. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter. 25% daripada badan kita berasal (diperbuat?) daripada Protein. – kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein. Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada :-
  1. 66% Water
  2. 25% Protein
  3. 8% Fats
  4. 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%


protein semula jadi

BERPANTANG ketika hamil ? Mungkin ada beranggapan ia hanya menyusahkan atau tidak masuk akal tetapi tahukah anda, sesetengah orang terpaksa berpantang sepanjang hayatnya terutama ketika hamil; dan golongan dimaksudkan ialah mereka yang ada masalah alahan.


hamil makan shaklee

Saturday, September 29, 2012

Memberi susu badan adalah salah satu hadiah terbaik yang boleh diberikan kepada anak anda. Kebaikannya tidak terkira. Untuk memastikan anda dapat bermula dengan baik, cuba guna tip-tip ini untuk memudahkan penyusuan anda bermula.


susu ibu

Monday, September 24, 2012

Bila nak bercerita tentang pencuci keseluruhan tubuh, boleh je cuci pakai sabun mandi. Hehehe, tapi yang ni lain, kalau nak cuci badan, nak cuci betul betul, nak buang toksik, kenalah cari pencuci dalaman, kasi buang semua dalam perut, dalam darah, dan macam macam lagi organ dalaman yang dah dikotori. Tapi apa yang bagus nak makan ? Jawabnya ALFALFA SHAKLEE !!!!


detox cara mudah

Friday, September 21, 2012

Jerawat merupakan perkara yang biasa berlaku pada remaja yang akhir baligh disebabkan oleh perubahan hormon badan. Bagaimanapun jerawat yang teruk mungkin disebabkan oleh pelbagai sebab seperti jangkitan kuman (penyakit, alahan dan salah penjagaan kulit.) Sekiranya jerawat berlaku dengan teruk, ia perlu dirawat untuk mengelakkan berlakunya parut yang berkekalan.


masalah jerawat

Apa itu Jerawat

Jerawat secara amnya merupakan suatu fenomena biological yang terjadi pada kulit akibat dari masalah keradangan tisu pada bahagian kelenjar minyak di kulit manusia. Ianya sering muncul pada bahagian kulit yang selalu berminyak seperti kulit muka dan kulit badan. Berdasarkan kajian yang dijalankan dalam bidang perubatan dermatologi telah menemukan hampir 50 jenis jerawat telah menjadi masalah kepada lelaki dan wanita. Jerawat; bahasa Inggeris “Acne Vulgaris”, iaitu masalah kulit yang berlaku pada Pilosebaceous (terdiri daripada rongga rambut dan kelenjar minyak)pada bahagian kulit. Masalah jerawat selalunya sering dialami oleh golongan remaja akil baligh dan dewasa disebabkan oleh perubahan hormon badan yang normal.

Punca Jerawat

Terdapat laporan yang menunjukkan bahawa masalah jerawat kerap berlaku dalam kalangan remaja. Semasa proses kematangan berlaku, kelenjar-kelenjar minyak menjadi aktif kerana penghasilan sebum akibat perubahan hormon. Kegagalan folikel pilosebaceous untuk berfungsi dengan baik ketika perubahan hormone dalam tempoh masa remaja akan menyebabkan jerawat tumbuh. Hormon yang dimaksudkan adalah hormone testeron. Hormon testeron biasanya akan ditukarkan kepada dihidrotesteron di dalam kulit dan bertindak terus pada kelenjar minyak untuk meningkatkan saiz dan kadar metabolic fizikal. 



Individu yang mempunyai kulit sensitif akan mengalami masalah penghasilan sebum yang berlebihan ataupun mengalami kekeringan kulit yang agak ketara. Fungsi sebum adalah untuk menjadi pelincir bagi membuatkan kulit lebih gebu dan lembut, lapisan pelindung kepada rambut dan kulit supaya tidak mengalami kekeringan ekstrem dan bagi mengekal kehidratan (kelembapan) kulit dan rambut. Kelenjar minyak sebenarnya mengandungi sejenis kuman iaitu propionibactium acnes. Kuman ini mampu mengubah sebum berlebihan kepada asid lemak yang akhirnya menyebabkan jerawat dan keradangan kulit.

Tips Penjagaan Kulit Dari Jerawat

1) Cuci Muka  

Lakukan pencucian muka dua kali sehari dengan jenis sabun pencuci muka yang bertekstur lembut dan membersih secara mendalam. Jika boleh pilihlah jenis sabun pencuci muka yang tidak terlalu mengeringkan dan boleh menghidratkan kulit. Namun begitu pencucian kulit tanpa sabun pencuci juga boleh dilakukan sebanyak 5 kali sehari ataupun lebih sebagai pilihan lain dan tambahan kepada cucian muka dengan menggunakan sabun pencuci muka. Tetapi perlu diingatkan disini, bahawa mencuci kulit dengan kuat dan menggosoknya dengan kuat untuk menghilangkan minyak, kekotoran dan sel-sel mati pada kulit bukanlah suatu yang baik pada kulit malah perbuatan tersebut dapat menyebabkan keradangan kulit dan jerawat akan menjadi lebih teruk. Sebaliknya gunakan cara urutan ringan dan gosoklah kulit dengan lembut.

2) Pencuci Wajah

Penggunaan pencuci wajah juga adalah digalakkan namun penggunaannya mestilah sesuai dengan kulit. Penggunaan pencuci wajah adalah bertujuan untuk membuang lebihan sebum yang tersumbat dalam liang pori, selain membuang bintik hitam dan bintik putih serta sel kulit mati. Namun perlu ditegaskan bahawa anda hanya perlu menggunakan skrub wajah 1 hingga 2 kali seminggu sahaja atau 1 dalam masa 2 minggu bagi mereka yang kurang terdedah dengan aktiviti luar dan pancaran cahaya matahari. Penggunaan pencuci wajah yang lebih dari kadar yang disyorkan adalah amat merbahaya pada kulit khususnya pada kulit sensitif. Sila gunakan pencuci wajah yang mempunyai butiran yang tidak kasar malah lembut pada kulit. Janganlah selalu menukar produk pembersihan wajah dan kecantikan wajah secara kerap kerana ia mungkin menyebabkan keradangan dan alahan pada kulit anda.

3) Gunakan Pelembab

Mencuci kulit dengan pencuci wajah ataupun sabun pencuci kulit sebenarnya pasti akan mengeringkan kulit walaupun anda mencuci kulit dengan ringan dan menggunakan sabun dengan sedikit. Oleh kerana demikian anda samaada lelaki ataupun perempuan adalah digalakkan untuk menggunakan pelembab atau penyegar kulit selepas anda mencuci kulit anda dengan sabun pencuci, ini adalah penting bagi mengekalkan kelembapan kulit dan pH kulit pada kadar yang seimbang.

4) Jangan PICIT !!!

Anda juga adalah dilarang untuk memicit kulit anda yang mempunyai jerawat ataupun sebarang bintik, nodul ataupun sebarang pertumbuhan baru yang tidak diperlukan pada kulit anda. Sebaliknya jumpalah pakar kulit yang bertauliah atau pakar dermatogi di klinik dan hospital pakar untuk menyelesaikan perkara tersebut. Memicit kulit yang mempunyai jerawat bukan sahaja tidak elok pada kulit tetapi akan memburukkan lagi keadaan kulit anda sekiranya berlaku jangkitan!

5) Bahaya Sinaran UV

Sebanyak mana yang boleh, anda mestilah mengelakkan kulit muka anda daripada terkena cahaya matahari secara berterusan. Kulit akan mudah menjadi kering jika anda terkena cahaya matahari secara berterusan. Walaupun anda terdedah dengan cahaya matahari pada kadar yang sedikit. Pancaran sinar UV (Ultra lembayung) yang sedikit yang terkena pada kulit anda sudah cukup untuk menyerap masuk kedalam sel kulit dalam anda dengan mudah serta merosakkan struktur protein dan DNA kulit anda. 

6) Guna Bedak Yang Betul

Elakkan mengguna bedak padat kerana span yang lembap, digunakan berkali-kali, terperap di dalam bekas menggalakkan pembiakan bakteria. Gunalah bedak berasaskan mineral seratus peratus tanpa sebarang campuran bendasing yang mempunyai sifat anti-inflammatori, tidak menutupi liang pori-pori kerana molekulnya besar dan bedak yang kering tidak menggalakkan pembiakan bakteria seperti Kiss mineral mekap.

Sunday, September 16, 2012

Salam sejahtera semua, hari ini saya cuma nak berkongsi tips bagaimana nak mudah hamil, di bawah ada beberapa tips yang boleh diikuti, sumber saya tak tahu dari mana, tapi bolehlah cuba, insyaallah ada rezeki, dapatlah menimang cahaya mata.


tips kesuburan wanita


1. Waktu Terbaik Untuk Melakukan Hubungan Seksual

  1. Adalah penting bagi pasangan yang inginkan zuriat mengetahui tentang masa yang sesuai untuk melakukan hubungan seks iaitu pada waktu wanita subur (masa pengeluaran telur @ ovulasi). 
  2. Bila dan bagaimana untuk mengetahui waktu subur anda? 
  3. Anda boleh dapatkan ovulation kit di mana2 farmasi. Ovulation kit ini boleh membantu anda menentukan bilakah masa subur anda. 
  4. Anda perlu tahu bahawa telur yang matang hanya hidup 24 jam sedangkan sperma pula hidup 48 hingga 72 jam dalam tubuh wanita. 
  5. Oleh itu, sekiranya anda melakukan hubungan seks sebelum saat ovulasi lebih baik berbanding selepas ovulasi.

2. Kekerapan Melakukan Hubungan Seksual 

  1. Ini adalah bergantung kepada setiap pasangan itu sendiri.
  2. Tidak ada angka atau fakta yang tepat yang dapat memastikan berapa kali seseorang itu harus melakukan hubungan seks untuk hamil.
  3. Ada wanita yang hamil hanya dengan satu kali sahaja tetapi ada juga yang memerlukan waktu yang lebih lama. 
  4. Bagaimanapun yang paling penting ialah “berapa kerap” anda melakukan hubungan itu pada “waktu subur”. 
  5. Sebab, jika anda melakukan hubungan banyak kali pun, tetapi bukan pada masa anda(isteri) subur, potensi untuk mengandung tetap tipis atau boleh jadi langsung tidak ada.

3. Nikmati Proses Hubungan Seksual Anda

  1. Daripada penelitian pakar menunjukkan bahawa ketika seorang wanita mencapai orgasme, klimaks semasa hubungan kelamin akan membentuk suasana alkaline pada vagina yang mana sperma suka keadaan ini, berbanding keadaan normal vagina.
  2. Jika anda mencapai orgasme pada saat yang bersamaan atau sesaat sesudah pasangan anda ejakulasi maka kesempatan sperma untuk selamat sampai di servik rahim adalah lebih tinggi.

4. Posisi Hubungan Seksual 

  1. Posisi seks yang dicadangkan berikut ini mungkin dapat meningkatkan kemungkinan terjadinya kehamilan. 
  2. Posisi suami di atas adalah yang terbaik untuk anda hamil. 
  3. Letakkan sebuah bantal kecil dibahagian pinggul anda, sehingga pinggul anda beristirehat untuk menampung sejumlah sperma selama 15 minit atau lebih selepas anda berdua mencapai klimaks bersama sama.
  4. Keadaan ini akan memudahkan sperma berenang ke dalam rahim. Jangan menggunakan bantal yang besar dan terlalu tinggi, kerana ia akan menyebabkan sperma terkumpul di belakang rahim sahaja dan ini akan menyukarkannya untuk berenang dan bergabung dengan sel telur, yang akhirnya menjadikan usaha anda sia-sia saja.
  5. Manakala posisi seksual yang perlu dielakkan bila anda ingin hamil adalah posisi wanita di atas, duduk atau berdiri, yang akan menyebabkan sebahagian dari sperma terkeluar dan hanya tersisa sedikit sperma yang mencuba berenang ke arah sel telur.
  6. Hukum graviti.

5. Jangan Banyak Bergerak Setelah Melakukan Hubungan Seks

  1. Tidak ada bukti yang menunjukkan bahwa jika anda tidak bergerak gerak selepas hubungan akan meningkatkan potensi untuk hamil. 
  2. Kerana sebenarnya sperma sudah berada di dalam servik rahim dalam sesaat setelah ejakulasi.
  3. Namun adalah digalakkan agar anda memberi masa untuk sperma berenang ke servik seperti yang diterangkan sebelum ini. 
  4. Anda juga diingatkan agar tidak membersihkan vagina anda dengan cairan pembersih vagina setelah melakukan hubungan seksual kerana cairan pembersih vagina adalah bersifat toksik untuk sperma.

6. Buat Para Suami 

Para suami sebaiknya menghindari memakai seluar dalam yang terlalu ketat atau mandi air panas kerana ia akan menurunkan kemungkinan kehamilan kerana proses penekanan atau panas kawasan testis (pembentuk sperma). Ini berkait dengan tabiat atau amalan kebiasaan.

7. Relaks 

Setiap pasangan suami isteri perlu sentiasa tenang dan tabah dalam menghadapi apa jua stress atau tekanan. Ini kerana stress atau tekanan terhadap sesuatu masalah ini mampu menurunkan keupayaan untuk hamil.

8. Jaga Kesihatan Anda 

Menjaga kesihatan adalah asas yang paling penting. Pastikan tubuh anda cukup nutrisi. Perlu diingatkan bahawa wanita yang sihat akan lebih mudah hamil daripada yang mempunyai berat badan yang berlebihan atau kurang. Tips di atas diharapkan dapat membantu anda untuk meningkatkan kemungkinan untuk hamil. Anda perlu tahu, hanya 30% sahaja dari jumlah sperma yang bertemu dengan telur di dalam rahim akan berhasil untuk melakukan kehamilan manakala 70% lagi gagal walaupun anda telah melakukannya dengan betul. Jadi anda harus menunggu dan mencuba lagi. Sekiranya anda telah mencubanya sehingga 1 tahun tanpa membuahkan hasil maka adalah penting untuk anda dan pasangan merujuk kepada doktor pakar untuk dapatkan rawatan dan khidmat rundingan yang terbaik.

Penutup

Jodoh, rezeki dan anak adalah ketentuan dan anugerah Allah, bagaimanapun anda harus berusaha sebaik mungkin untuk meraihnya. Doktor pakar adalah perunding terbaik untuk membantu anda mendapat anak. Yang paling penting, sikap keterbukaan antara suami dan isteri untuk sama sama berfikir, berbincang dan berusaha untuk mendapatkan anak. Rancang hubungan seksual anda, niat dengan ikhlas, berdoa kepada Allah dan ikut pesanan dan nasihat doktor. Insya Allah anda akan berjaya.
Hari ini saya cuma bercerita tentang suatu info menarik dari KKM, jom kita baca di bawah, semoga memberi manfaat kepada kita semua. Kena amalkan budaya yang sihat, walaupun kita amalkan produk shaklee.


tips berat badan sihat


Pengurusan Pemakanan untuk Penurunan Berat Badan

• Jika anda mengurangkan pengambilan kalori sebanyak 500 kkal sehari , anda boleh menurunkan berat badan sebanyak 0.5 kg seminggu.
• Dalam sebulan,anda akan kehilangan berat badan sebanyak 2 kg hingga 4 kg.
• Pengurangan berat badan yang disarankan adalah sebanyak 10% daripada berat badan
asal dalam masa 6 bulan.
• Sekiranya penurunan berat badan melebihi 10% dalam masa 6 bulan , anda akan berisiko tinggi mendapat batu hempedu, elektrolit tidak normal, kekurangan nutrien, peningkatan asid urik, kehilangan protein dan otot
• Selepas 6 bulan,penurunan berat badan akan statik dan anda tidak akan mengalami penurunan berat badan lagi.
• Ini adalah kerana ,apabila berat badan anda menurun , tahap metabolisme juga menurun kerana kehilangan otot-otot.
• Oleh yang demikian, adalah penting untuk menggabungkan DIET dan SENAMAN dalam proses penurunan berat badan .

Pengurusan Pemakanan Untuk Berat Badan Berlebihan

Objektif Pengurusan Pemakanan
• Untuk menurunkan berat badan
• Untuk mengekalkan berat badan yang normal.
• Untuk menghalang peningkatan berat badan .
• Untuk mengurangkan risiko darah tinggi , diabetis mellitus dan penyakit jantung .
• Untuk meningkatkan kualiti kehidupan,berasa lebih sihat dan bertenaga.
• Untuk mengurangkan pengambilan kalori.

Untuk mengurangkan berat badan , anda perlu mengurangkan pengambilan makanan secara berperingkat dengan teratur
• Pastikan anda mengikut Panduan Pemakanan Malaysia.
• Cuba kurangkan pengambilan hasil bijirin , ubi-ubian, ikan , ayam , daging dan kekacang.
• Kurangkan pengambilan kalori dengan ;
a. menggunakan sedikit minyak semasa memasak
b. mengurangkan penggunaan gula seperti gula pasir , gula perang , madu dan gula yang tersembunyi dalam makanan dan minuman.
c. meningkatkan pengambilan serat seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan hasil bijirin seperti oats kerana makanan ini akan menyebabkan anda berasa kenyang dalam jangkamasa yang lebih lama.
d. minum air kosong dengan banyak sekiranya mengambil makanan tinggi serat 

Indeks Jisim Tubuh ( BMI )

Indeks Jisim Tubuh adalah satu pengukuran yang digunakan untuk menentukan samada berat badan anda normal atau tidak . Indeks Jisim Tubuh yang normal ialah dari 18.5 hingga kurang daripada 25.

BMI = Berat (kg)
___________________________
Tinggi ( m ) x Tinggi ( m )

Jika BMI anda adalah Anda adalah:
Kurang daripada 18.5 = Kurang Berat Badan
18.5 hingga kurang 25 = Normal
25 hingga kurang 30 = Berlebihan Berat Badan
30 atau lebih = Kegemukan / Obesiti 
Vitamin E ialah salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada.

Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan penyakit katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.



vitamin untuk lelaki


KESUBURAN 

Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari. 

Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang. 

Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. 

Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit. 

SUMBER

Vitamin E is didapati daripada sumber makanan berikut: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Vitamin E juga boleh didapati daripada beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum. 

KEKURANGAN

Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan :

  1. Mudah radang dan odema ( pengumpulan air dalam tisu), pada bayi.
  2. Penuaan kulit sebelum masa.
  3. Rambut gugur
  4. Anemia.
sumber:moodpro

Saturday, September 15, 2012

keperluan rakyat malaysia


Sains Shaklee

Shaklee telah melaburkan lebih daripada USD250 juta dalam pembangunan produk yang lengkap, penyelidikan dan percubaan-percubaan klinikal .

Setiap tahun lebih kurang 83,000 ujian makmal dan kualiti dijalankan ke atas produk nutrisi dan bahan-bahannya sahaja.
Peneraju dalam produk kesihatan dan pemakanan sejak 1956, Shaklee terus kekal menjadi juara secara saintifik disokong oleh produk terpilih berbanding perubahan yang berisiko.

Shaklee telah melaburkan lebih daripada USD250 juta dalam penyelidikan dan pembangunan produk yang lengkap , dan percubaan-percubaan klinikal. Setiap tahun, kira-kira 83,000 ujian makmal dan ujian-ujian jaminan kualiti dilaksanakan terhadap produk nutrien dan bahan-bahan sahaja!

Produk-produk Shaklee merupakan hasil satu proses mendalam bagi kajian saintifik dan penilaian penyedlidikan pihak ketiga dan juga kajian klinikal bebas oleh kumpulan Pakar Sains Kesihatan kami. Shaklee juga merujuk kepada Lembaga Penasihat Saintifik, satu kumpulan kebangsaan yang merupakan ahli sains yang diiktiraf oleh peneraju dalam Institusi akademi dan perubatan.

Setiap hasil yang dikeluarkan perlu menjalani taraf kecemerlangan. Setiap produk mesti memberikan dos bahan-bahan yang tepat berdasarkan kajian klinikal. Setiap produk juga perlu dihasilkan oleh bahan-bahan yang tulen dan diformulasi untuk menghasilkan produk yang konsisten.

Shaklee menggabungkan bahan sumber alam dan aplikasi sains terbaik dan tidak menggunakan jalan pintas.

SENTIASA SELAMAT

Produk Shaklee telah dijamin Keselamatan Tanpa Syarat

lebih 350 kajian ke atas setiap ramuan baru Shaklee, terutamanya bahan logam, racun serangga dan bermacam-macam bahan pencemaran yang lain.

kajian ke atas lebih 80,000 ujian berkualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan dan perlindungan bagi setiap satu produk.

Secara keseluruhannya, semua produk Shaklee tidak mempunyai parabens, triklosan, phthalates, natrium lauril sulfat (SLS), natrium lauryl eter sulfat (SLES), 1,4 dioksana, atau propilena glikol.

Tidak terdapat bahan-bahan yang diharamkan, tiada pewarna, tidak sebarang jenis lemak dan tidak mengandungi pemanis tiruan atau perisa. Kami tidak menjalankan ujian ke atas haiwan.

pembungkusan produk Shaklee adalah selamat dan bebas daripada sebarang toksin-toksin biophenol mahupun asid phthalates dan cecair toksik. Ini yang membuatkan kami (Shaklee) benar-benar pasti bahawa Setiap Produk Shaklee adalah 100% selamat digunakan. Terjamin.

Shaklee Menjamin Keselamatan Tanpa Tandingan:

# Beberapa senarai TIDAK Shaklee:

  • TIDAK Mengandungi Paraben 
  • TIDAK Mengandungi Triklosan 
  • TIDAK Mengandungi Phthalates 
  • TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauril Sulfat (SLS) 
  • TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauryl Eter Sulfat (SLES) 
  • TIDAK Mengandungi 1,4 Dioksana 
  • TIDAK Mengandungi Glikol 
  • TIDAK Mengandungi Bahan-bahan Cucian Organik yang ”Volatile” 
  • TIDAK Mengandungi Asid Hidroklorik 
  • TIDAK Mengandungi Ammonia 
  • TIDAK Mengandungi Sodium Hidroksida 
  • TIDAK Mengandungi Butyl Cellosolve 
  • TIDAK Mengandungi Formaldehyde 
  • TIDAK Mengandungi Bisfenol-A 
  • TIDAK Mengandungi Petroleum Distillates 
  • TIDAK Mengandungi Toulene 
  • TIDAK Mengandungi Peluntur Warna 
  • TIDAK Mengandungi Bahan Perisa 
  • TIDAK Mengandungi Pewarna 
  • TIDAK Mengandungi Lemak Trans 
  • TIDAK Mengandungi Pemanis Tiruan 
  • TIDAK Mengandungi Dakwat Toksin 
  • TIDAK Mengandungi Bahan-bahan terlarang 

SENTIASA BERKESAN

Shaklee Menjamin Tahap Keberkesanan Yang Efektif

Banyak syarikat mendakwa produk-produk mereka berkesan tetapi di Shaklee, kami mempunyai bukti- lebih 100 kertas kajian saintifik, 90 darinya telah diterbitkan di dalam majalah-majalah, yang telah membuktikan keberkesanan bagi produk-produk Shaklee. Anda boleh temuinya melalui lebih 300 juta USD pelaburan dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk. Anda juga boleh temuinya melalui ’Landmark Study 2007’ yang dikendalikan dengan kerjasama penyelidik-penyelidik daripada UC. Barkeley School Public Health menunjukkan mereka yang mengambil produk tambahan Shaklee terbukti jelas mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik daripada mereka yang mengambil jenama multivitamin yang lain.

Dan kami membuktikannya melalui 54 pingat emas yang dimenangi oleh Shaklee setanding dengan kehebatan atlet-atlet terbaik dunia.

Dan lagi, bukti yang benar-benar menyakinkan antara semua ini adalah di dalam berjuta-juta orang yang mempunyai kehidupan yang sihat, di antaranya adalah disebabkan mereka menjadi produktif disebabkan oleh Shaklee. Sebelum sebarang produk Shaklee menjadi milik anda, kami telah bekerja keras untuk memastikan ianya terbukti dan apa yang kami katakan adalah benar.

Kami Menjamin Tahap Keberkesanan Yang Hebat

$300 juta USD telah dilaburkan di dalam kajian, pembangunan produk dan ujikaji

Terdapat lebih daripada 100 bahan rujukan saintifik, 90 daripadanya dicetak di dalam jurnal bagi rujukan pihak ketiga

7 daripada 25 Pengembara Handal di dalam buku Time Life of All Time telah diperkasa oleh Shaklee

Produk Shaklee telah memperkasa Pengembara bertaraf Elit Dunia, Will Steger dalam 4 Ekpedisi Artik Antarabangsa

54 pingat emas Olimpik dimenangi oleh para atlit yang diperkasa oleh Shaklee

Shaklee juga memperkasa atlit termasuk kumpulan peluncur ais, acara pentatelon Eli Bremer, Darin Shapiro, peluncur air Michelle Simpson, perenang Carly Piper, pemain Golf

LPGA Reilley Rankin dan pemain softball Jessica Mendoza yang mana mereka mengambil produk Shaklee secara harian untuk prestasi yang optimum.

SENTIASA MESRA ALAM

Shaklee Menjadi Peneraju dan Contoh dalam Memulihara Alam Sekitar

Dr. Forrest Shaklee: Syarikat kami mempunyai prinsip hidup harmoni dengan alam semulajadi®.

Kenyataan itu telah digunakan lebih daripada separuh abad yang lepas dan kami masih terus menerajui sebagai contoh kepada yang lain.

Shaklee adalah syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar. Ibu Pejabat Korporat kami telah memenangi anugerah bagi reka bentuk persekitarannya. Melalui penjualan Rangkaian produk pencuci Shaklee Get Clean® Basic H²® dalam tahun lepas sahaja, Shaklee telah menyingkirkan 2.7 bilion botol-botol konvensional 26 auns pencuci tingkap. Sekiranya disambungkan dari hujung ke hujung, botol-botol ini akan membaluti sekitar bumi lebih daripada 28 kali!

Bermula dari Penjelajah Jacques Cousteau dan seterusnya Dr.Wangari Maathai iaitu pemenang Nobel Peace pada tahun 2004, Shaklee meneruskan perjuangannya dengan bekerjasama bersama mereka yang menyayangi bumi bagi menghasilkan satu perubahan. Dalam tahun lepas sahaja, kami telah mengitarsemula lebih 1,000,000 paun kadbod, menyingkirkan lebih 10,200,000 paun sisa pembungkusan dan menyingkirkan lebih 23,000,000 paun gas rumah hijau. Ini menunjukkan bagaimana kami benar-benar bersungguh-sungguh bagi menghasilkan produk semulajadi yang berupaya melindungi bumi.

Kami Menjadi Peneraju dan Teladan dalam Memulihara Alam Sekitar

Kami merupakan syarikat pertama di dunia yang diiktiraf sebagai Climate Neutral™ di mana kami telah meneutralkan pengeluaran karbon tanpa menjejaskan alam sekitar.

Shaklee telah menanam hampir 800,000 pokok bagi kempen A Million Trees. A Million DreamsTM dengan kerjasama pemegang The Green Belt Movement yang diasaskan pada tahun 2004 dan pemenang Nobel Peace Laureate Dr. Wangari Maathai

Pada tahun lepas sahaja, Shaklee telah berjaya:

Mengitar semula lebih 1,000,000 pauns kertas kadbod

Menghapuskan 10,200,000 pauns sampah pembungkusan

Menghapuskan 23,000,000 pauns gas rumah hijau

Shaklee merupakan penerima anugerah alam sekitar yang berprestij bagi anugerah-anugerah berikut:

2008: Anugerah Stevie bagi Program Tanggungjawab Korporat Terhadap Alam Sekitar Terbaik

2007: Anugerah Rekabentuk Organisasi Hijau Global Amerika

2003: Anugerah Kecemerlangan Alam Sekitar Kebangsaan daripada Persatuan Alam Sekitar Professional Kebangsaan

2002: Anugerah Agensi Melindungi Alam Sekitar bagi Perlindungan Climate

2001: Anugerah Kepimpinan Gabenor Ekonomi dan Alam Sekitar- Sijil Penghargaan

daripada Agensi Perlindungan Alam Sekitar California

Dan paling penting bagi umat Islam.. Shaklee HALAL