Posts

Showing posts from August, 2016

46,000 Pesakit Diabetes Kudung ? Malaysia Negara Diabetes ?

Image
Kira-kira 46,000 atau 1 peratus daripada 4.6 juta pesakit diabetes di negara ini terpaksa menerima hakikat anggota badan mereka terutama di bahagian kaki dan tangan terpaksa dipotong.Pakar Perunding Endokrinologi Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Datuk Dr. Mafauzy Mohamed berkata, tindakan yang menakutkan bagi pesakit diabetes itu terpaksa dilakukan bagi mencegah penyakit tersebut daripada merebak dan untuk menyelamatkan nyawa mereka. Beliau berkata, hasil kajian pihaknya sebelum ini menunjukkan sebanyak satu peratus daripada kesemua pesakit kencing manis yang mendapatkan rawatan di hospital kerajaan perlu dipotong anggota badan mereka sama ada tangan, kaki serta ibu jari kaki dan tangan.

Rahim Terpaksa Dibuang Akibat Pendarahan Teruk Selepas Bersalin

Image
Di Malaysia, penyebab utama kematian ibu semasa bersalin ialah pendarahan berlebihan atau tumpah darah selepas bersalin iaitu sekitar 23 peratus. 


Tumpah darah ini berlaku akibat kekenduran otot-otot rahim terutamanya di kalangan wanita yang terlalu kerap mengandung dan bersalin. Begitu juga dengan wanita yang telah lanjut usia ketika melahirkan anak. 
Jika tumpah darah berlaku di kalangan wanita yang mengalami masalah kurang darah, sudah tentulah ketahanan badannya menjadi lemah. Keadaan ini boleh membawa maut. Ada banyak perkara yang menjadi punca kepada masalah kurang darah di kalangan wanita. 
Antaranya ialah pemakanan tidak seimbang yang menyebabkan kekurangan kandungan vitamin dan zat khususnya besi. Masalah ini juga mungkin berlaku disebabkan oleh kehamilan dan kelahiran yang terlalu kerap dan tidak diatur dengan betul
Untuk membina darah, seseorang itu perlukan sumber makanan yang kaya protein dan zat besi seperti hati, daging, ayam, ikan, limpa dan sayur. Sebaiknya sebelum …

10 Tabiat Yang Kita Suka Buat Dan Boleh Merosakkan Buah Pinggang

Image
Buah pinggang bertugas menapis darah dan membuang bahan toksik, sisa buangan dan air berlebihan dari badan. Kegagalan buah pinggang melakukan tugas penting ni boleh membawa maut kepada pengidapnya.




10 tabiat yang boleh menjadi punca sakit buah pinggang dan mempengaruhi tahap kesihatan buah pinggang yang sangat perlu diambil berat.

Tidak minum air yang Cukup
Fungsi paling penting buah pinggang ialah menapis darah dan menyahtoksin serta bahan buangan. Tapi apabila kita tidak minum air kosong yang cukup, toksin dan bahan buangan tu akan mula menimbun dan boleh menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan juga organ lain dalam tubuh.

Diet Tinggi Garam ( Sodium)
Tubuh kita memerlukan garam (sodium) untuk berfungsi dengan baik. Tetapi kebanyakan daripada kita mengambil garam yang berlebihan dalam diet yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan memberikan tekanan dan bebanan yang tinggi kepada buah pinggang. AMARAN !!!
MAKAN TIDAK LEBIH DARIPADA 5 GRAM GARAM SEHARI.

Menahan Air Kencing
R…

EMOSI TAK STABIL SUKA BERGADUH : KESAN HYPERCHOLESTEROL

Image
Korang pernah baca dan google tak ? Apa kesan orang yang ada kelebihan dari kolesterol jahat nih ? Makna aku ni kolesterol dia sangat tinggi . Kalaulah nak baca buku tuh, biasalah kita akan dengar sakit jantung , lesu dan sebagainya. Tapi itu bacaan buku dan google. Tapi peluang berjumpa dengan orang yang betul-betul ada hypercholesterol ini adalah satu refleksi kepada tahap kesihatan aku sendiri.

Ayam Organik Sedap Bandar Pinggiran Subang

Image
Walaupun membeli produk organik boleh meningkatkan bil anda, manfaat kesihatannya sangat berbaloi. Ayam adalah salah satu tempat yang terbaik untuk menghabiskan bajet organik anda, menurut kajian dalam  "Foodborne Pathogens and Disease" pada November 2010. Jika anda memutuskan untuk makan makanan yang sihat, cuba pertimbangkan manfaat ayam organik.


Bahaya Bintik Kolesterol

Image
Kolestrol ialah sejenis bahan yang seakan lemak, lembut dan berlilin yang berada dalam salur darah di semua sel-sel badan. Kolestrol amat penting bagi tubuh yang sihat kerana ianya digunakan untuk menghasilkan membran sel & sesetengah hormon berfungsi dalam fungsi-fungsi tubuh yang lain. Jika terlalu banyak kolestrol dalam darah , akan timbul satu risiko yang besar untuk penyakit seperti jantung atau angin ahmar.


Wanita Kuat Bersetubuh Akan Kelihatan Lebih Cantik Dan Menarik

Image
Dikatakan hubungan seksual mampu mengubati apa jua penyakit yang singgah ke tubuh. Malah, kenyataan ini mulai dipersetujui oleh penyelidik-penyelidik perubatan. Aktiviti keintiman yang teratur berupaya memperbaiki peredaran darah, menghalang penyakit dan berkemungkinan besar meningkatkan tahap imunisasi badan.

Begitu juga dari sudut emosi. Wanita-wanita yang cukup puas mendapat keperluan jasmani kurang berhadapan masalah tekanan perasaan malah memiliki daya keyakinan diri yang tinggi selain penampilan keseluruhan yang lebih positif.



Sebenarnya, apa yang dinyatakan itu hanya sebahagian daripada keseronokan mengadakan hubungan asmara. Ada beberapa keistimewaan melakukan seks selepas berkahwin.

Wajah berseri
Tidak dinafi, kebanyakan wanita berkongsi pendapat yang sama iaitu hubungan intim yang dilakukan secara teratur mampu membuatkan kulit menjadi lebih mulus dan bersinar malah jelita. Benarkah begitu?

Dikatakan, kebangkitan fizikal tidak hanya meningkatkan peredaran darah sebaliknya be…

Darah Beku dan Kesan Sampingan

Image
Di Malaysia, kira-kira satu pertiga atau 34 peratus daripada kematian tromboembolisme vena (VTE) berpunca daripada embolisme pulmonari iaitu maut secara tiba-tiba. Antara gejala embolisme pulmonari termasuk sesak nafas, sakit dada dan kadar denyutan jantung pantas serta sesetengah orang juga mungkin mengalami batuk berdarah.


5 Vitamin Untuk Orang Tua

Image
Pada tahun 2011, semasa ini saya sedang lanjutkan pelajaran phd, kakak saya Raihani Mohd.Saaid sedang menjalankan kajian mengenai feminism dalam filem P Ramlee. Jika kita nak kenal P. Ramlee, kita mesti tanya orang yang paling rapat dengan dia, dan orang itu tak lain dan tak bukan ialah arwah Dato Aziz Satar.

Roger Barnett : Billionaire Yang Setia Bersama SHAKLEE ?

Image
Selamat pagi semua. Alhamdulillah, semalam dah berakhir sesi Ireach Super Star, ye sesi yang mengiktiraf para family iReach yang berjaya melakukan sales terbanyak bagi bulan april sampai jun. Tahniah buat semua. Tapi, part paling best bila Master Zainul Anuar bercerita tentang kepentingan Land Mark study yang melibatkan produk Shaklee dan pihak ketiga. Kenapa Land Mark study ini sangat penting ?\


3 Cara Kempiskan Perut Dengan Cepat Tanpa Senaman

Image
Ramai orang kerap bergurau dengan mengatakan perut buncit ini tanda bahagia atau tanda kemewahan tetapi yang pastinya perut buncit telah terbukti secara saintifik berkait rapat dengan banyak masalah kesihatan termasuklah masalah jantung. Lemak yang terkumpul di perut boleh diumpamakan lemak (viseral) di dalam organ-organ dalam badan termasuklah hati, jantung dan sebagainya.

Semakin buncit perut menandakan seseorang itu semakin tidak sihat. Ukuran lilit yang ideal bagi kaum lelaki ialah 90 sentimeter dan bagi wanita ialah 80 sentimeter. 



Perut buncit merupakan kriteria utama sebelum seseorang itu dilabelkan mendapat sindrom metabolik yang berkait rapat dengan penyakit-penyakit seperti diabetes mellitus, hipertensi, masalah jantung dan sebagainya. Tidak ada cara selain menjaga pemakanan yang baik dan melakukan senaman secara konsisten bagi mengatasi masalah perut buncit.


Lemak visceral pada perut buncit
Lemak dalam tubuh ada 2 jenis  lemak subkutan yaitu lemak yang berada dibawah kulit da…

DELONG Coffee & Such TTDI Jaya Shah Alam

Image
Cafe Delong ni baru sahaja dibuka. Delong ni nama tempat di Dungun Terengganu dan tempat asal ayah owner Delong ni. Menu special di Delong ni adalah Chalong.



luka czer cepat sembuh walaupun sudah 2 kali czer

Image
Bersalin secara pembedahan atau czer memerulakn penjaan yang sangat rapi, teliti lebih dari penjagaan bersalin normal. Pakar ada menyatakan luka pembedahan sepatutnya sembuh antara 14 hari.

namiun begitu, penjagaan ketika berpantang yang tidak baik, pemaknanan yang kurang nutrisi melambatkan proses penyembuhan


sumber : Dr Zubaidi

vitamin untuk cepatkan luka czer sembuh 


Bagaimana mahu membeli VIVIX ini?
Cara 1 Anda boleh terus klik ke VIVIXini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan. Penghantaran ambil masa 2-3 hari 

Cara 2
Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya.Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

AinulMustafa Certified Produ…

Vitamin untuk Kurap

Image
 "eee.. dia ada kurap. jangan kawan dengan dia. nanti berjangkit "

Kurap atau tinea corporis adalah sejenis penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan sejenis kulat (fungi) yang dipanggil dermatophyte.

Jangkitan boleh berlaku melalui sentuhan; sama ada dengan manusia atau haiwan yang berkurap atau dengan sebarang objek yang mempunyai kulat di atasnya (fomites). Ia juga boleh berjangkit secara autoinokulasi iaitu jangkitan daripada kawasan lain pada tubuh individu yang sama contohnya berjangkit di bahagian tangan atau badan akibat digaru dengan kuku jari yang dijangkiti kulat.

Keadaan kulit yang sentiasa lembap akibat pemakaian baju yang diperbuat daripada fabrik yang tidak menyerap peluh atau iklim yang lembap dan panas menggalakkan pertumbuhan dan jangkitan kurap.



1. GLA Complex mengandungi minyak Borage dan Vitamin E yang secara semulajadi bertindak mengurangkan keradangan kulit, kegatalan dan kulit kering pada kawasan kurap. Dengan pengambilan GLA Complex kesan parut …

Benarkah VIVIX Dapat Membantu Menurunkan Tahap Diabetes

Image
VIVIX vs DIABETES
Saya tidak setuju jika ayat " VIVIX MERAWAT " Diabetes. Sebab VIVIX bukan ubat. Tapi VIVIX membantu baikpulih di peringakat DNA.

Satu kajian klinikal menunjukkan bahawa bahan-bahan Vivix mengaktifkan pengatur utama genetik yang membantu menolak penuaan selular.

Dalam kajian makmal, bahan-bahan Vivix telah menunjukkan kesan

-4 mekanisme utama penuaan selular -

1. Kerosakan DNA Setiap hari, setiap sel dalam badan anda dihujani oleh sehingga satu juta “penyerang hendap” yang boleh merosakkan DNA. Serangan ini boleh merosakkan pangkalan data genetik sel, mewujudkan “typo” yang boleh menjejaskan fungsi sel dan panjang umur.


Vivix bahan-bahan yang membantu melindungi dan membaiki DNA selular.

2. Pengawal selia genetik
Pengawal selia genetik menyumbang kepada kemerosotan selular yang berkaitan dengan usia.

Dalam satu kejayaan utama, satu kajian klinikal baru-baru ini menunjukkan bahawa bahan-bahan vivix mengaktifkan pengatur utama genetik yang membantu menolak penuaan …

Minuman Untuk Kurus

Image
Tahukah anda makan anggur boleh membuatkan kita kurus. tetapi bukan anggur sebarang anggur tau. ianya anggur termahal di dunia iaitu ANGGUR MASCUDINE. Anggur adalah sejenis tumbuhan hebat dan istimewa. Malah di dalam al-Quran ada disebut 6 kali tentang buah anggur. Anggur dikatakan antara buah yang dibawa dalam bahtera Nabi Nuh.

Cyst Hilang Dalam Masa Sebulan. Apa yang Wanita ini Lakukan?

Image
Ovarian cyst adalah cyst pada ovari yang dialami oleh semua wanita yang sihat dan subur. Cyst ini mengandungi telur (ovum) dan akan pecah bila bersaiz sekitar 20mm ataupun 2cm diameter untuk mengeluarkan ovum tersebut semasa proses ovulasi. Proses ini berlaku pada setiap bulan dan ini adalah normal. Tetapi jika ovarian cyst membesar melebihi 20mm atau 2cm diameter dan tidak pecah, maka ia akan memberikan masalah.


Hari ni saya share cerita saya sendiri pula. Actually tak tahu pun ada cyst. Pergi hospital buat medical check up sebab benda lain. Tapi dapat tahu ada benda lain.
Terkejut lah juga. Tapi syukur sebab tahu tu awal juga. Bila dapat tahu memang terus tak berani nak tinggalkan GLA dan VIVIX. Memang jadi teman rapat lah.

Saya ambil dalam sebulan juga konsisten. Sebelum tu memang ada rasa tak selesa di bahagian perut dan kerap sakit kesan sama macam mengandungkan Khaulah dulu.

Bila Doc scan rupa-rupanya ada Cyst. Doc refer pada pakar sakit Puan. Mula-mula cek selepas scan tu cyst…

Isteri Hidup Sengsara Bila Suami disahkan Kanser Paru Paru Akibat Merokok!

Image
1 kajian dalam 2007 Lung Staging Project yang melibatkan 81,000 pesakit daripada 19 negara menunjukkan bahawa sebahagian besar pesakit kanser paru-paru mempunyai :-
jangka hayat 1 tahun atau lebih selepas disahkan menghidap kanser paru-paru, iaitu dalam 30-50 orang daripada 100 orang. 
Sementara 10 orang daripada 100 orang mempunyai jangka hayat dalam 5 tahun atau lebih dan 5 orang daripada 100 orang mempunyai jangkahayat dalam 10 tahun dan lebih.
Betul, tiada siapa yang boleh menentukan bila ajal seseorang. Namun, kualiti hidup pesakit kanser mungkin akan menurun dan mungkin terpaksa bergantung kepada orang sekeliling.
Pandang wajah isteri, aak anak anda. Mahukan anda melihat menderita kerana sikap merokok anda? adakah rokok lebih penting dari masa depan mereka?



Berikan Anak-Anak Anda Kehidupan Yang Sihat
Mereka mungkin terpaksa mengidap penyakit yang berpanjangan disebabkan terdedah kepada asap rokok basi. Mereka akan membesar dengan mempercayai merokok adalah satu tabiat normal. Daya f…

Bahaya mengandung lagi Jika Pernah Bersalin Cesarean/ pembedahan 3 kali

Image
Biasanya seseorang wanita yang telah melalui tiga kali pembedahan akan dinasihatkan mengikat rahim terutamanya jika lapisan rahimnya sudah nipis atau didapati struktur-struktur seperti pundi kencing dan ususnya melekat pada bahagian rahim.

Dalam keadaan ini pembedahan seterusnya akan membahayakan ibu dan juga anak dalam kandungan.

Dalam beberapa kes di mana selepas tiga kali pembedahan, didapati struktur-struktur seperti pundi kencing dan usus tidak begitu melekat kepada rahim serta bahagian lapisan rahim juga tidak nipis.

Jika wanita ini turut tidak mempunyai banyak masalah kesihatan, maka pembedahan kali keempat akan dibenarkan tetapi tiup fallopian wanita berkenaan perlu diikat ketika menjalani pembedahan kali keempat ini supaya tidak mengandung lagi.






Jom kita baca kisah Puan Ainul Malik Yang Bersalin Secara Cesarean 3 Kali



Baru ku faham apa yang dimaksudkan orang tua "waktu berpantang tu, jagalah pantang betul-betul"
-----------------------------------------------------…