Tuesday, July 26, 2016

Ubat Semulajadi Hipertiroid ?

Saya Fairus Emilia, SID Shaklee since 2013.Cerita saya bersama Shaklee bermula semasa menyusukan Hanna, anak pertama saya. Semasa hamil juga, saya telah disahkan menghidap penyakit hipertiroid dimana hormon tiroid saya aktif melebihi paras normal. Alhamdulillah sepanjang kehamilan semua berjalan dengan lancar. Saya nak berkongsi dengan para ibu semua yang mengalami masalah tiroid dan GDM (kencing manis semasa hamil.).


ubat hipertiroid

Mengalami Tiroid

Al-kisah bermula masa kehamilan pertama, saya disahkan mengalami tiroid. So terus kena ambil darah. Bermula hari tu kene refer HKL dan klinik kesihatan untuk check-up. Dipendekkan cerita, selepas bersalin, semasa dalam pantang saya stop treatment tiroid. Tak buat proper follow up dah dari hospital. Ubat tiroid pun dah stop sampaikan satu hari saya rasa tak best pada badan saya.

Ujian darah tiroid lepas hamil menunjukkan bacaan tiroid yang sangat tinggi. t4=60 dan tsh bacaan tiroid tak normal. Doktor ada explain kat saya yang kemungkinan kalau tiroid saya tinggi akan beri kesan pada jantung saya. Jantung boleh bengkak sebab terlalu kuat mengepam. Macam tu lah kefahaman saya. Heartbeat pun tak normal. Lebih dari 100 degupan/min.

Ambil GLA Complex

So start hari tu saya pun terus decide nak consume GLA COMPLEX untuk kurangkan sikit hormon yang tak balance. Gla berfungsi untuk atur balik proses dalam badan kita. Omega guard pun start beli sebab nak bagi nutrisi pada jantung.

Lepas tu saya refer semula HKL untuk proper checkup di klinik pakar HKL. Masih consume Shaklee dan masa yang sama kene makan ubat hospital jugak. Both kene balance sebab supplement bukan untuk menyembuhkan. Tapi, sesuatu yang menggembirakan terjadi in between treatment hospital, saya hamil anak kedua. Alhamdulillah. Tapi berdebar jugak sebab sebelum tu doktor pakar dah ingatkan kene gap kan sikit kehamilan sebab nak kene kawal hormon tiroid biar jadi normal dulu.

Rezeki Allah saya tak tolak. Ambik GLA dan Omega jadi tersubur dan terhamil pulak. Hehehehehe Alhamdulilah. Izin Allah s.w.t.

GDM Ketika Hamil

Dipendekkan cerita lagi, sepanjang hamil anak kedua, treatment on, ubat tiroid on, supplement shaklee untuk hamil pun consume. Towards the end of 3rd trimester, kene pulak GDM kencing manis masa hamil. Dugaan lagi. Macam mana boleh silap pun tak tau laa. Sebelum ni tak pernah ada kencing manis, ter-ada pulak. Alhamdulillah nasib baik ESP ada, saya kawal diet, masa nak ambik darah untuk cek gula, malam tu kene puasa, ESP memang BESTFRIEND time tu. Alhamdulillah lepas tu bacaan untuk GDM back to normal, tapi still kene monitor gula. Selang beberapa minggu bacaan GDM dah normal semua. Syukur.

Lepas waktu yang ditunggu, dah besalin, saya continue semula treatment tiroid. Alhamdulillah, lepas hamil, saya consume Set Berpantang Shaklee, add Vivix dan sambung balik makan GLA Complex + Omega. Bermulalah rutin biasa pesakit tiroid yang dah tak hamil. Anak kedua saya full Shaklee. Sampai sekarang menyusu dan consume Vivix + Omega + GLA Complex untuk tiroid.

Bacaan tiroid alhamdulillah, masa anak pertama dulu, tinggi, t4=60. Tapi masa Husna t4=40. Still tinggi tapi ada perbezaan masa first treatment tiroid selepas hamil Hanna dan Husna.

Konsisten Shaklee

Saya teruskan konsisten makan Vivix + Omega + GLA Complex, Alhamdulillah dari t4=40 turun jadi t4=30+ sehinggalah sekarang bacaan t4=28. masih ada hipertiorid, sebab ubat hospital pun on off makan :). Perlu diingat yer. walaupun kita consume supplement, kalau jenis yang sakit kronik ni, tak boleh off ubat hospital. Lagi satu saya perasan, masa saya konsisten both, ubat ok, supplement ok, bacaan tiroid saya back to normal. t4=24.

Syukur kepada Allah s.w.t sepanjang treatment tiroid dan kehamilan, saya sangat bertenaga. Handle 2 orang anak, drive ke HKL saat tengah sarat. Tak rasa letih pun. Memang sangat berbeza masa mengandung anak pertama dan kedua.

Semoga yang membaca cerita saya mendapat sedikit inspirasi :) dan dapat kongsikan kepada family, kawan dan orang sekeliling yang ada tiroid jugak ok. Ikhtiar dan doa semoga kita diberi kesembuhan dan kesihatan yang baik. InsyaAllah


Cara Order SET HIPERTIROID

Cara 1 - Anda boleh terus klik ke SET HIPERTIROID ini dan membeli terus dengan Shaklee. Penghantaran menggunakan GDEX atau Citylink dan akan dihantar terus ke alamat yang anda berikan

Cara 2 - Sila hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi tentang set mana yang paling tepat untuk anda, tips dan cara pengambilan yang betul apabila membuat pembelian daripada saya. Sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar .saya merupakan pengedar Shaklee sekitar Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar.


Email: ainulfadzilah@gmail.com
Call/SMS/WhatsApp: 013-3612717
COD Area: Shah Alam, Petaling Jaya, Klang, Subang Jaya, Bangsar

1 comment:

  1. New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters Lose 15 Pounds in Only 21 Days!

    ReplyDelete