Posts

Showing posts from April, 2015

Cara Banyakkan Susu Walaupun Diet

Image
Selamat pagi semua. Ada satu pertanyaan menarik. Boleh ke kita diet masa breastfeed anak kita? Itu satu soalan, lagi soalan, bolehke susu banyak kalau tengah Diet ? Bajet nak kuruskan badan, tapi takut makan banyak pulak ye. Hmm, oklah ini nak kasi tips baik punya untuk korang.


Kenapa Tak Boleh Gemuk ?

Image
Banyak sebab kita tak boleh gemuk, hmmm, ada yang kata gemuk takpa janji sihat. Tapi tulah pasal, sebenarnya bila gemuk memang tak sihat, dan boleh mengundang banyak penyakit. Jom kita tengok artikel dari ayuyuslida yang cantik lagi menarik itu. apa yang terjadi bila dah gemuk nanti.


Khasiat Palm Sugar Atau Gula Merah

Image
Palm sugar/gula merah merupakan gula dari samada pokok kelapa atau pokok sagu/rumbia. Jika berasal dari pokok rumbia, ia disebut arenga palm sugar. Jika berasal dari pohon kelapa ia disebut sebagai coconut palm sugar. Namun keduanya berasal dari keluarga pokok palma sehingga secara umum disebut Palm Sugar. Namun kepada kita orang biasa sering dikenal sebagai gula merah (atau gula semut di Indonesia).


8 Faedah Berjalan Kaki Cepat

Image
Terbaca satu artikel menarik tentang jalan kaki cepat. Boleh membantu mengurangkan risiko penyakit yang bahaya. jom baca 8 faedah terbaik jalan kaki cepat atau brisk walk. Boleh cuba, kalau tak percaya rasanya Tun Mahathir pun jalan cepat, sebab tu nampak sihat





1. Serangan Jantung  Berjalan Kaki secara cepat pboleh mengurangkan risiko serangan jantung. Otot jantung memerlukan aliran darah lebih deras (dari pembuluh koroner ) agar segar dan berfungsi normal mengepam darah tanpa henti. Berjalan dengan cepat boleh mengalirkan darah ke dalam jantung. Dengan sering berjalan, kandungan kolesterol baik (HDL) yang bekerja sebagai spans penyerap kolesterol tidak baik (LDL) akan meningkat. Tidak banyak cara di luar dapat mengubat seperti ini. Berjalan dengan cepat boleh menurunkan risiko serangan jantung. 

2. Stroke Satu kajian dilakukan kepada 70 ribu pesakit di Harvard School of Public Health yang bekerja sambil berjalan kaki sebanyak 20 jam dalam seminggu, hasilnya risiko diserang stroke bole…

10 Kebaikan Kalium

Image
Salam sejahtera semua pembaca yang setia lagi dimuliakan. jom kita share sikit pasal khasiat Kalium atau nama glamer orang putihnya Potassium. Hoo, biasakan dengar potassium dalam buah pisang ? Oklah, bagus tau, ok jom baca artikel copy paste di bawah.


10 Sebab Diet GAGAL !!!

Image
Selamat pagi semua. jom hari ni kita tengok beberapa sebab penting kenapa diet kita gagal. hmm, memang semua orang nak diet, nak jaga makan, nak badan kurus , body cun dan sebagainya. Oklah, hari ni Dila dah copy paste artikel baik punya. Selamat membaca



1. Tekanan Rakan Sebaya Tekanan rakan sebaya adalah salah satu halangan yang paling sukar ketika datang untuk berdiet. Apabila anda memulakan program diet, orang-orang di sekeliling anda akan sama ada menyokong anda atau air mata anda ke bawah. Anda perlu mengabaikan negatif mereka dan memberi tumpuan kepada matlamat sebenar anda untuk menjadi sihat. Jika mereka mempunyai masalah dengan cara yang anda makan, maka itu masalah mereka sendiri, dan tiada apa-apa yang anda boleh lakukan mengenainya. Anda tidak perlu untuk menjelaskan tindakan peribadi anda kepada sesiapa.

2. Tidak Cukup Makan Apabila anda tidak makan kalori yang cukup, ia menyebabkan semua jenis maklum balas negatif dalam badan. Daripada perubahan hormon, turun naik mood, m…

Apa Itu Lecithin ?

Image
Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.



Kandungan Lecithin Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
Kolin – satu komponen neurotransmitterAsetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem sarafInositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan
Kebaikan Lecithin -Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids) -Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol -Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL) -Membantu kawal paras triglycerides -Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. -Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol
Penting Untuk F…

Petua Banyakkan Susu Badan

Image
Terdapat beberapa sebab berlakunya keadaan dimana ibu merasakan susu yang dihasilkan semakin berkurangan. Keadaan ini mungkin disebabkan si ibu tidak memulakan penyusuan awal atau tidak menyusukan bayi dengan kerap. Jom kita tengok Petua orang dulu membanyakan susu badan. Yerlah zaman dulu bukannya ada supplement pelbagai macam zaman sekarang:




1. Cekur Manis Cekur manis (atau nama lain pucuk manis) digunakan dalam perubatan tradisional untuk membanyakkan susu ibu. Caranya daun cekur manis yang telah dihancurkan ditampal pada payu dara ibu, dibasuh selepas kering. - Portal herba melur.com

2. Kacang Tanah Kacang tanah mengandungi protin yang tinggi, zat besi, vitamin E, kalsium, vitamin B kompleks dan fosforus. Malah kandungan protin dalam kacang tanah adalah jauh lebih tinggi dari daging, telur dan kacang soya. Ia juga mengandungi asid amino yang tinggi. Bagi menambah kandungan susu badan ibu yang menyusukan bayi, digalakkan mengambil kacang tanah yang dipanggang bersama susu kambing.…

Rahsia Kandungan Vivix Shaklee Terbongkar

Image
Harini nak cerita sikit pasal produk, hehehe, tapi bukan sebarang produk. Produk baik punya. Memang diakui ramai ahli shaklee. Oklah, jom kita tengok apa yang ada dalam vivix shaklee. Kenapa dia power sangat ? Ooo, rupanya ada 4 bahan ajaib dalam vivix ini. Jom kita bongkar


10 Amalan Harian Untuk Kekal Kurus

Image
Alhamdulillah, harini nak cerita sikit tentang 10 amalan harian yang boleh kita buat kalau nak kurus, dan paling penting nak kekal kurus. oklah, harini saya pau sikit artikel dari blog Anne Story nih, sangat best pulak artikel dia, jadi nak pinjam dan edit sikit. Boleh baca artikel tu kat sini.


Batuk Kena Makan Vitamin ?

Image
Batuk boleh mengganggu, menyakitkan dan memenatkan. Ia boleh membuat anda pada waktu malam dan menghadkan produktiviti anda di tempat kerja. Ubat batuk boleh meninggalkan rasa yang tidak menyenangkan di dalam mulut anda, dan anda mungkin mahu belajar bagaimana untuk mencegah gejala masa depan. Mujurlah, terdapat vitamin dan mineral yang boleh diambil untuk mempercepatkan pemulihan anda dan juga membantu mencegah kamu dari jatuh sakit lagi. Berbincang dengan doktor anda mengenai pengambilan vitamin anda, dan mengetahui apa yang anda mungkin hilang.


10 Tanda Awal Masalah Buah Pinggang

Image
Ramai daripada kita yang sebenarnya mempunyai penyakit buah pinggang, tetapi kita tidak menyedarinya. Ini disebabkan sebahagian dari tanda-tanda penyakit buah pinggang mungkin kelihatan seperti gejala penyakit lain. Jadi bagaimana untuk mengetahui yang anda mempunyai penyakit buah pinggang? Untuk mengetahuinya mari kita lihat tanda-tanda awal penyakit buah pinggang yang saya kongsikan di bawah. 


5 Makanan Mencegah Sesak Nafas

Image
Salam tengah-hari semua. Macam mana korang semua ? Sesak nafas ke ? hehhehe, mungkin ada yang sesak nafas balik dari shopping, pergi konsert, atau menonton suami memancing ikan. huhuhu. Tapi hari ini dila nak share sikit tentang topik sesak nafas. hmm, memang ramai yang masalah pernafasan macam nih, hmmm, oklah, takpa, jom kita tengok 5 makanan yang bagus untuk orang yang selalu sesak nafas.


Petua Lama Merawat Selsema

Image
Oklah, jom kita tengok tips mudah, petua orang lama nak legakan selsema. hoo, dulu macam macam buat, tapi dulu kalau selsema je, ayah suruh makan ubat itu ini dan itu. Tapi , jangan makan sebarang ubat. Ada cara paling mudah, iaitu TIDUR !!!


8 Tips Pencegahan Kanser Usus

Image
Cerita tentang kanser usus ini memang ramai yang tak ambil peduli, berbanding dengan kanser payudara yang popular. Tapi, ianya memang penting, sebab , kalau tak jaga usus, habis rosak usus kita, dan paling tak best bila jadi kanser. Oklah, hari ini nak share sikit dengan korang tips penjagaan usus supaya tak kena kanser. blog macam biasa copy lagi.


Bahaya Buasir

Image
Salam sejahtera, hari ni, saya nak share sikit beberapa maklumat pasal buasir nih. hoo, jom kita tengok info tentang buasir, macam biasa artikel masih lagi kopi teh dari orang lain. Jangan sampai buasir otak pulak ye


Fungsi Hati Manusia

Image
Salam sejahtera semua. Hari ni dila nak cerita sikit tentang hati manusia, bukan hati bercinta, tapi hati fizikal, bahasa jawanya orang panggil liver. tapi bukan liverpool. Oklah, hari ni, jom kita tengok beberapa fungsi dan kepentingan hati manusia, serta produk shaklee yang berkaitan dengan hati . Penting woo detoks hati .


6 Suplemen Untuk Kesihatan Jantung

Image
Salam sejahtera dan selamat pagi. Hari ni, kita cerita pula tentang suplemen yang bagus untuk jantung. Bolehlah kiranya kita amalkan makanan yang ada suplemen di bawah. Jom baca info yang saya copy paste, memang terbaik, hehehe.


10 Cara Nak Kurangkan Darah Tinggi Tanpa Ubat

Image
Salam sejahtera semua, oklah hari ni nak sambung lagi pasal darah tinggi pulak. Bahaya darah tinggi ni, banyak cerita yang kita dengar pasal darah tinggi, macam silent killer, tetiba je, kena serangan. Jadi nak mantapkan lagi bacaan tekanan darah, supaya tak tinggi, cuba ikut 10 tips yang dicopy paste dari blog orang putih, selamat membaca.


Makan Buah Boleh Rendahkan Kolesterol ?

Image
Alhamdulillah, nak update blog ni, akhirnya dapat juga. oklah, harini dila nak share sikit dengan pembaca semua tentang khasiat buah dan sayuran yang ada dalam dunia nih, bagus woo, cuba korang dapatkan buah dan sayur nih, nak turunkan kolesterol yang bermain dalam salur darah korang tuh.


Resdung Atau Alahan ?

Image
Permasalahan resdung adalah salah satu penyakit alahan yang sering dialami pada masyarakat kini.Tidak dinafikan bahawa sesiapa yang mengalami masalah resdung ini akan merasakan ketidak selesaan dan serba tidak kerna.Ini kerana pesakit akan mengalami kegatalan dan tekanan pada bahagian ata,hidung,muka,mulut seperti lelangit, perit dibahagian kepala.



Keistimewaan Alfalfa

Image
Alfalfa terbaik yang tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai jenis zat, termasuk kalsium, fosforrous, zat besi dan magnesium serta klorofil, bioflavanoid, pelbagai mineral surih dan vitamin


Apa Itu Coenzyme Q10 ?

Image
Coenxyme Q10 atau secara ringkasnya, CoQ10 adalah sejenis vitamin antioksida larut lemak yang terbentuk secara semulajadi di dalam setiap sel di dalam tubuh kita.
CoQ10 ini sangat sangat diperlukan untuk membolehkan sel-sel tubuh kita menghasilkan tenaga sendiri, agar sel-sel tubuh kita kekal berfungsi (kalau tak berfungsi, matilah kita) Oleh itu ia memainkan peranan yang sangat penting dalam proses penghasilan tenaga, di mana CoQ10 berperanan sebagai pencetus tenaga.
Proses penghasilan tenaga ini berlaku beribu-ribu kali setiap saat. Cuba bayangkan kalau CoQ10 tidak mencukupi dalam tubuh kita?Mampukah sel-sel tubuh kita berkerja dengan efisyen? Sudah tentu tidak!
CoQ10 ini ditemui kebih banyak di dalam organ-organ yang kuat berkerja, seperti jantung, hati, buag pinggang dan pankreas.
Paras CoQ10 di dalam tubuh kita akan berkurang dengan usia dan aktiviti senaman yang kita lakukan. Semakin kita berusia, dan semakin kita aktif, semakin kurang paras CoQ10 dalam badan kita.


Gejala Awal Sakit Jantung

Image
Sakit jantung merupakan salah satu penyakit yang perlu kita waspada. Terdapat banyak kes orang terkena sakit jantung secara tiba-tiba. Kolesterol serta lemak berlebih dalam tubuh dihubungkan sebagai faktor penyebab masalah jantung.
Namun, masih ramai di antara kita yang mengambil remeh isu pemakanan seharian, walaupun menyedari hakikat bahawa, SAKIT JANTUNG MERUPAKAN penyakit yangMEMBAWA KEMATIAN TERTINGGI DI DUNIA!!
Sebelum penyakit ini betul betul menjadi sahabat anda semua, jom kita kenali tanda awal sakit jantung

Jaga Gigi Sebelum RONGAK !!!!

Image
Untuk anda semua, penjagaan gigi sangatlah penting, jadi untuk nak memahami dan meneliti masalah gigi nih, apa kata kita tengok makanan yang ok dan yang tak ok. Mula-mula kita baca dulu, beberapa jenis makanan yang boleh rosakan kesihatan gigi kita, lepas tu tengok pula vitamin yang bagus untuk kesihatan oral kita. hooo,


Bahaya Rabun Warna

Image
Orang yang colourblind tidak boleh melihat beberapa warna atau melihat mereka berbeza daripada orang lain. Buta warna diwarisi, dan memberi kesan kepada kanak-kanak lelaki lebih daripada perempuan. Daripada 20 kanak-kanak lelaki, ia mungkin bahawa satu atau dua akan mempunyai masalah penglihatan warna.
Yang buta warna jangka adalah mengelirukan. Satu istilah yang lebih tepat adalah kekurangan penglihatan warna (CVD). Orang yang tidak dapat melihat semua warna masih boleh melihat benda-benda (selain daripada warna) dengan jelas orang yang tidak colourblind.
Hanya segelintir orang yang colourblind buta kepada semua warna. Warna-warna yang biasa orang mempunyai kesukaran dengan adalah hijau, kuning, oren dan merah.




Sel-sel mata dan penglihatan Semua sel-sel dan laluan saraf di mata dan otak hadir sejak lahir. Dalam retina, di belakang mata, kedua-dua jenis sel adalah:
Sel Rod - ini adalah sensitif kepada cahaya, tetapi mereka tidak melihat warna yang berbeza. Kami menggunakan sel-sel rod…

Lesu Penyebab Malas ?

Image
Assalamualaikum. Pagi pagi buta nih, nak update blog sikit. Cerita pasal lesu je. Tapi memang, penyakit lesu, memang ramai tak suka, inilah buat ramai jadi tak tentu, time banyak kerja, ada je penyakit lesu ni datang, penat, mengantuk, nak tidur je jawabnya. Macam mana tuh, huhuhu, boleh jadi malas kalau tak diatasi.


Vitamin Sakit Pinggang

Image
Salam sejahtera, hari ni, pulak nak share sikit tentang vitamin untuk orang yang ada sakit belakang, atau sakit pinggang. Hoo, memang susah woo nak bergerak, kalau sakit pinggang lama-lama memang boleh bawak penyakit yang serius. Tapi takpa, sebab dah ada tips copy dari blog ni, jom kita tengok 5 vitamin yang bagus untuk sakit pinggang anda.


Tips Bibir Menawan Lagi Tertawan

Image
Oklah, harini ,nak cerita pasal bibir je, tapi sebab nak cepat punya tips, saya ada cedok sikit beberapa tips dari blog lain. Memang sangat bagus tips dia, korang boleh baca blog kesihatan ni, memang banyak info menarik.

7 Tips Menjadi Pelajar Cemerlang

Image
Ibu bapa pasti gembira apabila anak pulang dengan keputusan peperiksaan cemerlang, kerja sekolah disiapkan tanpa perlu disuruh dan rajin mengulang kaji pelajaran.
Namun, melahirkan anak bersikap begitu adalah sukar. Sukar tetapi tidak mustahil. Apa yang penting kita perlu tahu cara betul mendisiplinkan anak, tegas dan mesra dalam pendekatan, sabar dalam membimbing dan istiqamah.
Melahirkan anak yang rajin belajar bukannya mengambil masa satu atau dua bulan. Ia mengambil masa bertahun-tahun sebelum kita lihat sikap rajin belajar itu mula berputik dan menjadi tabiat mereka.