Posts

Showing posts from March, 2015

20 Tips Hidup Sihat

Image
Alhamdulillah, hari ada baca sikit tentang tips nak hidup sihat, jadi Dila macam biasa akan update banyak tips dari blog lain, kumpul dalam blog ini, khas untuk anda semua yang sukakan hidup sihat cergas dan bertenaga. Jom baca 20 tips terbaik



Mata LEBAM Sebab POLITIK ?

Image
Salam sejahtera semua, nampaknya, tajuk kali ini agak kontroversi sikit, hahaha, apalah, nampak sangat, bunyi nak komersialize kan blog, macam geng geng blogger ala siakap keli, ikan keli, pamapedia dan blogger blogger terkenal yang confirm terkenal seperti hanis zalikha.
Oklah, hari ni saya nak ceritalah sikit pasal mata lebam. Tapi ada juga ye cerita pasal eye bag, mata panda, dan macam-macam istilah yang pastinya membuatkan awek-awek diluar sana tak senang duduk melihat muka mereka yang tak berapa cunz tuh.




Tidur Tak Cukup ? Biasalah , semua orang bila dikaitkan dengan mata lebam, semuanya kata pasal tak cukup tidur, tidur tak lena dan sebagainya. Tapi itu mungkin betul. Oklah, kalau camtu, nampaknya semua orang kena tidur awal, dan paling penting tidur berkualiti. So takdalah kesan hitam ala kungfu panda.


Faktor Usia ? Dalam pembacaan yang saya buat, mata lebam nih dikaitakn dengan faktor usia. Masa muda kurang sikit mata lebamnya, tapi, ada yang kata bila usia dah meningkat, kes…

5 Cara Mudah Mengajar Anak Kecil Gosok Gigi

Image
Pada usia enam bulan gigi susu akan mula tumbuh. Ketika berumur dua tahun, si manja anda akan memiliki set gigi susu yang lengkap sepenuhnya. Ketika dia masih kecil, anda yang membantu untuk memberus giginya. Tapi kini dia sudah besar. Adakah anda harus terus membantunya atau ajar agar dia dapat melakukannya sendiri? 

12 Tips Cepat Hamil Yang Senang Diamalkan

Image
Pernah tak bila berjumpa saudara mara mesti dapat solan cepu emas " eh bila nak mengandung ni? " tak pun ayat sedap sikit " berdua je ke? bila nak bertiga "
Soalan cepu cemas biasa yang sering diajukan kepada pasangan yang baru berkahwin. Ada yang 2-3 tahun kahwin pun dah naik muak dengan soalan macam tu kan..
Apa jawapan tipikal kita? " belum rezeki " .. Allah Maha Pemberi rezeki tetapi kita kena la berusaha kan..
Jom kita kenal pasti apa 12 tips untuk cepat cepat hamil 

Risiko HB Rendah Ketika Hamil

Image
Hb rendah merupakan keadaan di mana badan mengalami kadar hemoglobin dalam darah yang tidak normal atau rendah. Keadaan ini boleh menyebabkan sistem peredaran darah tidak lancar disebabkan kurang hemoglobin.

Susu Ibu BEBAS GST ?

Image
Salam sejahtera semua. Lama dah tak update blog ni, bajet nak sekali sehari, last last, apapun tak update, hehehe. Tak bagus macam tuh, kena setiap hari update. Oklah, nampaknya hari ni, kita nak cerita sikit tentang kehebatan susu IBU . Apa yang power sangat ? Memang cool sangat ke ?


7 Makanan Untuk Wanita Tampil Sihat, Cantik Dan Makin Jelita

Image
Wanita hiasan dunia.. Seindah wanita adalah wanita yang sihat , cantik luar dan dalam. Kesihatan dalam yang sihat akan menzahirkan luaran yang sihat, cantik, ceria. Wanita adalah isteri, ibu dan apabila wanita sihat maka seisi keluarga akan sihat.

Kita Bukan Sahaja Semakin Tua Malah Kita Semakin Pendek.

Image
Kita bukan sahaja semakin tua malah kita semakin pendek.Pernah tak korang check ketinggian ? Tahu tak kalaukita semakin memendek atau ketinggian makin menurun itu adalah tanda tanda kita sedang mengalami osteoporosis
Terkejut kan.. Tapi tu adalah realiti. Kita tidak akan makin tinggi tapi semakin rendah..kenapa itu terjadi?
Kehilangan ketinggian adalah salah 1 proses semulajadi tanda penuaan.Sesetengah orang mula mengecut sedikit seawal 30 tahun . Kehilangan ketinggian yang terlalu mendadak merupakan isyarat yang kita mempunyai risiko tinggi mengalami masalah tulang pinggul, tulang belakang
Apabila usia meningkat, kita akan kehilangan kolagen, kalsium dan protein. Tulan yang normal mesti mempunyai kepadatan kolagen, protein dan kalsium yang tinggi. 
Apabila proses kehilangan ketinggian makin meningkat maka kita berisiko untuk mendapat osteoporosis dimana tulang akan lemah dan senang rapuh

Hilang Kerja Sebab Nafas Berbau ?

Image
Betul ke sampai boleh hilang KERJA sebab Nafas Berbau ? Memang sukar bila kita dengar pasal nafas berbau, huhuhu. Memang tak dapat dinafikan, kalau restoran kotor berbau, inikan pula orang tak jaga mulut, tak gosok gigi, nafas berbau, tapi mungkin takdalah sampai hilang kerja rasanya.