Posts

Showing posts from September, 2014

5 Fakta Menarik Tentang Soya Shaklee

Image
Alhamdulillah, selepas balik dari motivation rally semalam, tak sangka sales bertimbun-timbun masuk, oklah terbaik nak closing nih. OKlah. untuk hari ini, saya nak ajak anda berbincang dengan satu produk shaklee yang paling cool dalam dunia, iaitu ESP Shaklee. Oklah, tapi kita pergi satu persatu melalui gambar yang disediakan oleh Shaklee Malaysia !!!


Diet Sayur-Sayuran : Bagus Untuk Detox

Image
Alhamdulillah, baru berkesempatan nak edit entry ni. Oklah, semua orang tahu kebaikan detox, nak singkirkan toxin atau benda kotor dalam badan. Bagusnya detox pun boleh membantu mengurangkan berat badan dan sebagainya. Oklah, jom kita tengok satu-persatu tentang detox.

Bagaimana Omega Guard Dapat Mencairkan Lemak Dalam Badan?

Image
Ramai tahu yang minyak ikan ni bagus, lagi lagi produk Shaklee omega guard memang bagus untuk kesihatan, untuk jantung, untuk imunisasi, hoo, lagi lagi puan Ainul pun badan tak berapa naik sebab ambil omega guard. Sebab tu pun saya tengah ambil omega guard sikit. Oklah, jom kita tengok macam mana dia boleh membantu kuruskan badan.

Kelebihan Cinch Shaklee

Image
Salam sejahtera semua, nampaknya hari ini kita edit entry lama lagi. Oklah, hari ini saya nak share sedikit kelebihan Cinch Shake Shaklee ini. Oklah, memang best sebenarnya cerita pasal Cinch Shake ni, kalau di godek dalam blog saya, banyak gila saya share tips,oklah takpa jom kita tengok satu persatu manfaat Cinch Shaklee ni


Panduan Pengiraan BMI

Image
Alhamdulillah, untuk hari ini, jom kita tengok apa itu BMI, kenapa BMI ni penting dan sebagainya. Oklah sebenarnya, ramai dah tahu pasal BMI ni, formula pun senang nak hafalkan. Oklah, jomlah kita ulangkaji sedikit apa itu BMI.



Body Mass Index Dekat Malaysia , BMI ni kira standard untuk tentukan sama ada kita ini obes atau tidak. Jangan tak tahu, Malaysia adalah negara yang juara OBESITI di Asia Tenggara dan Asia. Memang negara kita ni ada banyak masalah. BMI ini senang je kita, ambil berat dalam kg dan bahagi dua kali tinggi kita dalam meter. Hahhaa, so korang boleh tengok jadual diatas, kalau dalam linkungan 18-25, maknanya berat badan korang ok. Jangan lebih sudahlah, sebab OBES ini bahaya, tak sihat.
BMI Negara Lain Kalau korang pergi negara lain, ada je standard BMI diorang, lagi lagi negara jiran Singapura, memang sangat mementingkan BMI dalam negara diorang. Memang ada di Jepun, berat badan sangat penting untuk meminta sesuatu pekerjaan. Jadi, badan nak kena fit dan sihat sela…

Manfaat Omega-3

Image
Semua orang tahu yang omega-3 ni, minyak ikan yang bagus untuk kesihatan. Dulu tengok iklan pasal budak yang pergi sekolah sorang-sorang, cikgu tanya dia, semua dia jawab budak lain demam. Hahha, itulah penangan minyak ikan di pasaran. Oklah, kali ini jom kita tengok balik apa kebaikan omega-3 nih, gambar memang ambil dari google je .

Apa Kaitan Jalan Kaki Dengan Kuih Tradisional ?

Image
Memang haritu kami jalan kaki, dari tasik depan Masjid  nak ke tasik yang ada dekat restoran, hoo, jalan sikit je, tapi sarapan punyalah banyak, hooo, makan nasi lemak tak ingat. Hoo, memang tak boleh belah, tak jadilah jalan kaki tersebut. Oklah, tapi cuba tengok apa kaitan jalan kaki di bawah ini, hahaha.


Kebaikan Vitamin C Shaklee

Image
Cerita pasal vitain C ni, memang semua orang tahu, suatu ketika dulu, vitamin C shaklee pernah jadi hot, ada satu ketika Shaklee terpaksa stop sekejap pengeluaran vitamin C nih, cepat habis, gara-gara ada pengedar yang ambil kesempatan buat repackaging. Hoo, takpalah, itu menunjukkan vitamin C shaklee memang cool . Oklah, jom kita tengok apa yang menarik di bawah.


Nilai Kalori Dalam Kuih Tradisional

Image
Alhamdulillah, hari ini saya dapat info dari abam naja kita yang rajin share info yang best pasal kalori ini. Hoo, kali ini kita tengok sikit info pasal jumlah kalori yang ada dalam kuih-muih tradisional. Hoo, kalau tengok kat bawah ini, memang ada yang sikit dan ada yang banyak.

Kenapa Kita Muntah , Alah Ketika Mengandung ?

Image
Bila mengandung je kena ada alah, muntah. betul ke? Bukan semua wanita akan mengalaminya. Malah ada wanita yang bernasib baik tiada alahan pun sepanjang kehamilan. Ada juga wanita yang mengalami alahan, muntah yang teruk sehingga terpaksa dimasukkan ke hospital. 



Kenapa kita muntah, ada alahan ketika hamil? 1. Hormon (HCG) Hormon ini meningkat dengan cepat pada peringkat awal kehamilan. Loya akan lebih memuncak di sekitar masa yang sama dengan tahap HCG. wanita mempunyai tahap yang lebih tinggi HCG,berisiko tinggi untuk mengalami rasa loya dan muntah-muntah.
2.Estrogen Hormon ini, yang juga meningkat dengan pesat di awal kehamilan.wanita akan cenderung kepekaan terhadap bau. Aroma tertentu serta-merta mencetuskan refleks lelucon. 
3.Perut sensitif Kawasan gastrousus Sesetengah wanita hanya lebih sensitif kepada perubahan awal kehamilan. Juga, beberapa kajian menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai bakteria perut yang dikenali sebagai Helicobacter pylori adalah lebih cenderung untuk …

Dulu Jeans Saiz 36..Now Saiz 32

Image
Pernah tak mengalami masalah sukar menyarung kembali jeans lama. Mesti stress kan. Terpaksa beli jeans baru ke ? atau kita adjust berat badan kita. Lagi sedih jenas yang diberi beratus ringgit. 
Kesuksaran menyarung seluar kegemaran antara tanda-tanda mudah menunjukkan kita sedang mengalami masalah berat badan yang kian meningkat. 

Ubat Untuk Mak Sakit Sendi ?

Image
Mak sy berumur 63 tahun skrg. aktiviti mak pg2 skrg ni berbasikal. sy juga mcm xpercaya bile sy selisih dengan emak sedang berbasikal keliling kampung dengan sahabat baiknya pg jumaat lepas. syukur kpd Allah kerana masih memberikan kesihatan yg baik kpd emak. lutut mak dh xsakit sejak consume OMEGA GUARD SHAKLEE..

Cara Mengawal Kolesterol

Image
Salam sejahtera semua, hari ini, jom kita tengok macam mana nak kawal kolesterol dalam badan. Hmm, ada magik ke ? Sebenarnya nak kawal kolestrol kena ada DISIPLIN, ye disiplin, antaranya ialah disiplin makan, disiplin membuat pilihan makanan, dan disiplin mencari makanan yang bagus, selain ambil makanan tambahan. Hmmm, jom kita tengok 3 langkah terbaik yang saya boleh bagi anda tahu macam mana nak kawal kolestrol.


3 Fakta Menarik Tentang Kolagen

Image
Kolagen memang terbukti berkesan, nak kembalikan muka yang nampak macam dah tua, jadi cantik dan muda kembali, termasuklah cikgu Sue kat melaka sana, anak 5 orang, muka nampak muda, suka sangat kolagen shaklee. Oklah , apapun jom kita tengok kembali cerita pasal kolagen ni, gambar khas dari Shaklee Malaysia


Fungsi ZINK Yang Ramai Tak Tahu

Image
Hahaha, ramai tak tahu, sebenarnya banyak faedah zink ni, hooo, biasalah, bunyi dia agak low profile, apadah makan zink, macam atap zink je, hahaha, itulah pasal. Biasalah tukan, takpa takpa, kali ini saya nak cerita sikit, fungsi zink khas untuk kecantikan , hahahha, Zink untuk cantik ? Pelik tuh .


15 Fungsi Kolagen Untuk Manusia

Image
Korang tahu tak, masa kita kecil, sebenarnya badan kita ini kan comel lotey gitu, gebu tembam, ramai makcik makcik suka picit pipi kita, cium bulat bulat. Lama kelamaan, bila dah makin besar, makin dewasa, malah makin tua, dah tak comel dah. Ada yang cepat je tua. Sebab apa ye ? 


12 Tanda-tanda Kehilangan Kolagen

Image
Jmm baca beberapa sebab kolagen dalam badan hilang, sebab tu kena jaga makan, bila hilang kolagen, badan memang lemah semacam, jom baca tengok ada tak kat badan korang


TERBONGKAR !!! Rahsia Anuar Zain Kelihatan Muda

Image
Ramai yang akui muka Anuar Zain tak dimakan usia walaupun usianya kini dah 43 tahun. Beliau sentiasa tampil segak sehingga mempesonakan sesiapa yang memandang.
Tambahan lagi apabila beliau begitu menjaga keperibadian serta tutur kata yang sangat soft spoken sekaligus menyerlahkan sisi budi bahasa yang membuatkan peminat sentiasa menggilainya.
Selain merendah diri, Anuar Zain memang kaya dengan senyuman yang menawan dek giginya yang bersih tersusun rapi. Anuar Zain boleh dikira bertuah sebab dia tiada masalah kulit seperti masalah jeragat atau kedutan. Anuar Zain dikatakan antara artis lelaki metroseksual yang menjaga kebersihan wajah termasuk mengambil makanan tambahan selain membuat suntikan vitamin C, kolagen dan sel stem yang sikit sebanyak memberi impak kepada dirinya.
Tidak seperti sesetengah selebriti lain, Anuar Zain sangat berterus-terang tentang penjagaan kesihatan serta rutin penjagaan wajahnya.
Apabila sudah menginjak ke usia 40-an kita memang kena mengamalkan pengambilan …

Diet Lampu Isyarat

Image
Salam sejahtera semua. Alhamdulillah, hari ini dah masuk hari ke sembilan dalam bulan ke sembilan tahun 2014. Nampaknya semua orang dah berkobar-kobar nak kurus, dari badan tak cun nak cunkan badan. Oklah, buat yang nak dapatkan tips diet, hari ini saya share sedikit info yang diambil dari abam naja. Ianya dinamakan sebagai Diet Lampu Isyarat. Special tak namanya ?