Posts

Showing posts from August, 2014

Cara Tingkatkan Antibodi Badan

Image
Hari ini nak buat entry yang simple, cerita pasal antibodi badan kita. Sebenarnya imun sistem badan kita memang perlukan zat, supaya badan kita dapat melawan virus, walaupun ada yang kata vaksin penting untuk melawan virus dan penyakit yang lebih bahaya. Tapi apapun, cara terbaik untuk meningkatkan sistem imun badan ialah dengan mengambil makanan yang berkhasiat seperti yang di bawah. Artikel diterjemah terus dari sini.



Vitamin A Vitamin A adalah vitamin larut lemak yang terdapat dalam telur, produk tenusu, hati dan buah pinggang. Ia juga terdapat dalam  sayur-sayuran kuning atau gelap dan lobak merah dalam bentuk beta-carotene4 dan membantu mengekalkan sistem imun yang sihat. Sel-sel kulit dan sel-sel yang melapisi saluran pernafasan, pencernaan dan saluran kencing, bertindak sebagai penghalang dan memberikan pembelaan terhadap menyerang virus dan bakteria. Vitamin A diperlukan untuk berfungsi dengan baik sel-sel ini, menjadikannya vitamin penting untuk kekebalan dan kesejahteraan um…

Tips Penurunan Berat Badan

Image
Alhamdulillah, bertemu kita lagi dalam blog Diet Diet Sihat. Oklah, kali ni nampaknya kita nak bincang sedikit tentang tips penurunan berat badan. Hoo, ramai kata dia semua dah puasa, dah buat itu dan ini, tapi mula mula turun, lepas tu naik balik. Hmm, ada yang diet, tapi berat tak turun-turun jugak, kenapa ye ? Oklah jom tengok lagi dibawah.

7 Tips Mudah Untuk Ibu Hamil

Image
OKlah, untuk hari ini, saya nak share sebenarnya beberapa tips dalam blog ini yang sesuai untuk para ibu yang hamil anak ketiga, keempat dan anak pertama. Jadi, diharap tips yang yang saya nak kongsikan ini amat bermakna buat anda semua. Selamat membaca


1) Kenapa Ibu Hamil Perlukan Protein ? Soalan ini memang popular, jawapannya memang banyak sebab nak galakan pertumbuhan anak dalam kandungan, selain itu kenalah makan untuk diri sendiri juga. Tapi berapa banyak kena ambil protein ini ? Oh jawapannya ada kat gambar di atas, senang je kan nak ingat ? kali 1.5 dari berat badan anda, tapi unit gram , bukan kilogram. Kalau ambil protein berkilo-kilo, rosak buang pinggang
2) Mengatasi ALAHAN Hooo, banyak tips sebenarnya yang Ainul pernah cut n paste, tak pasti artikel mana dia ambil, hahaha, tapi sangat berguna, dan kami letakkan di sini, untuk anda para ibu yang melahirkan anak-anak pintar lagi unik.
3) Kepentingan Kalsium Oklah, selain dari protein, kena juga ambil kalsium. bayangkan kalsiu…

Keputihan Makin TERUK Selepas Makan ALFALFA SHAKLEE ?

Image
Sejak bersalin anak kedua ni masalah keputihan makin menjadi jadi. Adakah sebab bersalin normal? Anak 1st dulu bersalin czer takde pulak..
Serius sangat tidak selesa ok. Pantyliner tukar banyak kali. Underwear pun terpaksa bertukar ganti. Nak cerita pun malu ok. Sangat sangat tidak selesa. Nasib baik tak berbau. Ada wei keputihan yang teruk sampai berbau busuk. Husband pun boleh lari ok. Diri sendiri pun tak selesa.. Malu dengan husband uolss
Ternampak iklan pasal merawat keputihan dengan alfalfa shaklee . Testimonial semua bombastik la kan. Teruja nak mencuba. harga pun murah je. 330bj RM53 je. Murah giler kot. 
Aku makan 3bj mengikut nasihat penjual. Selepas makan keputihan makin teruk. Lebih teruk lagi asyik nak membuang je. Lagi teruk aku sampai bengkak susu. Stresss !!


Bestnya Menjadi Ahli Shaklee. Apa Kelebihan Menjadi Ahli?

Image
Saya mula berkenalan dengan product shaklee pada 2011. Pada awalnya saya makan sendiriuntuk menyusukan anak. Dimana saya sering penat kerana kerja yang tidak tentu masa, selalu di site, outstation. Jadi saya mencarisupplement untuk bantu badan saya kekal cergas dan bantu saya kuat untuk pump susu. menyusukan anak. Taknak la extreme nak menyusukan anak sampai diri sendiri terabai kan. Nak juga cantik, segar, sihat depan husband dan untuk keyakinan diri. 
Sudah 3tahun makan shaklee dan sangat happy dengan product ini. Sampai saya resign sebagai jurutera dan buat business shaklee full time la. Income dengan shaklee? Alhamdulillah tak pernah terfikir akan dapat pegang income mcmtu.


25 Kelebihan Pisang Ketika Diet

Image
Hahha, penat sungguh otak ku ini, selepas balik dari US, rupanya, ada lagi simptom jetlag. Penat weih, hahaha, tapi kena gagah jugakkan nak siapkan satu entry blog, oklah, yang pun entry cut and paste lagi, tapi lebih menarik , pasal pisang, hooo, jom baca pasal pisang ni, tak sangka aku akan copypaste kat laman web ni, semoga bermanfaat semua 





Pisang membantu mengatasi kemurungan,  tahap tryptophan yang tinggi akan bertukar kepada serotonin, suatu keadaan yang bagus untuk neurotransmitter dalam otak Makan dua pisang sebelum senaman berat adalah pembekal tenaga yang bagus dan mengekalkan gula dalam darah anda.Melindungi daripada kekejangan otot semasa latihan dan kejang kaki waktu malamMengatasi kehilangan kalsium ketika membuang air kecil dan membina tulang yang kuatMemperbaiki mood dan mengurangkan gejala-gejala PMS dengan mengawal selia gula darah dan melegakan tekananPisang mengurangkan bengkak, melindungi daripada penyakit kencing,membantu penurunan berat badan, menguatkan sistem…

Nak KURUS? Makan la Minyak Ikan atau Omega 3

Image
Menurut kajian minyak ikan atau omega 3 mampu membakar lemak disamping bantu turunkan kadar kolestrol.


Omega Guard Merawat Demam dan Selsema ?

Image
Alhamdulillah, hari Jumaat ini, pengunjung blog Diet Diet Sihat bertambah dan makin ramai meminati artikel yang ditulis dalam blog ini, terima kasih saya ucapkan. Untuk hari ini, saya nak bertanya, betul ke Omega Guard ni boleh merawat demam dan selsema ? Adakah demam dan selsema ini satu penyakit ? Oklah, kita kena betul-betul fahamkan , jangan sampai jadi silap pulak nanti.


5 Minuman Membantu Mengurangkan Berat Badan

Image
Alhamdulillah, bangun pagi, dapat hantar kakak Arreessa ke sekolah, dan beli sarapan, dan sekarang duduk sambil tulis blog ini. Macam biasa hari ini saya nak berkongsi lagi tips dari blog orang putih . Saya memang jenis google translate je, ada edit sedikit, apapun ianya untuk kebaikan kita bersama. Kredit kepada kepada website lifespan.com, rujuk artikel asal di sini.


Cecair Serviks

Image
Ramai juga yang nak tahu tentang cecair serviks ni, betul ke cecair serviks adalah penentu kesuburan wanita ? Hooo best jugak nak tahu ni. Oklah kalau nak dibincangkan, ada macam macam isu juga, tapi harini nak bincang dua perkara sahaja, satu tentang artikel dr zubaidi satu lagi GLA Complex Shaklee.



Bila Jutawan GILA GLA Complex SHAKLEE !!!

Image
Hoooo, memang gila bila seorang jutawan menulis tentang GLA Complex , biasalah sekarang ni kan tengah promosi. Oklah, sebab saya pun nak jimat masa nak tulis blog, saya copy terus, hahaha, takkan dia tak bagi, apapun cuba korang baca betul-betul apa yang Jutawan ni tulis, hahaha.


8 Cara Mudah Elak Perut BUNCIT !!!!

Image
Salam sejahtera semua. Alhamdulillah, hari ini, saya nak share lagi tips nak elakkan perut buncit nih. Bagus tips ni dan boleh diamalkan. Macam biasa saya ambil tips ni dari artikel ini. Saya guna google translate dan edit sikit sikit. Memang bunyi pelik sikit. Selamat membaca !!!


10 Makanan Yang Mencegah Arteri Tersumbat

Image
JOm kita tengok 10 makanan yang boleh mencegah dari arteri tersumbat. Biasanya bila kita makan benda sedap sedap ni, biasalah, banyak kolestrol, dan menyebabkan arteri kita tersumbat. Ini boleh menyebabkan bahaya seperti serangan jantung, darah tinggi. Jadi hari ini saya berkongsi artikel menarik dari Health Digest, di terjemah seratus peratus.



1. Bawang putih  Sejak zaman purba bawang putih telah digunakan untuk merawat hati penyakit dan tekanan darah tinggi. Menurut kajian yang diterbitkan dalam perubatan pencegahan, bawang putih menghalang arteri koronari menjadi keras menjadi kapur yang berfungsi sebagai penanda bagi plak pembentukan. 
2 Anggur  Anggur kaya dengan flavonoid, quercetin, dan resveratrol. Ini flavonoid telah didapati untuk mencegah pengoksidaan kolesterol buruk yang membawa kepada pembentukan plak pada dinding arteri. Mereka juga mengurangkan risiko membangunkan darah beku yang boleh membawa kepada serangan jantung. 
3 Bayam  Bayam kaya dengan kalium dan folik asid, …

Bagaimana Nak Tahu Isteri Ghairah ?

Image
Dah lama dah keyword ni masuk dalam blog diet sihat ni. Tapi apakan daya, bulan lepas, lain macam bunyinya, dengan macam macam masalah yang tak dapat dielakkan. Oklah, bulan ini, jom kita tengok balik. Hmmm, apa benda ni ? Ada ke cara nak tahu bagaimana isteri tu Ghairah ke tak ? Hahhaha, apa punya soalan dah, tapi takpa meh aku jawab.


Macam mana boleh timbul isu ini ? Hahhaa, bila aku cek balik google, rupanya, bila taip je, diorang mesti singgah satu artikel pasal kesuburan sesorang wanita. Hooo, tahu tak yang salah satu benda nak tahu wanita itu subur, keghairahan nya tu lebih lagi. Makanya, kalau dia ghairah semacam, itulah tanda dia subur, hehhee. Oklah, para suami mesti kena tahu tuh .

Apa yang terjadi sebenarnya ? Hahaha, oklah, itu kepentingan ghairah, tapi nak tahu tak sebenarnya tanda-tanda tuh ? Oklah, ni aku copy baik punya dari website penpatah ni, memang gilalah blog ni, korang mesti baca, hahaha, macam-macam info, selain gambar seksi artis. Cuba baca kat bawah ni:
Dr An…

Memasuki Alam Perkahwinan

Image
Hooo, buat yang nak kahwin bulan ini, tahniah semua, memasuki alam perkahwinan memang satu turning point, dari seorang bujang, dan terus berkahwin, dan seterusnya membina legasi, jodoh ketentuan Allah, dan yang paling barakah dari segi perkahwinannya. Apapun, banyak cabaran yang perlu diberi perhatian


Majalah ISihat Menyentuh Isu Keletihan

Image
Alhamdulillah, semasa saya berada di Hospital Putrajaya, menantikan saat kelahiran putri kami kedua Ariana Maryam, saya memang tahap kebosanan yang amat sangat. Jadi paling senang nak melayan perasaan ini ialah dengan membeli majalah iSIHAT, biasalah ini info bulan puasa lepas. Ada banyak tips menarik, cuba baca satu satu tuh, ahhaaha.