Posts

Showing posts from April, 2013

Sembelit dan Cramp Ketika Hamil Memang Seksa

Image
Sememangnya sembelit dan cramp masa hamil, amatlah seksa. Ianya seperti normal untuk ibu yang mengandungkan anak pertama, kedua, ketiga, dan kalau tak atasi masalah ini, memang akan membuatkan pengalaman yang kurang indah untuk si ibu tersebut.


Morning Sickness Ketika Mengandung

Image
Apa itu Morning sickness ? Morning sickness atau rasa mual dan muntah biasanya terjadi pada masa 3 bulan awal kehamilan (trimester pertama kehamilan).
Penyebab utama morning sickness adalah perubahan hormon semasa hamil. Progesteron menyebabkan otot menjadi lebih relaks, termasuk otot sistem pecernaan. Makanan akan berada lebih lama dalam sistem pencernaan dan boleh menyebabkan ‘angin’. Ia juga menghantar isyarat ‘muntah’ kepada otak.


Selebriti Yang Menggunakan Shaklee

Image
Ramai orang tidak tahu bahawa Shaklee digunakan oleh beberapa orang yang paling terkenal di dunia hanya kerana produk ini Amazing! White House dibersihkan dengan Shaklee, Oprah menggunakannya, The Olympic Pasukan Amerika Syarikat, NASA, dan berpuluh-puluh lagi! Mereka semua suka produk dan mahu menjadi sebahagian daripada komitmen Shaklee untuk mewujudkan sebuah planet yang sihat.



Petua Cepat Dapat Anak

Image
Lumrah bagi pasangan yang berkahwin, mesti nak dapat anak cepat-cepat. Lebih-lebih lagi bila rakan seangkatan yang berkahwin lebih kurang tempoh yang sama, semua dah menimang cahayamata, bunting pelamin misalnya. Tertekan juga kadangkala, apabila teman2 semua dah bertiga, berempat.. kita masih berdua. Hari ini saya nak share sedikit petua cepat dapat anak, harap harap banyak membantu



Penyebab biologi sukar hamil di kalangan wanita:Tiub fallopian tersumbat Endometriosis Mempunyai hormon prolaktin yang tinggi (prolaktin ialah hormon penghasilan susu yang mengganggu penghasilan telur) Menghidap PCOS (mempunyai hormon kelelakian yang tinggi menyebabkan telur tidak matang) Masalah hormon Tumor pituitari yang mengganggu penghasilan telur Menopous sebelum waktunya Masalah tiroid Fibroid  Penyebab biologi di kalangan lelaki:Jangkitan kuman atau penyakit yang dihidapi sewaktu kecil yang merencatkan sistem pembiakan Jangkitan kuman akibat penyakit kelamin dari hubungan seksual Menghidap azoops…

8 Tips Anak Bijak dan Cergas

Image
Jom kita baca sikit hari ini tentang 8 tips yang boleh membantu anak kita pandai bijak macam budak bijak, insyaallah dengan amalkan tips ni, kita boleh dapat anak yang menyejukkan perut perut mak mereka.

1. Pemakanan Sihat Makanan berkhasiat dan seimbang sangat penting dalam pembinaan otak bayi. Jadi, pastikan pemakanan seharian mengandungi karbohidrat, vitamin, mineral dan paling penting kaya dengan protein. Sama juga halnya dengan pengambilan minyak ikan Omega . Ia adalah makanan yang baik untuk perkembangan otak bayi. Malah, kandungan EPA dan DHA yang ada di dalam minyak ikan amat diperlukan untuk perkembangan bayi yang sihat.
2. Banyakkan Ibadat Islam amat menggalakkan anda mengamalkan beberapa aspek penting supaya anak yang dilahirkan berakhlak mulia. Antaranya, banyak mengingati Allah SWT dengan memohon ampun dan taubat; melakukan kebajikan dan meninggalkan segala larangan-Nnya.
Anda dan suami dituntut memperbanyakkan solat sunat dan puasa sunat terutamanya pada Iisnin dan Kkham…

Vitamin Untuk Resdung, Alergik dan Alahan

Image
sanya mereka ini sangat sensitif pada perubahan cuaca, tekanan emosi, hama dan juga alahan terhadap sesetengah makanan. Untuk masalah resdung dan alergik, pengambilan supplemen adalah sangat-sangat perlu... Antara supplemen yang boleh membantu anda : Protein (Mealshake/SoyProtin), B Complex, Vitamin C, Alfalfa, GLA dan Vita-Lea



Tips Tidur Lena

Image
Salam sejahtera semua, harini saya berminat nak share dengan anda tips nak tidur dengan lena, bagus untuk badan kita kalau nak cergas keesokan harinya. Memang ada yang kata kalau tidur tak lena, badan mesti letih je, walaupun tidur lama dari biasa.






Senaman. Bersenam di siang hari membuatkan anda letih dan mudah mengantuk. Malah, ia juga bagus untuk mengatasi masalah kekejangan yang biasa berlaku ketika waktu tidur.Rutin Menenangkan. Meditasi, mandian panas atau membaca buku adalah cara untuk anda berehat sebelum tidur. Rutin ini membantu anda menghilangkan tekanan lalu menjadikan tidur lebih baik.Pengambilan Kalsium. Elak atau hadkan pengambilan kafein beberapa jam sebelum tidur. Sebaliknya, minum secawan susu sebelum masuk tidur.Kekal Hidrat. Pastikan anda banyak minum air sepanjang hari walaupun pada waktu malam. Ia akan membuatkan anda kurang sakit kepala dan membuat tidur lena.Tidur Sebentar. 1 atau 2 kali tidur sebentar di siang hari sebenarnya boleh meningkatkan tidur anda semas…

Testimonial Meal Shakes Shaklee

Image
Biasanya orang cerita pasal gemuk je kan ? Tapi jangan lupa, ada juga insan yang mengalami badan terlalu kurus. Hmm, bukan apa, kalau boleh badan tak mahulah kurus sangat, ada yang kata tak cantik, dan ada yang kata sangat bahaya. Jom kita tengok testimonial meal shakes di bawah.


Meal Shakes Shaklee

Image
Berikan kanak-kanak hidangan makanan tambahan terbaik untuk mereka. Shaklee Meal Shakes memberikan khasiat dan zat yang diperlukan bukan sahaja kanak-kanak, malah orang dewasa untuk kekal sihat dan cergas

Testimonial OsteMatrix Shaklee

Image
Alhamdulillah, hari ni nak share rakan rakan punya testimonial. Memang best guna ostematrix shaklee, lagi lagi buat mereka yang ada masalah buasir ketika hamil dan selepas bersalin. Memang rasa sakit sangat kan ? Oklah, jom baca testimonial kawan kita dibawah 


Nutriferon

Image
Jom kita tengok satu produk Shaklee yang terbaik untuk menjaga sistem imun badan kita. Memang satu produk yang hebat , kerana ianya tidak boleh didapati dimana-mana, formulasi interferon yang sangat istimewa, iaitu Nutriferon Shaklee 

Kerap Hamil Jejaskan Tulang

Image
Kehamilan yang kerap dan dalam jarak masa yang singkat turut mengundang risiko kepada ibu mengandung. 
Seorang pakar perubatan rehabilitasi dari Fakulti Kedoktoran, Universiti Indonesia, Dr. Siti Annissa Nuhonni berkata, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesarannya.




Kalsium tersebut disumbangkan oleh ibu dan kuantitinya perlu dikongsi bersama. Ia secara tidak langsung menunjukkan bahawa ibu hamil memerlukan kuantiti kalsium yang tinggi berbanding biasa.
Selain itu, setelah proses melahirkan anak, kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu.
“Ini secara tidak langsung menyebabkan seorang ibu memerlukan jumlah kalsium yang lebih berbanding keadaan biasa,” jelasnya.
Tambah Annissa, jarak kehamilan dan kelahiran yang dekat akan turut menyebabkan ketidakseimbangan kandungan hormon estrogen di dalam tubuh.
Ketidakseimbangan hormon penting wanita tersebut secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kal…

Tips Meningkatkan Antibodi Badan

Image
SISTEM pertahanan badan (antibodi) kita terbentuk secara perlahan-lahan, selaras dengan peningkatan usia. Ia adalah cara semula jadi badan melawan kemasukan organisma asing termasuk bakteria, virus, fungi dan parasit daripada menyebabkan jangkitan atau masalah kesihatan.

Testimonial ESP Shaklee

Image
Ramai kata ESP Shaklee atau nama panjangnya Energizing Soy Protein adalah produk hot yang perlu dimilik oleh semua orang. Tapi ramai tahu ke fakta tentang ESP ini ? Atau nak tahu lebih detail pasal Protein dan kebaikan protein. Banyak ramai yang dah dapat faedah, testimoni pun terbaik, banyak di luar sana. Oklah jom kita tengok testimoni ESP Shaklee yang ada .

Anda Jenis Gemuk Yang Mana? Air, Angin atau Daging ??

Image
GEMUK AIR Badan menggelember dan lembik kerana air yang tak diperlukan (toksin) berlebihan Cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian Bahu agak jatuh apabila berdiri Sekiranya timbang di waktu pagi dan malam dan terdapat perubahan 1-2 kilogram kurang atau lebih antara tanda anda gemuk air kerana pengumpulan air dalam tubuh Kebanyakan jenis gemuk air adalah dari golongan anak dara, wanita belum berkahwin atau yang baru selepas melahirkan anak. 
GEMUK ANGIN Angin terlalu banyak terperangkap dalam tubuh, menyebabkan sukar/kerap untuk sendawa atau kentut Mudah kena sakit kepala/migrain/loya tekak/sebu perut 
GEMUK DAGING Kebanyakan yang mempunyai gemuk jenis daging kurang makan sayur/buah-buahan Berangka besar dan suka makanan berkarbohidrat tinggi Kulit tebal dan badan agak berat dan pejal (susah nak cubit lengan kerana tebal) Cepat letih dan penurunan jenis gemuk ini adalah yang paling lambat sekali berbanding jenis gemuk yang lain kerana lemak di dalam tubuh sudah menjad…

Vitamin Untuk Sakit Kepala

Image
Sakit kepala itu biasa bagi kita. Selalunya sakit kepala disebabkan oleh cuaca, pemakanan dan tekanan. Tapi bagimana pula dengan sakit kepala yang melampau sehingga pandangan kabur, muntah-muntah dan menjadi pelupa ? Tahukah anda, itu merupakan salah satu tanda awal BARAH OTAK ..


Zinc Complex

Image
Zinc adalah salah satu mineral yang perlu ada di dalam setiap sel tubuh kita. Ia meransang tindakan 100 jenis enzim, iaitu bahan2 yang menggalakkan semua reaksi bahan kimia di dalam tubuh badan kita. Otot dan tulang mengandungi paling banyak zinc di dalam tubuh manusia (90%). Kepekatan zinc tertinggi adalah terkandung di dalam kelenjar prostat dan air mani.










Zinc Complex Menyokong dan Memelihara Kesihatan yang Baik


Zink Complex Shaklee merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein. Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan.



8 Fungsi dan kebaikan Zinc





Pertumbuhan dan pembahagian sel - Zinc adalah amat penting terutama sekali semasa kehamilan kerana sel2 fetus yang sedang membesar membahagi dengan pantas. Zinc juga membantu untuk mengelakkan kecacatan kongenital dan kelahiran pramatang. Selain daripada itu, ia juga adalah penting dalam mengaktifkan pertumbuhan – tinggi, berat dan pembinaan tulang – pada…

Vita-Lea With Iron Formula

Image
Vita-Lea Shaklee merupakan gabungan multi vitamin dan mineral yang pertama dicipta di dunia pada tahun 1915 oleh Dr. Forrest C. Shaklee. Vitalea asalnya dikenali sebagai “Vitalize -Mineral’ dan disingkatkan kepada ‘Vita-Min’, dan perkataan vitamin yang disebut hari ini asalnya adalah dari Dr. Shaklee itu sendiri. Seterusnya dengan adanya peningkatan teknologi telah merubah bentuknya dari cecair kepada bentuk tablet dan dikenali sebagai Vita-Lea.teknologi Vitalea ini diubah bentuk kepada tablet yang lebih senang untuk di makan. Untuk pengetahuan anda vitalea telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTIVITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.


Tingkatkan Kadar Metabolisme

Image
Ingin menurunkan berat badan? Cara paling mudah adalah dengan meningkatkkan kadar metabolisme badan kita. Ini kerana apabila kadar metabolisme meningkat, kadar pembakaran tenaga dan kalori juga meningkat


Sustained Release Vita-C™ Plus

Image
Vitamin C shaklee yang makin popular dan digemari ramai. Apakata jom kita baca beberapa keistimewaan vitamin C, dan paling penting kenapa korang perlu dapatkan sustained release vita-C , memang terbaik dari Shaklee


Cinch Energy Tea Mix

Image
Adunan Proprietari Teh Putih, Merah dan Hijau Matcha yang ada umph! Teh eksotik putih, merah dan hijau matcha dipetik dan diadun dengan berhati-hati untuk mewujudkan minuman luar biasa hebat. Ia dapat meningkatkan tenaga secara semulajadi dan rasa nyaman. 


Hilangkan Parut Dengan Vitamin E Shaklee

Image
Vitamin E bukan sahaja untuk dikenali sebagi vitamin cinta tetapi vitamin E merupakan vitamin penting untuk kulit, parut. Betapa specialnya vita-E Complex shaklee, jom kita tengok testimonial yang dikongsi oleh pengguna tegar shaklee di bawah


Kurus Dengan ESP Shaklee

Image
Ramai yang suka bila badan jadi kurus comel dan cantik. Jangan tak tahu ye, bila kita baca pasal orang minum esp nih, ada extra manfaat yang mereka dapat. Oklah, jom kita tengok macam mana esp ni boleh kuruskan badan


Kurus Dengan Shaklee

Image
Salam sejahtera semua ? Apa khabar anda ? Jom kita tengok set kurus shaklee yang terbaik , memang antara yang bagus untuk diamalkan, jom kita tengok apa yang terbaik dalam set kurus shaklee yang ada 3 produk di bawah. Memang sangat mantop


Bagaimana Memilih B-Kompleks yang Baik ?

Image
Salam sejahtera semua. Semua orang pernah dengar ke pasal Vitamin B ? saya rasa ramai dah tahu dah, Tapi vitamin B ni memang special sikit dari vitamin yang lain. Sebabnya dia ada macam-macam jenis, dan paling menarik, digabungkan ianya menjadi B-Kompleks. Apa yang menarik pasal vitamin B nih ? Jom sambung baca lagi.


Kelebihan B-Complex Shaklee

Image
Alhamdulillah, hari ini, saya nak cerita sedikit, antara vitamin paling asas yang perlu diambil oleh semua golongan. Vitamin B memang baik untuk metabolisme makanan, untuk cantik, untuk saraf. Oklah jom tengok kelebihan b-complex Shaklee.

Set Hamil Shaklee

Image
Perlukan vitamin untuk kesihatan anda ? bestnya bila dapat hamil dengan sihat, dan vitamin untuk anda kekal bertenaga dan penting untuk anak dalam kandungan. Jom tengok sikit vitamin yang ada untuk kesihatan ibu yang mengandung

5 Makanan Atasi Masalah Tekanan Darah Rendah

Image
Jom kita beberapa makanan untuk mereka yang ada tekanan darah rendah. Memang bahaya juga tekanan darah rendah, biasanya orang yang pregnant selalu kena. Kalau lelaki selalu darah tinggi. heheehe.


Apa Itu Kalsium ?

Image
Kalsium adalah mineral yang ditemui dalam banyak makanan. Badan memerlukan kalsium untuk mengekalkan tulang yang kuat dan menjalankan fungsi-fungsi penting banyak. Hampir semua kalsium disimpan dalam tulang dan gigi, di mana ia menyokong struktur dan kekerasan mereka.


Rahsia Awet Muda dan Kekal Cantik

Image
Kelihatan cantik, tampak muda sememangkan impian semua terutama wanita dan mereka yang sudah melangkau usia 40-50tahun. Semestinya mahu nampak baru berusia 40tahun walaupun sudah berusia 50tahun. Asid Amino penting untuk membina otot, kuku,rambut ,darah,organ, kulit dan lain-lain.